Γαλικία: Ένας κρυφός ισπανικός παράδεισος

Ταξιδεύοντας στην Ισπανία και ανακαλύπτοντας τη βορειοδυτική Γαλικία, συναντά κανείς προορισμούς στην “άκρη του κόσμου”. Η Finisterre*  στην όχθη του Ατλαντικού αποτελούσε το τέλος του κόσμου, σύμφωνα με τις προ-χριστιανικές αντιλήψεις που κυριαρχούσαν στην Ισπανία, πολύ πριν από την ανακάλυψη της Αμερικής.

Σύμφωνα με το μύθο, “Ο Δρόμος του Αγίου Ιακώβου” (El Camino de Santiago) είναι γνωστό ως το προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό του Santiago de Compostela της Γαλικίας στη βορειοδυτική Ισπανία, όπου η παράδοση λέει ότι βρίσκονται θαμμένα τα λείψανα του Αποστόλου Αγίου Ιακώβου. Ο εν λόγω Δρόμος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χριστιανικά προσκυνήματα, από τους μεσαιωνικούς χρόνους ακόμα, μαζί με τη Via Francigena στη Ρώμη και το προσκύνημα στην Ιερουσαλήμ. Tον 18ο αιώνα, η Finisterre αποτελούσε τον τελευταίο σταθμό των προσκυνητών του Αγίου Ιακώβου. Εκεί, μάλιστα, έκαιγαν τα ρούχα και τις μπότες τους, ως ένδειξη λύτρωσης και απελευθέρωσης. Αν και η Finisterre θεωρείται το δυτικότερο σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης, στην πραγματικότητα, ο Cabo de Roca της Πορτογαλίας είναι το ακριβές σημείο. Παρόλα αυτά, η ιστορική παράδοση του τόπου έκανε τους αρχαίους Λατίνους να αντιμετωπίζουν τη Finisterre, ως το τέλος της Γης.

Στις μέρες μας, η Finisterre αποτελεί ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό με υπέροχες παραλίες, τις οποίες μπορεί να επισκεφθεί κανείς στην όχθη του Ατλαντικού. Η πιο γνωστή από αυτές ονομάζεται “Ακτή του θανάτου” (Costa de la Muerte) επειδή εκεί έλαβε χώρα η μάχη του ακρωτηρίου που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πεντακοσίων ανθρώπων και το ναυάγιο πολλών πολεμικών πλοίων, το 1870. Η ιστορική αυτή όμως παράδοση δεν φαίνεται να αποτελεί εμπόδιο για τους τουρίστες, οι οποίοι κάθε χρόνο – και ειδικότερα την περίοδο του Καλοκαιριού -κατακλύζουν τη Finisterre. Άλλωστε, οι Έλληνες επισκέπτες δεν μπορούν να μην προσέξουν το μοναδικό ηλιοβασίλεμα στις όχθες του Ατλαντικού πάνω στους ιερούς βράχους της Finisterre, η θέα του οποίου τους φέρει συνειρμούς από τα γαλάζια ελληνικά νησιά. Το κοχύλι, το οποίο μοιάζει με τη δύση του Ηλίου, λέγεται πως ήταν ένα σύμβολο που χρησιμοποιούνταν σε προ-χριστιανικές Κέλτικες τελετουργίες της περιοχής. Ο Δρόμος του Αγίου Ιακώβου μπορεί να είχε δημιουργηθεί ως μια προ-χριστιανική Κέλτικη πορεία θανάτου προς τη δύση του Ηλίου, η οποία λήγει στο «τέλος του κόσμου», στη λεγόμενη “Ακτή του Θανάτου” (Costa de la Muerte).

Κατά το Μεσαίωνα, όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στο Σαντιάγο. Μέχρι και σήμερα όμως κανένας δρόμος δεν προσελκύει τόσους πολλούς ανθρώπους. Περνάει από μερικές δημοφιλείς πόλεις, όπως το Burgos, και καταλήγει στο Santiago de Compostela. Παραδοσιακά, οι προσκυνητές διασχίζουν τη διαδρομή μ’ ένα σακίδιο, ένα καπέλο και ένα καλάμι. Κάποιοι φορούν παραδοσιακούς μανδύες, στολισμένους με το σύμβολο αυτής της διαδρομής, το Camino, δηλαδή ένα κοχύλι.

Από το 1981 μέχρι σήμερα, η Γαλικία αποτελεί ίσως την πιο ετερόκλητη αυτόνομη κοινότητα της Ισπανίας, η οποία διαθέτει δική της επίσημη γλώσσα, καθώς και πολιτισμική κληρονομιά. Βαθιά καθολική, πατριαρχική και μ’ έναν κέλτικο αέρα από το παρελθόν, διαφέρει κατά πολύ από τις υπόλοιπες κουλτούρες που συμπληρώνουν το πολιτισμικό πάζλ της Ισπανίας. Με πρωτεύουσα το μαγευτικό Santiago de Compostela, η Γαλικία προσπαθεί με κάθε τρόπο να διασώσει τη γλώσσα της, τα Γαλικιανά, καθώς και τις απέραντες πράσινες εκτάσεις που την κατακλύζουν. Συνορεύει στα νότια με την Πορτογαλία, στα ανατολικά με τις ισπανικές κοινότητες της Καστίλλης, της León και της Αστούριας, στα δυτικά με την Κανταβρική Θάλασσα και τον Ατλαντικό Ωκεανό και στα βόρεια με το Βισκαϊκό Κόλπο. Ο καιρός, επηρεασμένος από τον Ατλαντικό, διακρίνεται για τις ήπιες θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το Santiago de Compostela έχει κατά μέσο όρο 100 ημέρες βροχής ετησίως. Οι σύγχρονοι κάτοικοι της Γαλικίας είναι πολύ υπερήφανοι για τον πολιτισμό, τη γλώσσα και την κέλτικη κληρονομιά τους. Το γεγονός αυτό είναι που τους καθιστά να αισθάνονται μοναδικοί μέσα στη σημερινή Ισπανία.

Αναμφισβήτητα, αποτελεί ένα ταξίδι αλλιώτικο από τα άλλα. Καλό θα ήταν να αποφύγετε τις οργανωμένες εκδρομές και να ανακαλύψετε μόνοι σας το αινιγματικό Santiago που παρόλο που φαίνεται μικρό έχει πολλά κρυφά μυστικά για να ανακαλύψετε στα όμορφα στενά του. Κάτω από την συνεχή ψιλή βροχή, η οποία κάνει αισθητή την παρουσία της σχεδόν όλο το χρόνο, χαθείτε στο Santiago και μην διστάσετε να δοκιμάσετε την τοπική τάρτα καθώς και το φημισμένο χταπόδι a la Gallega, αφού η Γαλικία είναι το ιδανικό μέρος για τους λάτρεις των θαλασσινών. Στους δρόμους θα συναντήσετε κατά κύριο λόγο φοιτητές από όλο τον κόσμο, καθώς το Πανεπιστήμιο του Santiago διαθέτει ένα ιδιαίτερα δημοφιλές πρόγραμμα Erasmus. Οι Γαλικιανοί έχουν δημιουργήσει την παράδοση πως όποιος επισκεφτεί για μία φορά την Γαλικία την ερωτεύεται και επιστρέφει πίσω σ’ αυτή.

*Η λέξη προέρχεται από το λατινικό fin που σημαίνει «τέλος» και την terra που σημαίνει «Γη»

No related posts.