Το κίνημα κατά των… μεσαζόντων

Εν αρχή ην… οι πατάτες Νευροκοπίου ! Η επιτυχημένη διαδικτυακή πρωτοβουλία που ανέλαβε η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας, παραγγέλνοντας πατάτες απευθείας από παραγωγούς της Δράμας και διαθέτοντάς τες σε καταναλωτές της ευρύτερης περιοχής της Κατερίνης, είχε ως αποτέλεσμα την «παράκαμψη» των μεσαζόντων-χονδρεμπόρων και την προσπάθεια προμήθειας αγροτικών προϊόντων σε χαμηλές τιμές. Οι «ακτιβιστές» της πατάτας, όμως, πληθαίνουν με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς…

Στα βήματα της Πιερίας βαδίζουν κι άλλες πόλεις ανά την Ελλάδα, οργανώνοντας παρόμοιες δράσεις. Ανάμεσά τους είναι η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, ο Βόλος, η Βέροια και η Λάρισα. Το «κίνημα της πατάτας», λοιπόν, όπως αποκαλείται χαρακτηριστικά, αν και ξεκίνησε ως μια συμβολικού χαρακτήρα κίνηση, φαίνεται να λαμβάνει μέρα με τη μέρα πανελλαδικές διαστάσεις. Επιπλέον, πάρα τις όποιες αντιδράσεις, διευρύνεται, θέτοντας στη διάθεση των καταναλωτών κι άλλα είδη πρώτης ανάγκης, όπως λάδι, ρύζι, φασόλια, κ.λπ., ενώ εξετάζεται σοβαρά και το ενδεχόμενο διάθεσης με ανάλογο τρόπο και αμνοεριφίων, ενόψει του Πάσχα.

Στη δεδομένη χρονική περίοδο, λοιπόν, που η οικονομική κρίση πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά, είναι προφανής η σημασία αγοράς προϊόντων άνευ μεσολάβησης «τρίτων», οι οποίοι επιβαρύνουν υπέρμετρα τις τιμές των βασικών αγαθών. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για ένα κίνημα-ασπίδα για τους πολίτες που υποφέρουν από τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα,  ένα κίνημα προάσπισης των συμφερόντων παραγωγών και καταναλωτών, ένα κίνημα μέσω του οποίου οι καταναλωτές στέλνουν το μήνυμα ότι δεν μένουν πλέον άπραγοι, αμέτοχοι και με σταυρωμένα έναντι της σκληρής οικονομικής πραγματικότητας.

Μπορεί, όμως, το εν λόγω κίνημα να αλλάξει τις συνήθειες των καταναλωτών; Μπορεί η «αυτοοργάνωση» των πολιτών να λειτουργήσει ως μια απάντηση στην οικονομική κρίση; Αν ναι, τα οφέλη είναι πολλαπλά. Πέραν της πάταξης της αισχροκέρδειας σε βάρος αρχικά, των γεωργών και μετέπειτα, των καταναλωτών, μειώνονται οι εισαγωγές, ανακυκλώνεται το χρήμα στη χώρα, δημιουργούνται κίνητρα για πιο πολλές, αλλά και ποιοτικές καλλιέργειες των εγχώριων αγροτικών προϊόντων. Βεβαίως, για την επιτυχία του εγχειρήματος απαραίτητη είναι η υποστήριξη του συνόλου των φορέων, πολιτικών και κοινωνικών. Ο χρόνος θα δείξει εάν το «κίνημα της πατάτας» θα συνεχίσει να έχει την ίδια δυναμική που παρουσιάζει σήμερα ή εάν πρόκειται για μια «φούσκα» των ημερών….

No related posts.