…και καλές γιορτές!!! Dec21

Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

…και καλές γιορτές!!!

Ναι, αυτό πρέπει να λέμε τέτοια περίοδο! Ο Δεκέμβρης είναι ο  πιο εορταστικός μήνας του χρόνου. Πλατείες, καταστήματα, σπίτια, όλα φορούν τα γιορτινά τους! Βέβαια, φέτος έχω την αίσθηση ότι όλοι και όλα φόρεσαν «πλερέζες»…

Ομολογουμένως, τους τελευταίους μήνες ζούμε το θέατρο του παραλόγου με πολλούς υποψηφίους για τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ειλικρινά, αυτό που με εξοργίζει περισσότερο είναι ότι σε περίοδο κρίσης –και μάλιστα τέτοιου μεγέθους- δεν μπορεί να υπάρξει καμία συνεννόηση. Ο καθένας παίρνει το δικό του δρόμο ενώ όλοι είναι συνυπεύθυνοι για την υφιστάμενη κατάσταση.

Από τη στιγμή που πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι νοιάζονται για τον ελληνικό λαό, γιατί κανείς τόσα χρόνια δεν έκανε κάτι για αυτόν; Γιατί ο λαός καλείται επί μονίμου βάσεως να πληρώνει κάθε είδους εισφορές ενώ το κράτος αδυνατεί πλέον να του προσφέρει τα στοιχειώδη; Γιατί αυτοί που ενδιαφέρονται για το λαό δεν έβαλαν κάτω τα πράγματα να δουν πώς μπορούν να κινηθούν περισσότερο αποτελεσματικά;

Ο κόσμος έχει κουραστεί. Η κούραση οδηγεί στην αγανάκτηση και ποιος ξέρει η αγανάκτηση πού θα οδηγήσει! Κάθε μέρα ακούμε νέα μέτρα που σχετίζονται με απολύσεις, περικοπές μισθών και συντάξεων. Τα κρούσματα κλοπών αυξάνονται και παιδιά λιποθυμούν στα σχολεία από ασιτία. Αυτές είναι οι ειδήσεις της Ελλάδας του 21ου αιώνα. Πλέον η καθημερινότητα είναι ένας αγώνας επιβίωσης για πολλούς συνανθρώπους μας. Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα δε βρέθηκε κανείς να μιλήσει με ειλικρίνεια, να αναλάβει ευθύνες και να δράσει υπέρ του κοινωνικού συνόλου.

Πριν από λίγες μέρες βρέθηκα σε μια ορκωμοσία στην κατάμεστη από νέους ανθρώπους Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάθε φορά που βρίσκομαι σε τέτοιες εκδηλώσεις, ακούω προσεκτικά τα λόγια-συμβουλές που δίνουν οι ομιλούντες καθηγητές στα παιδιά. Στην προκειμένη περίπτωση κάποιος εκ των καθηγητών  παρότρυνε τους αποφοίτους να συνεχίσουν τις σπουδές τους, αν το επιθυμούν, ακόμα και στο εξωτερικό, με την ελπίδα, ωστόσο, να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να προσφέρουν εδώ όλα όσα διδάχθηκαν τόσα χρόνια στα Πανεπιστήμια.

Η αλήθεια είναι ότι η παραπάνω έκκληση προς τους νέους ανθρώπους γίνεται ολοένα και πιο έντονη, τη στιγμή που η ιδέα της μετανάστευσης φαίνεται να «δελεάζει» ολοένα και περισσότερους. Προσωπικά με πληγώνει η «πρακτική» της μετανάστευσης αλλά τη θεωρώ απόλυτα δικαιολογημένη επιλογή! Όταν είσαι στην πιο παραγωγική και δημιουργική ηλικία και ζεις σε μια χώρα που δε σου δίνει κίνητρα και ευκαιρίες, για ποιο λόγο να μην αναζητήσεις το μέλλον σου αλλού; Ας μη γελιόμαστε, στη χώρα μας οι θέσεις εργασίας είναι σχεδόν ανύπαρκτες και όσες υπάρχουν αφορούν σε απασχόληση αμισθί ή με μισθούς πενιχρούς. Υποδομές δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν προκειμένου ένας επιστήμονας να κάνει σωστά τη δουλειά του. Το κοινωνικό κράτος υφίσταται πια μόνο ως ιδέα. Όταν όλα είναι σαθρά, γιατί κάποιος να μην αναζητήσει άλλη διέξοδο;

Είναι πολλοί οι προβληματισμοί και πολλά τα προβλήματα. H αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες έχουμε μάθει να μη σκύβουμε το κεφάλι. Ας ελπίσουμε ότι το ίδιο θα κάνουμε και αυτή τη φορά!

Αρκετά με τα άσχημα… Όπως ανέφερα εξ αρχής, διανύουμε περίοδο εορτών κι επειδή έχω μάθει κάθε χρόνο τέτοιο καιρό να δίνω ευχές, εύχομαι από καρδιάς σε όλους Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά με την ελπίδα όλα να πάνε καλύτερα!

Με το νέο έτος πάλι εδώ θα είμαστε…

ΥΓ: Να μην ξεχάσω να συγχαρώ τη Θεσσαλονίκη, η οποία βγήκε νικήτρια στη διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νέων για το 2014. Μπράβο σε όσους εργάστηκαν για αυτό το εγχείρημα και καλό κουράγιο σε όσους πρόκειται να δράσουν προκειμένου η Θεσσαλονίκη μας να είναι πανέτοιμη το έτος 2014.

No related posts.