Άνοδο της ακροδεξιάς φέρνει η εκλογή Ομπάμα

Σε “κόκκινο πανί” αναδεικνύεται η εκλογή Ομπάμα για την ακροδεξιά στις ΗΠΑ με τον αριθμό των σχετικών οργανώσεων να αυξάνεται και το μίσος τους να επικεντρώνεται στο πρόσωπό του.

Η κατάσταση της οικονομίας, αλλά και η αυξημένη μετανάστευση συντελούν στη δραματική αύξησή τους, σύμφωνα με έκθεση του Southern Poverty Law Center (SPLC), κέντρου μελέτης της ακροδεξιάς βίας στις ΗΠΑ. Από το 2008 παρατηρείται μια συνεχής εμφάνιση του ονόματος του Μπαράκ Ομπάμα στα σχέδια συλληφθέντων που σχεδίαζαν είτε δολοφονία του, είτε κάποια άλλη ενέργεια ως άμεση συνέπεια της εκλογής του. Στην έκθεση συγκεντρώνονται 75 περιστατικά από το 1995 μέχρι το τέλος του 2009, αλλά μόνο μετά το 2008 γίνονται τακτικές αναφορές στον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα και το μίσος

Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των ακροδεξιών οργανώσεων παρουσιάζει σημαντική άνοδο. Οι “ομάδες μίσους” (hate groups), εμφάνισαν μικρή άνοδο (από 926 το 2008 σε 932 το 2009), αύξηση όμως που θεωρείται σημαντική, καθώς την ίδια περίοδο σημειώθηκε η διάλυση μιας από τις μεγαλύτερες ομάδες νεο-ναζιστών (American National Socialist Workers Party-Αμερικανικό Εθνικο-σοσιαλιστικό Κόμμα Εργατών). Η πιο σημαντική αύξηση παρατηρείται στην περίοδο 2000-2008 και είναι αποτέλεσμα κυρίως “οργισμένης αντίδρασης ενάντια στη μετανάστευση μη λευκών και, ξεκινώντας από το τελευταίο έτος αυτής της περιόδου, στην οικονομική ύφεση και την άνοδο στην εξουσία ενός Αφρο-Αμερικανού προέδρου”, σύμφωνα με άρθρο του Mark Potok στο περιοδικό “Intelligence Report” του SPLC. Η ιδεολογία τους κυμαίνεται από παρακλάδια της Κου Κλουξ Κλαν και νεο-ναζί μέχρι λευκούς εθνικιστές και χριστιανούς φονταμενταλιστές.

“Έξω οι μετανάστες – λευτεριά στα όπλα”

Την ίδια στιγμή, ακόμα μεγαλύτερη άνοδο έχουν παρουσιάσει οι ομάδες εναντίον των μεταναστών (nativist extremist groups), οι οποίες προχωρούν πέρα από την αντίθεση σε πολιτικό επίπεδο, στην παρενόχληση και δολοφονία μεταναστών. Σύμφωνα με στοιχεία, αυτές εμφανίζονται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου το 2005, ενώ αυξήθηκαν από 173 σε 309 μεταξύ 2008 και 2009.

Μια τρίτη κατηγορία ακροδεξιών οργανώσεων που επανεμφανίστηκε δυναμικά μετά από μια περίοδο ύφεσης είναι και αυτή των “Πατριωτικών κινημάτων” (Patriot movements), και των παραστρατιωτικών οργανώσεων που τα συνοδεύουν. Κύρια ιδεολογία αυτών των ομάδων είναι η εχθρότητα απέναντι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ και στους μηχανισμούς της (FBI, Αστυνομία, Εφορία), την οποία θεωρούν απόπειρα εγκαθίδρυσης μιας ενιαίας παγκόσμιας κυβέρνησης, και η πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας, όπως π.χ. ότι ο ΟΗΕ αποσκοπεί σε κατάκτηση της χώρας τους. Το βασικότερο δικαίωμα, κατά τη γνώμη τους, είναι αυτό της οπλοφορίας και θεωρούν ότι η Κυβέρνηση συνωμοτεί για να τους αφοπλίσει και στη συνέχεια να τους καθυποτάξει. Οι ίδιοι θεωρούν ότι είναι συνεχιστές των απλών πολιτών που πήραν τα όπλα κατά την Αμερικανική Επανάσταση για να υπερασπιστούν την ελευθερία τους. Τα “εγχειρίδια” δε που εκδίδουν για τους πιστούς τους είναι ουσιαστικά επεξεργασμένες εκδόσεις εγχειριδίων του Αμερικανικού στρατού.

Οι διαφορές μεταξύ αυτών των τριών κατηγοριών δεν είναι πάντα απόλυτες. “Κατά το τελευταίο έτος, παρατηρήσαμε επίσης επίπεδα σύγκλισης απόψεων μεταξύ των διαφορετικών τομέων της ακροδεξιάς, που δεν είχαμε δει για χρόνια”, αναφέρει το άρθρο του Potok. “Μια βασική διαφορά όμως αυτή τη φορά είναι ότι επικεφαλής της αμερικανικής κυβέρνησης […] είναι ένας μαύρος. Αυτό, σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα μετανάστευσης μη λευκών και της πτώσης του συνολικού ποσοστού των λευκών στις ΗΠΑ, έχει βοηθήσει τον εκρατσισμό του Πατριωτικού κινήματος, το οποίο παλαιότερα δεν είχε ως κίνητρο το φυλετικό μίσος”, αναφέρεται σε έκθεση του SPLC.

Τα πατριωτικά κινήματα παρουσιάζουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά, τα οποία όμως εμφανίζονται μερικώς και στις άλλες δύο κατηγορίες:

* εχθρότητα εναντίον κάθε μορφής κυβέρνησης πάνω από το επίπεδο κομητείας
* διασυρμός Εβραίων και μη λευκών ως παιδιά του Σατανά
* εμμονή προς την επίτευξη θρησκευτικής και φυλετικής κάθαρσης των Ηνωμένων Πολιτειών
* πίστη στη θεωρία συνομωσίας που θέλει πανίσχυρα εβραϊκά συμφέροντα να ελέγχουν την κυβέρνηση, τις τράπεζες και τα ΜΜΕ
* προτροπή ανατροπής της αμερικανικής κυβέρνησης ή της Σιωνιστικής Κατοχικής Κυβέρνησης, όπως την αποκαλούν

Το πο γνωστό και πολύνεκρο περιστατικό βίας τέτοιου είδους οργανώσεων σημειώθηκε το 1995 με την βόμβα που τοποθετήθηκε από τον Timothy McVeigh με τη βοήθεια του Terry Nichols στο κτίριο του FBI στην Οκλαχόμα και είχα σαν αποτέλεσμα 168 νεκρούς. Ο McVeigh, βετεράνος του αμερικανικού στρατού καταδικάστηκε το 1997 και εκτελέστηκε τέσσερα χρόνια αργότερα, χωρίς να κρύψει τις σχέσεις του με ακροδεξιές οργανώσεις και την πίστη του στην ιδεολογία τους. Άλλα σχέδια που είτε εκτελέστηκαν είτε αποσοβήθηκαν και αναφέρονται στην έκθεση του Southern Poverty Law Center έχουν να κάνουν με επιθέσεις εναντίον έγχρωμων, γκέι, δικαστών και εκπροσώπων του νόμου, κυβερνητικών κτιρίων (FBI, εφορία), συναγωγών, κλινικών εκτρώσεων, αλλά και ληστείες, προσπάθεια δηλητηριασμού του συστήματος υδροδότησης και σαμποτάζ στο σύστημα διανομής ηλεκτρικού. Πολύ συχνά, βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών, καθώς και εγχειρίδια κατασκευής βομβών και παρασκευής δηλητηρίων και, φυσικά, βιβλία σχετικής ιδεολογίας.

Ιστορική προέλευση

Ιστορικά, η ιδεολογία των ακροδεξιών οργανώσεων, και κυρίως των Πατριωτικών, μπορεί να εντοπιστεί στην λεγόμενη “τζακσονική παράδοση”. Οι “τζακσονικοί”, από τον Πρόεδρο Andrew Jackson (θητεία 1829-1837), συνδυάζουν εθνικισμό και λαϊκισμό και διακατέχονται από καχυποψία προς το διεθνισμό, τόσο πολιτικό, όσο και οικονομικό της Wall Street, όπως αυτός εκφράζεται από τις ελίτ της διανόησης και του χρήματος αντίστοιχα. Οι ρίζες τους βρίσκονται στους πληθυσμούς των συνόρων Αγγλίας και Σκωτίας του Μεσαίωνα, οι οποίοι διέθεταν χαμηλό οικονομικό, πολιτισμικό και μορφωτικό επίπεδο, αλλά διακρίνονταν για τις πολεμικές αρετές τους. Μεταξύ 1718 και 1775 μετανάστευσαν στις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκαν στην  περιοχή των Απαλλαχίων Ορέων και τις γειτονικές ορεινές υποβαθμισμένες περιοχές, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με Γάλλους, Ινδιάνους και Ισπανούς/Μεξικανούς. Η συμβολη τους ήταν τεράστια κατά την Αμερικανική επανάσταση, ενώ, ακόμα και σήμερα, από εκεί προέρχεται δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό των εθελοντών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Σήμερα, οι περιοχές αυτές αποτελούν την έδρα του προτεσταντικού φονταμενταλισμού στις ΗΠΑ, της άρνησης της δαρβινικής θεωρίας της εξέλιξης και της υπεράσπισης του δικαιώματος οπλοφορίας. Όπως αναφέρθηκε, πολλά μέλη ακροδεξιών οργανώσεων θεωρούν ότι είναι συνεχιστές του έργου αυτών των Scotch Irish, όπως ονομάστηκαν, μεταναστών.

Πηγές:
-Bruce Hoffman, “Inside Terrorism”, Columbia University, New York, 2006
-Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, “Η Διεθνής Πολιτική στον 21ο Αιώνα”, εκδόσεις Ποιότητα, Αθήνα 2008
-Εκθέσεις του Southern Poverty Law Center “Terror from the Right: 75 Plots, Conspiracies and Racist Rampages Since Oklahoma City” και  “The Second Wave: Return of the Militias”

No related posts.