Μια Ελληνίδα στο Παρίσι

Κάποια στιγμή περνά σχεδόν από το μυαλό όλων των φοιτητών η σκέψη να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Erasmus. Πολλοί από αυτούς απλώς το σκέφτονται ενώ κάποιοι άλλοι τολμούν να το κάνουν. Πριν πάρουν τη μεγάλη απόφαση, η ιδέα στριφογυρίζει στο μυαλό τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού ο φόβος και η άγνοια για το τι θα συναντήσουν είναι μεγάλοι.

Μια τέτοια τολμηρή φοιτήτρια είναι και η Σοφία, η οποία πριν μια εβδομάδα επέστρεψε από τη Γαλλία, όπου συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. «Από τα πρώτα έτη της σχολής, σκεφτόμουν να πάω Erasmus. Τελικά, πήρα την απόφαση πριν από ένα χρόνο, όταν βρισκόμουν στο 4ο έτος των σπουδών μου». Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να επιλέξει κάποιος το πρόγραμμα κινητικότητας. Για τη Σοφία το πρόγραμμα αυτό είναι ένα δώρο που δίνεται στους φοιτητές, καθώς μ’ αυτό τον τρόπο είχε τη δυνατότητα να ταξιδέψει και να μείνει στο εξωτερικό.

Μία από τις σημαντικότερες επιλογές του ενδιαφερόμενου είναι η χώρα φιλοξενίας του. Οι πιο πρακτικοί επιλέγουν χώρα της οποίας τη γλώσσα μιλούν ενώ οι πιο συναισθηματικοί επιλέγουν τη χώρα στην οποία ήθελαν πάντα να ταξιδέψουν. Για τη Σοφία αυτά τα δύο συνδυάζονται, αφού επέλεξε το Παρίσι τόσο επειδή της αρέσει αλλά και για να εξασκήσει τα γαλλικά της. «Επέλεξα τη Γαλλία κυρίως λόγω της γλώσσας. Τα γαλλικά είναι μία γλώσσα που μου αρέσει πολύ και εφόσον έχω τα πτυχία, θεώρησα ότι το Erasmus είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να εξασκηθώ στην ομιλία. Βέβαια, ένα άλλο κριτήριο ήταν και η πόλη, καθώς το Παρίσι είναι κατά τη γνώμη μου μία από τις ομορφότερες πόλεις του κόσμου», εξηγεί η φοιτήτρια.

Αν και το στάδιο της συμπλήρωσης των απαραίτητων δικαιολογητικών και της επικοινωνίας με το Πανεπιστήμιο θεωρείται ένα από τα δυσκολότερα στάδια, η Σοφία το διαψεύδει, μιας και θεωρεί ότι η διαδικασία αυτή δεν ήταν καθόλου δύσκολη ή ιδιαίτερα χρονοβόρα. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισε ήταν η εύρεση κατοικίας. «Οι εστίες δεν είχαν διαθέσιμες θέσεις και η εύρεση κατοικίας μέσω του διαδικτύου ήταν πολύ δύσκολη. Καθημερινά έστελνα emails και έπαιρνα τηλέφωνα, όμως κανένας δεν ήθελε να νοικιάσει το σπίτι του μόνο για 6 μήνες και μάλιστα, χωρίς εγγυητή. Επιπλέον, κάποιοι ιδιοκτήτες ήταν επιφυλακτικοί απέναντί μας λόγω του ότι ήμαστε Έλληνες και βρισκόμαστε σε περίοδο οικονομικής κρίσης!», λέει χαρακτηριστικά . Αρχικά, η Σοφία έμεινε μόνη της. Σύντομα όμως βρήκε συγκάτοικο και πολύ γρήγορα έκανε παρέες. Επισκέφθηκε σχεδόν όλα τα αξιοθέατα του Παρισιού και είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει και σε γειτονικές χώρες.

Και αν πολλοί φοβούνται τη σύγκριση μεταξύ των Πανεπιστημίων και τη δυσκολία προσαρμογής σε διαφορετικούς ρυθμούς, η Σοφία είναι σίγουρη ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές. «Τα μαθήματα που διδάσκονταν στο Πανεπιστήμιο της Γαλλίας δεν διαφέρουν πολύ από αυτά που διδάσκονται στο ελληνικό Πανεπιστήμιο. Τα περισσότερα μαθήματα είναι κοινά και ο τρόπος του μαθήματος ο ίδιος. Βέβαια, οι καθηγητές είχαν τη δυνατότητα να μας μοιράζουν καθημερινά έναν μεγάλο όγκο από φυλλάδια για τις ανάγκες του μαθήματος και ήταν υποχρεωμένοι να παίρνουν παρουσίες», σημειώνει η ίδια. Και όσο και αν φαίνεται περίεργο, οι γραμματείες όλων των Πανεπιστημίων παρουσιάζουν δυσλειτουργίες ενώ η δυσκολία επικοινωνίας μαζί τους είναι ευρωπαϊκό θέμα… «Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι πολλές φορές η ασυνέπεια της γραμματείας, τόσο του Erasmus όσο και της σχολής, μας δημιούργησε προβλήματα», τονίζει η Σοφία.

Όσοι, λοιπόν, σκέφτονται να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα και έχουν ενδοιασμούς, δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι το Erasmus είναι μία ευκαιρία να γνωρίσει κανείς την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής μίας άλλης χώρας καθώς και να ζήσεις στους ρυθμούς της. Επιπλέον, μέσα από την απόφαση που παίρνει ν’ αφήσει τη χώρα του για τουλάχιστον έξι μήνες, μαθαίνει να ζεις μόνος του, καταλαβαίνει τη δύναμη που κρύβει μέσα του και συνειδητοποιεί ότι όλα αυτά που στην αρχή φάνταζαν δύσκολα, τελικά δεν είναι παρά μόνο μία απόφαση. Η Σοφία δηλώνει με ενθουσιασμό ότι το Erasmus είναι μία ανεπανάληπτη εμπειρία! «Προτείνω σε όλους τους φοιτητές που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν Erasmus, να το τολμήσουν. Είμαι σίγουρη ότι κανένας δεν πρόκειται να το μετανιώσει. Οι περισσότεροι φοιτητές που πήγαμε Erasmus δεν θέλαμε να επιστρέψουμε στη χώρα μας. Αυτό πιστεύω λέει πολλά», καταλήγει η νεαρή φοιτήτρια.

No related posts.