Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Το γάλα και οι κίνδυνοι από τα μικρόβια

Σε ευαίσθητα προϊόντα, όπως είναι τα γαλακτοκομικά, ή επιμόλυνση αλλά και η επιβίωση παθογόνων μικροοργανισμών σε αυτά, αποτελούν κίνδυνο για την υγεία και αναλύονται με την εφαρμογή του συστήματος HACCP στις γαλακτοβιομηχανίες.

Τα γαλακτοκομικά θεωρήθηκαν στο παρελθόν υπεύθυνα για την πρόκληση σοβαρών δηλητηριάσεων και πολλών θανάτων. Ένας σημαντικός κίνδυνος όσον αφορά την μόλυνση από το περιβάλλον αποτελεί η Listeria monocytogenes,  που υπάρχει σε όλες τις υγρές επιφάνειες των χώρων παρασκευής – κυρίως τυροκομικών αλλά και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων.

 

Η Listeria υπάρχει στους ακόλουθους χώρους:

  •     Περιοχές εκτός παραγωγής
  •     Δάπεδα στους χώρους πήξης
  •     Δάπεδα στις εισόδους
  •     Πατάκια για σκούπισμα ποδιών και λεκάνες για καθαρισμό
  •     Δάπεδα στους χώρους παραγωγής

Στα γαλακτοκομικά προϊόντα εκτός από την Listeria εμφανίζεται και η Ε. Coli – κυρίως στα μαλακά τυριά. Η συχνότητα εμφάνισής της είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Άλλος παθογόνος μικροοργανισμός είναι η σαλμονέλα όπως η S. Typhi και paratyphi, που προκαλούν τυφοειδή και παρατυφοειδή πυρετό. Επίσης πολύ διαδεδομένος μικροοργανισμός είναι ο Staphylococcus aureus,ο οποίος είναι ικανός να αντέξει σε πολλές διαφορετικές συνθήκες περιβάλλοντος. Ανάλογα με τον μικροοργανισμό που βρίσκουμε κατά την έρευνα, παίρνουμε πληροφορίες για την υγιεινή του προσωπικού και τον χώρο παραγωγής του προϊόντος.

Κατερίνα Γιαννακουλη

kathrin_ita@hotmail.com

H Κατερίνα Γιαννακούλη είναι φοιτήτρια Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

No related posts.