Κι έσονται οι δύο εις σάρκαν μίαν… για να χωρέσουν στην καμαρούλα μια σταλιά

Η βέρα στο δεξί μαρτυρά στον καθένα ότι το άτομο που τη φορά «ανήκει» αλλού

Αν και το 2012 είναι έτος δίσεκτο, ζευγάρια που αδιαφορούν για τις δεισιδαιμονίες πρόκειται να επισημοποιήσουν τη σχέση τους φέτος. Το εν λόγω άρθρο περιλαμβάνει πληροφορίες που θα τους φανούν χρήσιμες στη διοργάνωση του ευτυχούς γεγονότος…

Πολλοί είναι οι νέοι -λιγότερο ή περισσότερο- άνεργοι αλλά κι εργαζόμενοι που θεωρούν ότι η ανακήρυξή τους σε συζύγους πρόκειται να είναι μία δαπανηρή διαδικασία. Κυρίως για λόγους πεποιθήσεων ή οικονομικούς καταφεύγουν σε έναν πολιτικό γάμο, καθώς υποστηρίζεται ότι η τελετή στην εκκλησία πρόκειται να επιβαρύνει κατά πολύ τον προϋπολογισμό τους. Οι αλήθειες είναι ποικίλες, όσον αφορά σε αυτό το κομμάτι.

Προσωπικά γνωρίζω ζευγάρια που δεν έκαναν γλέντι μετά τη θρησκευτική τελετή, ένα πριν την κρίση κι ένα μετά, που απλά ζύγισαν τις δυνατότητές τους και το τι τους εξέφραζε κι έκαναν την επιλογή τους. Για να καταρρίψουμε το μύθο της πολυέξοδης θρησκευτικής τελετής, το ζευγάρι πριν την κρίση πραγματοποίησε ένα γάμο σε ανοιχτό κύκλο με στολισμούς και τους συνηθισμένους ενδυματολογικούς κώδικες, ενώ το δεύτερο επέλεξε μία τελετή τύπου «εμείς κι εμείς» χωρίς τα παραπάνω, έχοντας απλώς τα απαραίτητα. Συνεπώς, ο γάμος θα κοστίσει κρίνοντας από τον τρόπο που θα υλοποιηθεί κι όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό βάσει του εάν θα τελεστεί σε δημαρχείο ή σε ναό.

Σίγουρα πάντως για όσους είναι κατά της λογικής «γάμοι και πανηγύρια» η οικονομική δυσχέρεια αποτελεί μία πρώτης τάξεως δικαιολογία για να αποφύγουν κάτι που δεν τους εκφράζει ως τελετουργικό. Άλλωστε ο γάμος είναι κυρίως θέμα προσωπικό κι ας είναι θεσμός κοινωνικός και κανείς δε θα πρέπει να απολογείται για το τι αποτελεί «χαρά» για τον ίδιο.

Μερικές απροσδόκητες στιλιστικές επιλογές εξασφαλίζουν ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα

Από την άλλη, αρκετά ζευγάρια θεωρούν ότι ένα οικονομικό γλέντι, συνήθως στη Θεσσαλονίκη ή στην επαρχία, και μία χαμηλού προϋπολογισμού διοργάνωση αποτελούν τρόπους να συγκεντρώσουν χρήματα για το κοινό τους ξεκίνημα. Σαφώς ακόμη και η πιο «ταπεινή» δεξίωση προϋποθέτει ένα πρώτο κεφάλαιο, ώστε να υλοποιηθεί.

Προσπερνώντας τον προβληματισμό του τι τύπου γάμο θα επιλέξει ο καθένας, τα επόμενα στάδια για ένα ζευγάρι περιλαμβάνουν προγραμματισμό και αναζήτηση.

Κάτι που είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οι μελλόνυμφοι είναι ότι υπάρχουν αίθουσες δεξιώσεων που είτε λόγω της οικονομικής στενότητας του κόσμου είτε λόγω των προλήψεων για το δίσεκτο προβαίνουν σε εκπτώσεις στο μενού τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ο χώρος «Νύμφες» που διαφημίζει στην ιστοσελίδα του καλύτερες τιμές για το «δύσκολο» 2012.

Ο έγκαιρος προγραμματισμός που προαναφέρθηκε δίνει τη δυνατότητα στο μελλοντικό ανδρόγυνο να εξασφαλίσει ευνοϊκότερα οικονομικά πακέτα, για ημερομηνίες με μικρότερη ζήτηση. Για παράδειγμα, είθισται οι τιμές για τις αίθουσες εστιάσεων να κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα το χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι και τις αρχές του φθινοπώρου, καθώς και τις Παρασκευές και Κυριακές σε σχέση με τα Σάββατα.

Μία πρόταση για τον ανθοστολισμό την εποχή της άνοιξης

Οι νύφες, καθώς μεταξύ μας αυτές ασχολούνται επί το πλείστον με το θέμα, μπορούν να βοηθηθούν πολύ στη διοργάνωση της σημαντικής ημέρας και να πάρουν ιδέες από το διαδίκτυο. Πολλές είναι οι σχετικές ιστοσελίδες που θα τους φανούν χρήσιμες. Μια από αυτές, η http://www.teleiosgamos.gr, έχει ένα ιδιαιτέρως πλούσιο αρχείο συζητήσεων (forum), όπου γυναίκες μοιράζονται τις εμπειρίες τους για ζητήματα που σχετίζονται με το γάμο: την τελετή, τη δεξίωση, το στολισμό, το νυφικό, την κόμμωση, τη μουσική, τη φωτογράφηση, κ.λπ. Επιπλέον, παραθέτουν προτάσεις για οικονομικούς προϋπολογισμούς και μη, πληροφορίες για χώρους δεξιώσεων και για τα διαδικαστικά που προβλέπονται. Τέλος, αναφέρονται ορισμένα έθιμα που έχουν κατά τόπους καθιερωθεί.

Για όσους ενδιαφέρονται για τα ελληνικά γαμήλια ήθη και τις παραδόσεις και κρίνουν τα όσα σχετικά αναφέρονται στον κυβερνοχώρο ανεπαρκή ή αναξιόπιστα, προτείνεται το βιβλίο «Γαμήλια ήθη και έθιμα» του Γεώργιου Σιέττου, Εκδόσεις Κυβέλη (1996). Όσον αφορά στους Θεσσαλονικείς αναγνώστες, μπορείτε απλά να το δανειστείτε από την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη. Όσοι ξεφυλλίσουν τις σελίδες της έκδοσης, θα πληροφορηθούν μεταξύ άλλων ότι η καταλληλότερη ημέρα της εβδομάδας για να τελεστεί ο θρησκευτικός γάμος σύμφωνα με την παράδοση είναι η Κυριακή, ενώ είναι προτιμότερο να αποφεύγονται τα δίσεκτα έτη κι ο μήνας Μάιος.

Άλλη μία βοηθητική ιστοσελίδα είναι η http://www.gamosorganosi.gr, όπου υπάρχουν συγκεντρωμένες επιχειρήσεις σε διάφορες πόλεις, που δραστηριοποιούνται στα περί του γάμου, περιλαμβάνοντας δείγμα δουλειάς τους.

Επιπλέον ένας δικτυακός τόπος που στη χειρότερη των περιπτώσεων θα σας δώσει ιδέες, στην καλύτερη, αν είστε εξοικειωμένοι με τις αγορές μέσω διαδικτύου, θα σας εξασφαλίσει κάποια προϊόντα που δε βρίσκετε στα μαγαζιά, είναι ο http://www.etsy.com. Ενδεικτικά μπορείτε να αναζητήσετε από αξεσουάρ έως παπούτσια. Για τη δική σας διευκόλυνση ρυθμίστε τις τιμές σε ευρώ.

Τελικά ποιος από τους δυο θα κάνει τη ζωή του άλλου ποδήλατο;;;;;

Όσον αφορά στο στολισμό τώρα, ακολουθούν ορισμένα στοιχεία, που ενδεχομένως να μην γνωρίζετε. Για να διατηρήσετε το κόστος όσο το δυνατόν πιο χαμηλά, αρχικά επιλέξτε ένα οικονομικό ανθοπωλείο. Στα Λουλουδάδικα π.χ. βρίσκει κανείς μεγάλη ποικιλία σε φρεσκότατα άνθη, αρκετά φθηνότερα από πολλά ανθοπωλεία. Επίσης επιλέξτε λουλούδια της εποχής, που θα σας κοστίσουν λιγότερο, π.χ. την άνοιξη μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε φρέζιες και νεραγκούλες. Κάτι που απασχολεί όσους ψάχνουν το θέμα περαιτέρω, εκτός από το αισθητικό κομμάτι, είναι η παράμετρος των συμβολισμών. Πατώντας εδώ μπορείτε να μάθετε εάν τα άνθη που σας αρέσουν ενδείκνυνται για την περίσταση ή όχι. Στη συνέχεια αφού επιλέξετε το λουλούδι μπορείτε να γράψετε το όνομά του στην περιοχή «εικόνες» του Google, στα ελληνικά και αγγλικά και να επιλέξετε από την αριστερή μπάρα το χρώμα της προτίμησής σας. Έτσι θα πάρετε περαιτέρω ιδέες για τις συνθέσεις.

Τέλος αν κάποιος θέλει να διαπιστώσει τι δείχνουν τα άστρα σχετικά με την ημερομηνία που επιλέχτηκε για τη νόμιμη ένωση με το/τη σύντροφό του το 2012, αρκεί να πατήσει εδώ.

Μέσα στις δύσκολες στιγμές που περνούν οι πολίτες της χώρας, ορισμένοι κάνουν το επόμενο βήμα και παντρεύονται. Εκτός από τα έξοδα που απαιτούνται ακόμη κι από τους καλεσμένους για ένα τέτοιο γεγονός, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τέτοιες εκδηλώσεις είναι αφορμές για χαρά, για χαμόγελα, για χορό! Άλλωστε αν μας στερήσουν τις γιορτές και τα πανηγύρια, τι άλλο μας έμεινε;

Η ώρα η καλή σε όλους και βίος ανθόσπαρτος!

Πηγές φωτογραφιών

Image 1

Image 2 (True2Life)

Image 3

Image 4

Featured image

No related posts.