Ώρα για εκλογές;;;

Τον τελευταίο καιρό ακούμε ολοένα και πιο συχνά για το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών. Ακούμε για προεκλογική προετοιμασία των κομμάτων. Ακούμε για πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας. Ακούμε για νέα κόμματα. Ακούμε για δημοσκοπήσεις οι οποίες έρχονται να ανατρέψουν ως ένα βαθμό το μέχρι τώρα πολιτικό σκηνικό.

Οι εκλογές καθίστανται αναγκαίες στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματός μας. Δε γνωρίζω, ωστόσο, σε ποιο βαθμό το αποτέλεσμα αυτών θα μπορέσει να συνδράμει στη βελτίωση της επικρατούσας κατάστασης. Ή καλύτερα, αν όχι στη βελτίωση, τουλάχιστον στη διαμόρφωση  ενός θετικού τοπίου.

Ας μην ξεχνάμε πως το πρόσφατο παρελθόν μάς απέδειξε ότι είτε η κυβέρνηση είναι εκλεγμένη από το λαό είτε όχι, αποφάσεις λαμβάνονται και μνημόνια ψηφίζονται. Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα μπήκε στο «χορό», θα «χορέψει» μέχρι τέλους. Ποιο θα είναι το τέλος, κανείς δε γνωρίζει. Θα ενημερωθούμε, ωστόσο, και για αυτό από τρίτους. Από όλους εκείνους, δηλαδή, οι οποίοι αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, φορώντας το προσωπείο των φιλεύσπλαχνων «συμμάχων».

Στο ενδεχόμενο εκλογών τα κόμματα εμφανίζονται πάντοτε «ετοιμοπόλεμα». Ειλικρινά, δε γνωρίζω πόσα ψηφοδέλτια θα έχει ο ψηφοφόρος στο χέρι του σε αυτή την αναμέτρηση, καθώς συνεχώς εμφανίζονται νέα κόμματα πρόθυμα να συμμετάσχουν στον αγώνα διεκδίκησης ψήφου. Πλουραλισμός θα πει κάποιος και ο πλουραλισμός είναι θεμιτός. Δεκτό! Αλλά ο πλουραλισμός πέρα από αριθμητική ποικιλία συνεπάγεται και ποικιλία απόψεων, κάτι το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει διαπιστωθεί- εκτός αν μου διαφεύγει κάτι.

Άραγε, σε αυτή την προεκλογική αναμέτρηση -όποτε κι αν γίνει- θα δούμε λαοθάλασσες να κατακλύζουν τις πλατείες και να υποστηρίζουν με πάθος και σθένος το κόμμα το οποίο πρόκειται να ψηφίσουν; Χλωμό το βλέπω…

Πλέον, οι εικόνες χιλιάδων ανθρώπων στις πλατείες είναι συνυφασμένη με άλλες καταστάσεις. Έχει συνδεθεί με το λεγόμενο «κίνημα της πατάτας», το οποίο στηρίζεται στη διάθεση προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς –χωρίς την εμπλοκή μεσαζόντων- με στόχο τη χαμηλότερη δυνατή τιμή διάθεσης ενός αγαθού. Βέβαια, και αυτό το κίνημα έχει προκαλέσει αντιδράσεις, όμως, ο κόσμος δεν πτοείται. Όπου υπάρχει ανάγκη, υπάρχει και διάθεση για εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για ανάγκη η οποία σχετίζεται με την επιβίωση!

Δεν ξέρω αν ο Έλληνας βρίσκει παρηγοριά στο ενδεχόμενο εκλογών. Δεν ξέρω αν ο Έλληνας νιώθει ανακούφιση με τη σκέψη ότι μετά την εκλογική αναμέτρηση –αν υπάρξει- θα μπορέσει να βρει τη χαμένη αισιοδοξία του. Δεν ξέρω αν είναι παροδικό το «κίνημα της πατάτας». Δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικό είναι το εν λόγω κίνημα. Εκείνο που ξέρω είναι ότι η παρούσα κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, καθιστά αναγκαία τη λήψη μέτρων. Εκείνο που ξέρω είναι ότι είναι μακρύς και δύσκολος ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε…

No related posts.