Κοινωνικά παντοπωλεία: Έκφραση προσφοράς και αγάπης

Σε μια εποχή που συνάνθρωποί μας ζητιανεύουν στους  δρόμους και ψάχνουν στους κάδους, αναζητώντας υπολείμματα φαγητού αλλά και τη σωτηρία της χώρας, σε μια εποχή που οι άνεργοι αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο όσο και οι ουρές στα συσσίτια, τα κοινωνικά παντοπωλεία αποτελούν πλέον νόρμα που προσφέρει εκτός από απαραίτητα είδη διαβίωσης και μια μικρή ανακούφιση σε όσους πραγματικά τα έχουν ανάγκη.

Με κάποια απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορεί κάποιος που βρίσκεται σε δυσμενή οικονομικά θέση να εξυπηρετηθεί από ένα τέτοιο παντοπωλείο της πόλης του.  Ορισμένα εξυπηρετούν δυο ή τρεις μέρες την εβδομάδα, άλλα κάθε 15 ημέρες και μερικά κάθε μήνα. Σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα εξυπηρετούν συμπολίτες μας πάνω από 60, ενώ σε πολλά από αυτά λειτουργούν παράλληλα και τράπεζες ιματισμού, όπως στο δήμο  Λάρισας. Στην πλειονότητά τους τα τρόφιμα, απορρυπαντικά και άλλα είδη προσωπικής υγιεινής είναι προσφορά μεγάλων super markets ή άλλων βιομηχανιών, τα οποία με αυτό τον τρόπο επιδιώκουν να χτίσουν ένα πιο φιλανθρωπικό εταιρικό προφίλ.

Μια ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια γίνεται από το κοινωνικό παντοπωλείο Μ.Α.Ζ.Ι. που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη, βοηθά πάνω από 400 άτομα το μήνα και στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στους εθελοντές του. Όπως εξηγεί η κ. Αλεξάνδρα Γωγούση, γενική γραμματέας του παντοπωλείου, οι εθελοντές «εξαντλούν το χρόνο, τις γνωριμίες και τις γνώσεις τους για να εξασφαλίσουν τρόφιμα στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη». Δεν είναι λίγες οι φορές που αγοράζουν οι ίδιοι όσα προσφέρουν, ενώ είναι ιδιαίτερα ευγνώμονες στους δωρητές τους. Πεποίθηση των εθελοντών της ομάδας είναι πως «τώρα είμαστε εμείς που έχουμε την πολυτέλεια και βοηθούμε τους συνανθρώπους μας. Αύριο ίσως χρειαζόμαστε εμείς τη βοήθεια άλλων ανθρώπων». Μάλιστα, πρόσφατα ήρθαν σε επαφή με πατατοπαραγωγούς από το κίνημα χωρίς μεσάζοντες, οι οποίοι δώρισαν στους δικαιούχους του παντοπωλείου 500 κιλά πατάτες.

Τα κοινωνικά παντοπωλεία ολοένα και αυξάνονται με πρόσφατη κινητοποίηση αυτή του Δήμου Αλμωπίας στην Πέλλα, ο οποίος καλεί τους δημότες του να προσφέρουν ράφια, ντουλάπες και stands ώστε να τοποθετούνται όλα όσα θα προσφέρονται. Δε θα ήταν υπερβολικό να πούμε πως η κρίση γεννά νέο κώδικα αξιών – όχι, απαραίτητα κακών. Ας γνωρίσουμε έστω και τώρα τι σημαίνει εθελοντισμός και κυρίως αλληλεγγύη προς όλους όσους το χρειάζονται. Ίσως τελικά η αναγέννηση που τόσο ποθούμε να έρθει μέσα από τέτοιες κινήσεις.

Note: Πληροφορίες για όλα τα κοινωνικά παντοπωλεία μπορείτε να βρείτε στην κατατοπιστικότατη λίστα του olafree.blogspot.com.

No related posts.