Η διαμάχη για τα γενόσημα φάρμακα

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην ιατρική κοινότητα ειδικότερα και στην ελληνική κοινωνία γενικότερα το θέμα των γενοσήμων φαρμάκων, μετά την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου του Υπουργείου Υγείας.

Τι είναι όμως τα γενόσημα φάρμακα και γιατί έχουν προκαλέσει τόση μεγάλη συζήτηση και προβληματισμό; Την απάντηση τη δίνει μια εκπρόσωπος της υγειονομικής κοινότητας, η Νόπη Αλεξανδροπούλου, Παθολόγος και Διευθύντρια του ΕΣΥ: «Γενόσημο είναι το φάρμακο που έχει παρασκευασθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ίδιο με το φάρμακο αναφοράς, το πρωτότυπο. Το γενόσημο περιέχει την ίδια δραστική ουσία, στην ίδια ποσότητα, όπως το πρωτότυπο. Η αδειοδότηση των γενοσήμων πραγματοποιείται σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και στην Ελλάδα, από τον ΕΟΦ. Όλοι αυτοί οι οργανισμοί αξιολογούν εξονυχιστικά τα επιστημονικά δεδομένα του γενοσήμου (βιο-ϊσοδυναμία). Αναλυτικότερα: α/ αξιολογούν τις κλινικές μελέτες που διενεργούνται για λογαριασμό των φαρμακευτικών εταιριών σε συνεργασία με κρατικά νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, β/ κάνουν εργαστηριακούς ελέγχους δειγμάτων του γενόσημου, είτε προγραμματισμένα είτε μετά από καταγγελίες ασθενών, ιατρών κ.λπ., γ/ διενεργούν αιφνίδιες επιθεωρήσεις σε εργοστάσια παραγωγής και χώρους διακίνησης φαρμάκων (νοσοκομεία, φαρμακεία, φαρμακαποθήκες) και δ/ ελέγχουν τα φαρμακευτικά προϊόντα που παράγονται σε τρίτες χώρες (π.χ. Ινδία) και εισάγονται στην Ε.Ε., δίνοντάς τους ή όχι το λεγόμενο «Πιστοποιητικό Κανόνων Καλής Παραγωγής».

Παρ’ όλα αυτά είναι ασφαλή; Ο ΕΟΦ με τον πλέον επίσημο τρόπο διαβεβαιώνει ότι διαχρονικά παίρνει όλα τα ανωτέρω μέτρα. Άρα, δεν υπάρχει λόγος αμφισβήτησης της χρήσης των γενόσημων, μιας και είναι μια δοκιμασμένη διαδικασία σε Ευρώπη και Αμερική. Εφόσον, λοιπόν, τα γενόσημα περιέχουν την ίδια δραστική ουσία με τα πρωτότυπα φάρμακα, έχουν την ίδια θεραπευτική ένδειξη και η τιμή τους είναι πολύ χαμηλότερη, γιατί έχουν εκδηλωθεί τέτοιες αντιδράσεις από Ιατρικούς Συλλόγους και Ενώσεις Φαρμακευτικών Εταιριών, προσπαθώντας να πείσουν το καταναλωτικό κοινό για ενδεχόμενο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και για την ασφάλεια των ασθενών; Γιατί απλούστατα και προφανέστατα, θίγονται ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Τι λένε όμως οι στατιστικές στην Ελλάδα για την κυκλοφορία των γενοσήμων φαρμάκων; Ενώ τα γενόσημα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα αποτελούν το 40% περίπου του συνόλου των φαρμάκων, καταλαμβάνουν περίπου το 18-20 % της αγοράς από πλευράς συνταγογράφησης, ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι περίπου στο 50%.

Γιατί η τιμή των γενοσήμων φαρμάκων είναι τόσο χαμηλή (50% φθηνότερα) σε σχέση με τα πρωτότυπα ; Οι λόγοι είναι οι εξής: α/ όταν λήγει η πατέντα (διαρκεί 10 χρόνια) ενός εγκεκριμένου φαρμακευτικού προϊόντος αυξάνεται ο ανταγωνισμός και η τιμή πέφτει, β/ ο κατασκευαστής του γενοσήμου δεν έχει να ξοδέψει πολλά χρήματα για την προώθηση του προϊόντος, ενημερώνοντας την ιατρική κοινότητα για τα οφέλη που θα έχει στους ασθενείς το καινούργιο σκεύασμα, γ/ τα περισσότερα γενόσημα φάρμακα κατασκευάζονται σε χώρες, όπου το κόστος εργασίας είναι πολύ φθηνό ενώ το κόστος παρασκευής τους (παραγωγή, πακετάρισμα, διάθεση κ.λπ.) είναι χαμηλότερο σε σχέση με το πρωτότυπο.

Θα τα εμπιστευτείτε, λοιπόν, ή όχι ; Η επιλογή, δική σας !

No related posts.