Θεσσαλονίκη: Διεκδικώντας τον τίτλο «European Youth Capital» για το έτος 2014

Η Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά διεκδικεί τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το έτος 2014. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα νέο ευρωπαϊκό θεσμό που ξεκίνησε το 2009 από το Ρότερνατμ της Ολλανδίας. Το 2010 τον τίτλο κέρδισε το Τορίνο της Ιταλίας και φέτος η Αμβέρσα του Βελγίου. Το 2012 τη σκυτάλη παίρνει η Μπράγκα της Πορτογαλίας και το 2013 η Μάριμπορ της Σλοβενίας.
Η Αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Μαρία Πασχαλίδου, μας παραθέτει όλο το ιστορικό της υποψηφιότητας, τα «ατού» αυτής και μας αποκαλύπτει τι ακόμα να περιμένουμε…

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται, προκειμένου μια πόλη να θέσει υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση του εν λόγω τίτλου;
Όλες οι υποψήφιες πόλεις καλούνται να καταθέσουν ένα φάκελο στις Βρυξέλλες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, απαντώντας σε 16 σημεία. Με πολλή σκέψη και προσοχή πρέπει να απαντηθούν όσα σχετίζονται με τις δράσεις που έχει να προτείνει κάθε υποψήφια για την περίοδο που θα είναι Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας. Επίσης, μεγάλη σημασία δίνεται και στο ποιοι στηρίζουν κάθε πόλη σε αυτή την προσπάθεια και ποιοι δεσμεύονται –ιδιωτικοί ή δημόσιοι φορείς- έτσι ώστε, αν κερδίσει, να αναλάβουν να υιοθετήσουν μια από τις προτεινόμενες δράσεις. Είναι πολύ σημαντικό πέρα από τις δράσεις να συμπεριλάβεις καινοτόμα προγράμματα, νέα τεχνολογία, επιχειρηματικότητα νέων, να έχεις να πεις κάτι για την ανεργία των νέων… Πέρα, δηλαδή, από το ψυχαγωγικό ή πολιτιστικό περιεχόμενο χρειάζονται και αυτά. Επιπλέον, πρέπει να έχεις πολύ καλές επιστολές από εκείνους που σε στηρίζουν και από εκείνους που δεσμεύονται να υιοθετήσουν μια από τις δράσεις, όπως τα Πανεπιστήμια, η Νέα Γενιά, τα Υπουργεία, τα Προξενεία άλλων χωρών, οι Πρεσβείες κ.λπ.

Πότε αποφασίστηκε και πότε κατατέθηκε η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης;
Αν θυμάμαι καλά, γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι η Θεσσαλονίκη διεκδικεί τον τίτλο. Από κει και πέρα άρχισε μια δουλειά πολλών ωρών. Ο φάκελος κατατέθηκε 24 ώρες νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία. Τα πρώτα αποτελέσματα θα τα ξέρουμε μέχρι τις 8 Ιουλίου, οπότε θα μας πουν αν έχουμε περάσει στον τελικό, και τα οριστικά θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο.

Γνωρίζετε τους υπόλοιπους διεκδικητές του τίτλου;
Ξέραμε για άλλες τρεις υποψηφιότητες. Εν τέλει μάθαμε ότι οι πόλεις που δήλωσαν την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν τον τίτλο είναι πάνω από πέντε και κάτω από 17. Αυτό ήταν το μόνο που μπορούσαν να μας πουν, διότι δεν ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες για ευνόητους λόγους.

Θεωρείτε ότι η Θεσσαλονίκη έχει λόγους να αισιοδοξεί για την κατάκτηση του τίτλου;
Νομίζω ότι, εμείς καταθέσαμε έναν παρά πολύ καλό φάκελο και ότι δεν έχουμε ανταγωνισμό. Αυτό το λέω γιατί, ίσως είναι η μοναδική φορά που φτιάχνεται ένας φάκελος με ανοιχτές διαδικασίες. Δηλαδή, ενώ έχει συσταθεί από το Δήμαρχο μια επιτροπή, εμείς πήραμε την απόφαση και ανοίξαμε την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, καλώντας και προσκαλώντας όλες τις εθελοντικές ομάδες, τους φορείς, τα Πανεπιστήμια, τα σχολεία κ.λπ. Τους ενημερώσαμε τι θέλουμε και τι θα κάνουμε και ζητήσαμε τις προτάσεις τους. Πάρα πολλοί μαθητές συμμετείχαν σε όλες τις συναντήσεις. Από κει και πέρα όλοι κατέθεσαν τις ιδέες τους και πρότειναν δράσεις. Έτσι, μαζί καταλήξαμε στο τι θέλουμε και πώς φανταζόμαστε το 2014. Αυτό έδωσε και μια δυναμική στο νεανικό κομμάτι της πόλης να νιώσει ότι επιτέλους βρήκε χώρο και τρόπο να εκφραστεί και να ακουστούν όλα αυτά που θέλει να πει. Νομίζω ότι αυτή η ορμή κάπου θα φανερωθεί. Δεν μπορεί να πάει χαμένη! Οπότε θεωρώ ότι σε σχέση με άλλους φακέλους που έγιναν από μια ομάδα «χαρτογιακάδων», θα έχει διαφορά ο φάκελός μας και αυτή η διαφορά θα φαίνεται!

Ποιο, κατά τη γνώμη σας, είναι το σημείο στο οποίο υπερτερεί η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για τη διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2014;
Το δυνατότερο σημείο της Θεσσαλονίκης νομίζω ότι είναι το μεγάλο ποσοστό νέων, αυτών των νέων που είχαν κλειστά τα στόματα τόσο καιρό. Όλοι εμείς οι μεγάλοι σχεδιάζαμε το μέλλον για αυτούς χωρίς αυτούς τους οποίους σνομπάραμε, λέγοντας ότι είναι μικρά παιδιά που δεν ξέρουν και θα μάθουν ενώ εμείς γνωρίζουμε καλύτερα από αυτά. Και εμείς που δεν τους ακούσαμε, δεν τους υπολογίσαμε, δεν τους λογαριάσαμε, τι καταφέραμε; Τους αφήσαμε κληρονομιά μια κρίση που εμείς τη δημιουργήσαμε. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο ατού είναι αυτό… σαν να άνοιξε το μπουμπούκι. Σαν να ήταν ένα μπουμπούκι κλειστό, κάποιος το κρατούσε να μην ανοίξει, και ξαφνικά έγινε ένα μπαμ, μια έκρηξη. Σε όλες τις δράσεις είχε τόσο νέο κόσμο. Κάποια στιγμή συγκινήθηκα. Τόσοι νέοι άνθρωποι να κυκλοφορούν στην πόλη και να νιώθουν όλο αυτό το εγχείρημα δικό τους, να μη νιώθουν ότι κάποιος τους δασκαλεύει, τους κατευθύνει, και για κάποιο λόγο τους χρησιμοποιεί. Και εν τέλει ναι, να θέλουν να κερδίσουν.

Παράλληλα με την προετοιμασία του φακέλου έλαβαν χώρα πολλές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να γνωστοποιηθεί η υποψηφιότητα της πόλης …
Πράγματι! Πολλές ομάδες μας πλησίασαν μόνες τους για να δουν πού και πώς μπορούν να προσφέρουν. Οι bike respect, για παράδειγμα, έκαναν ποδηλατοδρομία με καπέλα και έβαλαν στις ρόδες τους το σήμα των μοϊκάνων. Μια ακόμη εκδήλωση ήταν η περίφημη φωτογράφιση που γράψαμε στην πλατεία Αριστοτέλους «THESS 2014» κι αυτό γιατί δε μας έφτασε η πλατεία να γράψουμε όλο το όνομα της πόλης. Επίσης, κάναμε δενδροφυτεύσεις. Κορύφωση όλων ήταν, βέβαια, το μεγάλο street party που διοργανώθηκε στις 29 Απριλίου. Γι’ αυτό το πάρτι δούλεψαν 500 εθελοντές, γύρω στις 140 εθελοντικές ομάδες, σύλλογοι, σχολεία, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κι έτσι στήθηκε η μεγαλύτερη γιορτή που έχει γίνει στη Θεσσαλονίκη με ένα πολύ μεγάλο stage, με γκρουπ και καλλιτέχνες που ήρθαν αφιλοκερδώς, αναγνωρίζοντας ότι κάτι αλλάζει στην πόλη. Όλο το εγχείρημα πήγε πάρα πολύ καλά. Αφέθηκε όλο στους νέους. Αυτοί τα είπαν, αυτοί τα σχεδίασαν, αυτοί τα ονειρεύτηκαν κι αυτοί εν τέλει το 2014 θα τα πραγματοποιήσουν!

Πού αποδίδετε την ανταπόκριση όλων αυτών των ομάδων στο κάλεσμά σας;
Υπήρξε μαζική ανταπόκριση γιατί από την αρχή ξεκαθαρίσαμε ότι ο Δήμος δε θέλει να «καπελώσει» κάποια ομάδα. Αντιθέτως, θέλουμε να πηγαίνουμε πλάι πλάι. Τόσο εμείς να στηρίζουμε οποιαδήποτε δράση θέλει να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε ομάδα όσο και οι διάφορες ομάδες να βοηθούν στις δράσεις του Δήμου. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την εμφάνισή μας. Όλοι υπάρχουμε μαζί και ο καθένας ξεχωριστά. Νομίζω ότι και μόνο από το γεγονός ότι έτσι σχεδιάστηκε ο φάκελος κι έτσι κατατέθηκε, με αυτή τη λογική, έκανε τους νέους να αποκτήσουν εμπιστοσύνη απέναντι στο Δήμο κι έτσι ο Δήμος απέκτησε κι αξιοπιστία απέναντι σε αυτούς, γιατί μέχρι τότε δεν υπήρχε.

Σε όλο αυτό το εγχείρημα δεχτήκατε κριτική; Κι αν ναι, πώς την αντιμετωπίσατε;
Κριτική δεν μπορώ να πω ότι δέχτηκα. Αυτό που παρατήρησα είναι γκρίνια για το παραμικρό. Αν, κατά τη γνώμη μου, όλοι αυτοί οι «γκρινιάρηδες» πρότειναν κάτι, θα ήταν πιο αποτελεσματικοί. Κανένας δεν ήρθε σε εμάς και του είπαμε δε σε θέλουμε. Θέλουν να συμμετέχουν, μπορούν να συμμετέχουν όλοι. Βέβαια, αυτή η γκρίνια, νομίζω ότι, προήλθε από εκείνους που βλέπουν ότι δεν ελέγχουν οι ίδιοι την κατάσταση. Είναι αυτοί που έχουν μια παλιάς κοπής λογική, ότι δηλαδή «οι νέοι δεν ξέρουν τι τους γίνεται, τι μπορούν να κάνουν;;;». Εμείς είμαστε άλλης λογικής.

Ο εθελοντισμός κατέχει κυρίαρχη θέση στο Δήμο Θεσσαλονίκης, κάτι που διαπιστώνεται και από τη δημιουργία της νεοσύστατης Αντιδημαρχίας Νεότητας Αθλητισμού και Εθελοντών. Αυτό που αποδίδεται;
Νομίζω ότι ο Δήμος χρόνια πριν είχε καταλάβει τη δυναμική αυτών των εθελοντικών ομάδων στην πόλη. Τώρα τις αγκάλιασε και δημιούργησε την καινούρια Αντιδημαρχία Νεότητας Αθλητισμού και Εθελοντών. Κατά τη γνώμη μου και τα τρία πάνε πακέτο και πάνε πάρα πολύ καλά. Με αυτό τον τρόπο δηλώνεται ότι θέλουμε να δημιουργηθεί ένα κύμα εθελοντισμού στην πόλη. Προσωπικά, έχω προτείνει τη δημιουργία ενός διαδικτυακού ραδιοφώνου. Το σκεπτικό είναι να λειτουργεί ως εκπαιδευτικό εργαλείο για τα σχολεία αλλά να είναι και ένα ραδιόφωνο για τις ΜΚΟ παγκοσμίως. Δεν έχει οριστεί μια πόλη να είναι το κέντρο των ΜΚΟ, όπου οι ΜΚΟ και οι εθελοντικές ομάδες θα κάνουν συναντήσεις και θα συναποφασίζουν για πράγματα που αφορούν στους νέους. Με τη δημιουργία της Αντιδημαρχίας είναι ευκαιρία να δώσουμε αυτόν το χαρακτήρα στην πόλη: να γίνει το κέντρο των ΜΚΟ. Θα είναι το σπίτι τους εδώ. Επίσης, σχεδιάζουμε στις νέες εγκαταστάσεις της Αντιδημαρχίας να δημιουργηθεί το σπίτι του εθελοντή, όπου θα μπορούν όλες οι εθελοντικές ομάδες να αφήνουν το υλικό τους και να ενημερώνουν το κοινό για τις δράσεις τους.

Ποια είναι η διαδικασία προκειμένου κάποιος να προσφέρει εθελοντικά στο Δήμο Θεσσαλονίκης;
Πολύ απλά, ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει μια φόρμα με τα στοιχεία του και επιλέγει σε ποια ομάδα θέλει να συμμετάσχει. Μπορεί κάποιος να συμμετάσχει σε διάφορες ομάδες, όπως ανακύκλωσης ή καθαριότητας, ενισχυτικής διδασκαλίας, όπως συμβαίνει στο κέντρο Πορτοκαλιάν, όπου εκεί εκπαιδευτικοί εν ενεργεία, συνταξιούχοι ή φοιτητές κάνουν ενισχυτική διδασκαλία σε άπορα παιδιά ή παιδιά μεταναστών. Αυτό πάει πάρα πολύ καλά και θέλουμε να το αναπτύξουμε και να το αναδείξουμε. Υπάρχουν πολλά. Και άλλα που θέλουμε να κάνουμε. Μερικοί εθελοντές ανάλογα με την ομάδα που θα διαλέξουν, θα πρέπει να εκπαιδευθούν. Πέρα από την εκπαίδευση υπάρχει και η αξιολόγηση, για να γίνει το ξεκαθάρισμα. Είμαστε ευτυχείς, διότι υπάρχει ανταπόκριση. Το μοναδικό αγκάθι είναι ότι δεν έχουμε ένα τμήμα διοικητικά στελεχωμένο. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μια δυσλειτουργία ως προς τη γρήγορη διεκπεραίωση των διαδικασιών.

Τι άλλο σχεδιάζει η Αντιδημαρχία για τους νέους της Θεσσαλονίκης –και όχι μόνο;
Στις 10 Μαΐου όσοι συμμετείχαμε για το 2014 κάναμε μια συνάντηση απολογιστική. Συζητήσαμε για τα προβλήματα που είχαμε, για το πώς θα μπορούσαμε να τα λύσουμε σε μια επόμενη φάση και αποφασίσαμε να ξανασκεφτούμε ανά ομάδες και να καταθέσουμε προτάσεις για το τι θα κάνουμε από τώρα μέχρι τον Οκτώβριο. Μία από τις προγραμματισμένες δράσεις θα λάβει χώρα την 1η Ιουνίου σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πρασίνου. Εκείνη την ημέρα θα στρώσουμε 500 τετραγωνικά φυσικό χλοοτάπητα στην πλατεία Αριστοτέλους και θα κάνουμε πικ νικ μετά τις 15:00. Τις υπόλοιπες δράσεις θα τις μάθετε εν καιρώ. Γενικά, αυτό το διάστημα, μαζεύω ιδέες για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε μέχρι την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Για το κλείσιμο, θα θέλατε να απευθύνετε κάποιο μήνυμα σους νέους;
Ελάτε όλοι μαζί. Δε σταματάμε. Θα έχουμε συνέχεια δράσεις μέχρι τον Οκτώβριο. Επειδή μ’ άρεσε πάρα πολύ αυτό και επειδή θέλω συχνά να συμβαίνει είπα ότι ακόμα κι αν δεν κερδίσουμε τον τίτλο, όλα αυτά που είπαμε ή τα περισσότερα από αυτά θα τα πραγματοποιήσουμε, γιατί θεωρώ ότι η διεκδίκηση του τίτλου ήταν η αφορμή να βρεθούμε και να συναντηθούμε. Κι αφού αυτό συνέβη, είναι αδύνατο να ξανακλειστούμε στα καβούκια μας. Αυτό που ξεπετάχτηκε και ξεχύθηκε δεν μπορείς να το συμμαζέψεις. Εγώ δε θέλω να το συμμαζέψω κιόλας. Θέλω να το απλώσω ακόμα περισσότερο.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Πασχαλίδου για το χρόνο που μας διέθεσε κι ευχόμαστε καλή τύχη σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για το καλύτερο της πόλης μας.

No related posts.