Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Vamos flamenco, vamos “Palabras”!

Μια φθινοπωρινή Δευτέρα του Νοέμβρη, μια μέρα μετά τη λήξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το Ολύμπιον είναι ασυνήθιστα γεμάτο! O λόγος; H χορευτική παράσταση flamenco “Palabras”, η οποία παρουσιάστηκε για δεύτερη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκης και ταξίδεψε τους θεατές σε λατινογενείς ρυθμούς και μελωδίες. Η «ηθική αυτουργός» αυτού του εγχειρήματος, Μαρίνα Νώτη, λίγες μέρες πριν την εμφάνισή της στο Ολύμπιον, μιλά περί «χορού και flamenco».

-“Palabras”, μία πρωτότυπη ιδέα, μία αλλιώτικη παράσταση flamenco. Περί τίνος πρόκειται;
Μ.Ν.: Η παράσταση flamenco «PALABRAS –λέξεις»  πραγματεύεται τη μουσική, το τραγούδι, το λόγο και το χορό, συνδυασμένα πάντα μέσα από την τέχνη του flamenco. Δεκαοχτώ χορογραφίες περιγράφουν με ήχο και εικόνες την έννοια μιας λέξης ή ενός στίχου. Εικοσιπενταμελής μουσικοχορευτική ομάδα, εναέρια ακροβατικά, αυτοσχεδιασμός live  επί σκηνής, αργεντίνικο τάνγκο,  salsa, μοντέρνο αλλά και παραδοσιακό στυλ flamenco συνθέτουν αυτή την παραγωγή.

-Πώς εμπνευστήκατε και δημιουργήσατε το συγκεκριμένο έργο;
M.N: Οι λέξεις παίζουν σπουδαίο ρόλο στη ζωή μου. Μου αρέσει να ακριβολογώ, να «παίζω» με τις λέξεις. Μου αρέσει ο ήχος τους, οι αναμνήσεις και οι εικόνες που φέρνουν στο μυαλό. Αποφάσισα να δημιουργήσω μία παράσταση όπου κάθε χορογραφία θα είναι και μια λέξη ιδιαίτερης σημασίας για μένα. Οι λέξεις που διάλεξα είναι: ΓΕΝΕΣΗΣ, ΧΡΩΜΑΤΑ, ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ, ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΨΥΧΗ, ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΚΡΥΑ, ΔΥΝΑΜΗ, ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΓΗ, Η ΦΩΝΗ, ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ, ΚΑΥΤΗ ΒΡΟΧΗ, ΑΓΑΠΗ, ΜΑΖΙ ΣΟΥ. Ουσιαστικός ρόλος ως πηγή έμπνευσης η ποίηση του Γιώργου Ζησιμόπουλου. Αγαπημένο μου είναι:  «..για τις ημέρες που έρχονται, το περιβόητο υπόλοιπο, έχω κρατήσει ολόκληρη τη μαγνητοφωνημένη σιωπή μου..».

-Η παράσταση έχει ξαναπαρουσιαστεί στο κοινό της πόλης. Ποιά ήταν η ανταπόκρισή του;
M.N: Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Κήπου στις 30 Ιουνίου 2011. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν πολύ θερμή, παρόλο που είχε ψιλή βροχή για ένα τέταρτο πριν την έναρξη! Πιστεύω πως το κοινό της Θεσσαλονίκης είναι πολύ «ψαγμένο», ξέρει τι θέλει να βλέπει. Ευχαριστούμε όλους τους θεατές που μας τίμησαν με την παρουσία τους και το ζεστό τους χειροκρότημα.

-Για ποιο λόγο πρέπει κάποιος να έρθει να παρακολουθήσει τη συγκεκριμένη παράσταση;
Μ.Ν.:  Ο λόγος για να έρθει κάποιος να παρακολουθήσει την παράσταση αυτή είναι ένας: flamenco! Για να γνωρίσει και να ζήσει από κοντά το πάθος, τη μαγεία, την ένταση, την ενέργεια, τη δύναμη, τις εναλλαγές και το βάθος των συναισθημάτων, την επικοινωνία των χορευτών, τα διαφορετικά είδη χορού (αργεντίνικο τάνγκο, κλασσικό μπαλέτο, salsa) συνδυασμένα με τη μοναδική αυτή κουλτούρα.

-Έχετε προγραμματίσει άλλες εμφανίσεις με αυτό το έργο;
M.N.: Επόμενος στόχος μας είναι το έργο να κατέβει στην Αθήνα και εκεί να κλείσει!

-Τι σας δυσκόλεψε και τι σας χαροποίησε περισσότερο με την συμμετοχή σας στο παρόν εγχείρημα;
Μ.Ν.:  Δυσκολία αντιμετώπισα στο να το στήσω την πρώτη φορά, να συντονιστούν άνθρωποι που ήρθαν από την Αθήνα και να γίνουν οι κατάλληλες πρόβες για να έχουμε άρτιο αποτέλεσμα, να ραφτούν τα εντυπωσιακά κοστούμια και να γίνει η επιλογή της μουσικής πέραν του live για να μην κουραστεί στο ελάχιστο ο θεατής. Ταυτόχρονα, ήταν μεγάλη χαρά για μένα που όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν το είναι τους, μπόρεσαν να καταλάβουν τι θέλω και γίναμε ένα, προκειμένου να το φέρουμε εις πέρας όλο αυτό. Οι πρόβες δε, περιλάμβαναν τα πάντα. Πολύ γέλιο, συγκίνηση, πίεση, άγχος, χαρά, κούραση. Ήταν μαγικές!

-Με μία “palabra”, τι σημαίνει flamenco για εσάς;
Μ.Ν: Με μία και μόνο λέξη το flamenco για μένα σημαίνει «ζωή». Είναι ο λόγος ύπαρξης μου.

Η Μαρίνα Νώτη είναι διευθύντρια της σχολής χορού flamenco “A compás”. Αν σας διέγειρε το ενδιαφέρον να γνωρίσετε από κοντά την τέχνη του flamenco, θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση,   http://www.acompas.gr ή στη σελίδα της σχολής στο facebook: ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ FLAMENCO ΜΑΡΙΝΑ ΝΩΤΗ ”a compás” (thessaloniki).

No related posts.