“Κάψε το Σενάριο”: New kids on the block

Είναι πέντε και κάθε Πέμπτη το… καίνε ζωντανά στο MEGAλο κανάλι, το οποίο δέησε να φέρει λίγο φρέσκο αίμα στο προσκήνιο. Πρόκειται για τους (με τη σειρά στη φωτό) Γιώργο Βαγιάτα, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Λάμπρο Φισφή, Δημήτρη Μακαλιά και Ζήση Ρούμπο – «παιδιά» του stand up comedy που στρώνουν ξανά το δρόμο για αυθεντικό γέλιο μέσα από αυτοσχεδιασμούς – με τη βοήθεια του κοινού – και πινελιές σάτιρας της επικαιρότητας. Συνεχώς εναλλασσόμενες ενότητες, άμεση επαφή με το νεανικό κοινό, πρωτοποριακό σκηνικό και γενικά, χαρούμενα χρώματα στη «συννεφιασμένη» πλέον τηλεόραση.

Ο Λάμπρος Φισφής, εμπνευστής και βασικός συντονιστής της εκπομπής “Κάψε το σενάριο”, ο οποίος δύο χρόνια πριν έγραφε πραγματικά το σενάριο για το σίριαλ “Η γενιά των 592 ευρώ” και ο Ζήσης Ρούμπος, ηθοποιός και πρώην «φωνή» στο «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», μας μιλούν για αυτή τη νέα τηλεοπτική ιδέα. Αυτή η «δύο σε ένα συνέντευξη» τους υποδέχεται με χαρά!

•    Καταρχήν, ποιές είναι οι πρώτες αντιδράσεις από το περιβάλλον σας και το κοινό για το “Κάψε το σενάριο”;

Ο Ζήσης Ρούμπος και ο Λάμπρος Σισφής στην ενότητα "Μαντάτα"

Ζήσης: Σε γενικές γραμμές, οι αντιδράσεις υπήρξαν θετικές. Ο κόσμος φαίνεται να γέλασε ειλικρινά και να εκτίμησε το «εναλλακτικό» ύφος της εκπομπής. Εποικοδομητικά, επίσης, ήταν και τα αρνητικά σχόλια που πήρα από τον κοντινό μου κύκλο και φυσικά, καλοδεχούμενα.

Λάμπρος: Γενικώς, τα σχόλια είναι αρκετά θετικά. Το σόου είναι ιδιαίτερο και έχει πολλά καινούργια στοιχεία, οπότε θέλει χρόνο μέχρι να το αγαπήσεις. O περισσότερος κόσμος που το είδε διασκέδασε και γέλασε, άρα θεωρώ ότι έχουμε πετύχει τον βασικό μας στόχο.

•    Ποιός είναι υπεύθυνος για τις ευρηματικές ενότητες της εκπομπής; Υπάρχει έστω κάποιο υποτυπώδες σενάριο ροής;

Ζήσης: Ο Λάμπρος είναι ο «διοργανωτής» της εκπομπής. Το μόνο προσχεδιασμένο είναι τα παιχνίδια αυτοσχεδιασμού. Από κει και πέρα, όλα βασίζονται στις προτάσεις που δίνει το ζωντανό κοινό καθώς και τις προτάσεις που παίρνουμε μέσα από το site της εκπομπής.

Λάμπρος: Φυσικά υπάρχει κάποια ροή. Εκτός από τους ηθοποιούς, όλα τα άλλα δουλεύουν κανονικά με σχέδιο και με σενάριο. Την ροή της εκπομπής την κανονίζω εγώ σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη.

•    Ο τηλεοπτικός χρόνος μπορεί να ενσωματώσει πλήρως τα στοιχεία της stand up comedy; Πώς γίνεται αυτή η “προσαρμογή”;

Ζήσης: Το stand up στη τηλεόραση είναι κάτι που γίνεται πάμπολλα χρόνια, ειδικά στο εξωτερικό. Απλώς, οι χρόνοι αλλάζουν σε σύγκριση με μία ζωντανή εμφάνιση σε κάποιο μαγαζί.

Λάμπρος: Ας ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό το σόου δεν είναι ακριβώς stand up comedy. Το κύριο στοιχείο του είναι ο αυτοσχεδιασμός, ο οποίος δεν έχει σχέση με το stand up comedy. Όσο για το αν μπορεί να τα ενσωματώσει, φυσικά και μπορεί. Είναι ένα concept που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά έχει γίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού με επιτυχία.

•    Στην εκπομπή έχουν θέση και η σάτιρα της επικαιρότητας και οι αυτοσχεδιασμοί με γενικά θέματα. Υπάρχει κάτι από τα δύο που να απαιτεί περισσότερη προσοχή ή να είναι πιο αγχωτικό για εσάς;

Ζήσης: Το να αυτοσχεδιάζεις γενικά, περιλαμβάνει ένα υψηλό επίπεδο άγχους, καθότι δεν υπάρχει ένα σαφές κείμενο πάνω στο οποίο μπορείς να στηριχτείς. Αυτό ξεπερνιέται με εξάσκηση και πρόβες της ομάδας, έτσι ώστε να υπάρχει ετοιμότητα, οποιοδήποτε και αν είναι το θέμα.

Λάμπρος: Κατά τη γνώμη μου, η σάτιρα της επικαιρότητας απαιτεί πιο πολύ δουλειά, καθώς πρέπει να ενημερώνεσαι συνέχεια για να είσαι έτοιμος να αυτοσχεδιάσεις σε οτιδήποτε φωνάξει το κοινό.

•    Η εμπειρία παίζει ρόλο στο να αντιλαμβάνεστε πόσο “τραβάει” ένας αυτοσχεδιασμός; Τι πρέπει να προσέχει κάποιος που ασχολείται με αυτό;

Ζήσης: Σαφέστατα, η εμπειρία είναι το κριτήριο για να καταλαβαίνεις πότε «τραβάει» κάτι ή όχι. Εξ’ ου και οι συνεχείς πρόβες πάνω στον αυτοσχεδιασμό, με καθοδηγητή μας τον Λάμπρο. Το σημαντικό στον αυτοσχεδιασμό είναι να μπορείς να δημιουργείς ιστορίες και όχι απλά να «χαριεντίζεσαι» επί σκηνής. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να σέβεσαι τον συμπαίκτη σου και να μην προσπαθείς να τον καπελώνεις.

Λάμπρος: Το πόσο «τραβάει» ένας αυτοσχεδιασμός είναι κάτι που με την εμπειρία το μαθαίνεις. Αρχίζεις να έχεις ένα διάλογο με το κοινό και να ακούς τις αντιδράσεις του, ώστε να ξέρεις πότε πρέπει κάτι να τελειώσει ή να αλλάξει. Παρόλα αυτά, πάντα είναι καλύτερο να έχεις και ένα εξωτερικό μάτι που να κανονίζει τη διάρκεια, πράγμα που κάνω εγώ στο σόου.

•    Πιστεύετε πως η τηλεόραση έχει ανάγκη από περισσότερο νεανικό χιούμορ;

Ζήσης: Νομίζω ότι η τηλεόραση έχει ανάγκη από περισσότερο χιούμορ, απλά. Νεανικό ή μη, ποτέ δεν κατάλαβα τον διαχωρισμό.

Λάμπρος: Θα έλεγα ότι η τηλεόραση και ο κόσμος έχει ανάγκη από χιούμορ, γενικώς.

•    Η δημοσιοποίηση και αναπαραγωγή αποσπασμάτων της εκπομπής μέσω του Internet και ειδικά των Social Media, πιστεύετε ότι λειτουργεί θετικά στην προώθηση της δουλειάς σας;

Ζήσης: Τι άλλο παρά θετικό θα μπορούσε να είναι κάτι τέτοιο; Ζούμε στην εποχή που το «από στόμα σε στόμα» έχει γίνει «από pc σε pc». Το να ΜΗΝ το θες αυτό, είναι παράλογο.

Λάμπρος: Ναι, σίγουρα. Υπάρχει νέος κόσμος δεν προλαβαίνει να δει το σόου την ώρα που παίζεται και το βλέπει μέσω Internet αργότερα. Επίσης, το γεγονός ότι έχουμε πολλά μικρά κομματάκια, αυτόνομα σκετς, βοηθά την αναπαραγωγή μέσω Internet.

•    Εκτός από την εβδομαδιαία εκπομπή σας, τι άλλο σας απασχολεί επαγγελματικά;

Ζήσης: Οι διάφορες εμφανίσεις μου σε μαγαζιά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κάνοντας stand up comedy. Επίσης, είμαι πολύ ενθουσιασμένος μ’ ένα κινηματογραφικό σενάριο που δουλεύω τον τελευταίο καιρό και που – πιθανότατα – θα μπει στο στάδιο παραγωγής λίαν συντόμως. Τα τελευταία χρόνια έκανα μόνο θέατρο και τώρα είμαι χαρούμενος που έχω την ευκαιρία ν’ ασχοληθώ και με άλλα μέσα.

Λάμπρος: Όσος λίγος χρόνος μου μένει τον αφιερώνω στο να κάνω παραστάσεις stand up comedy σε μπαρ και θεατράκια στην Αθήνα.

Έχοντας πάρει μια μικρή γεύση από το πνεύμα και τα σχέδια της ομάδας, τολμήστε να συντονιστείτε με το “Κάψε το σενάριο”, κάθε Πέμπτη  στις 23.10 στο Mega. Αν πάλι περνάτε από / ή διαμένετε στην Πρωτεύσουσα, δοκιμάστε να μπείτε στο κτίριο της οδού Νιόβης 21-23 στο Μαρούσι, αφού πρώτα δηλώσετε συμμετοχή ως κοινό ή δώσετε τις δικές σας ιδέες για τις ενότητες στο site της εκπομπής.

No related posts.