Καθαρισμό του Δέλτα του Νίγηρα ζητά από τη Shell η Διεθνής Αμνηστία Dec21

Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Καθαρισμό του Δέλτα του Νίγηρα ζητά από τη Shell η Διεθνής Αμνηστία

Έντονες πιέσεις για καθαρισμό του Δέλτα του Νίγηρα από πετρελαιοκηλίδες ασκεί στην πετρελαϊκή εταιρία Shell η Διεθνής Αμνηστία. Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, που υποστηρίζει το αίτημα, το προβλεπόμενο σχέδιο θα κοστίσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια και θα διαρκέσει τουλάχιστον 30 χρόνια.

Σε έκθεση που δημοσίευσε στις 10 Νοεμβρίου, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τη Shell για τη δημιουργία δύο πετρελαιοκηλίδων στην περιοχή Ogoniland της Νιγηρίας το 2008, επισημαίνοντας ότι η εταιρία δεν προέβη σε καμία απολύτως ενέργεια για τον καθαρισμό τους. Οι τοπικές αρχές υποστηρίζουν ότι η ρύπανση στη θάλασσα, τις ακτές και τα υπόγεια ύδατα απειλεί τη ζωή περίπου 69.000 ανθρώπων, οι οποίοι στηρίζουν τον βιοπορισμό τους κυρίως στην αλιεία και τη γεωργία.

Οι εκπρόσωποι της Shell, από την πλευρά τους, απαντούν ότι το αρμόδιο τμήμα της εταιρίας ήταν ενήμερο πριν από την δημοσίευση της έκθεσης και ότι είχε ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες ενέργειες για τον καθαρισμό των πετρελαιοκηλίδων, οι οποίες δημιουργήθηκαν μετά από απόπειρα κλοπής πετρελαίου. Προσθέτουν ότι τέτοιου είδους ατυχήματα οφείλονται σε παρόμοιες εγκληματικές ενέργειες και όχι στην ίδια τη διαδικασία της εξόρυξης. Επιπλέον, τον περασμένο Αύγουστο η πολυεθνική παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι όποια κοινότητα απειλείται ή θίγεται από την εξόρυξη μπορεί να καταφεύγει στη βρετανική δικαιοσύνη για να διεκδικήσει αποζημίωση.

Η Ogoniland είναι μία από τις πρώτες περιοχές της χώρας όπου στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 ανακαλύφθηκε πετρέλαιο, ενώ το 1992 εμφανίστηκε οργανωμένη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας κατά της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων από πολυεθνικές εταιρίες. Η δημοσίευση της έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας, μάλιστα, συμπίπτει με την συμπλήρωση 20 ετών από την εκτέλεση του ακτιβιστή Ken Saro- Wiwa, μετά την οποία η Shell αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της στην Ogoniland. Στις αρχές του 2000, έκαναν την εμφάνισή τους στρατιωτικές ομάδες που αντιδρούν στις ενέργειες της Shell με ένοπλο αγώνα και τρομοκρατικές ενέργειες, με μεγαλύτερο το κίνημα για τη Χειραφέτηση του Δέλτα (MEND).

Η εξόρυξη πετρελαίου στη Νιγηρία γίνεται από μία θυγατρική της Shell, όπου η πολυεθνική συμμετέχει με ποσοστό 55%, ο Εθνικός Οργανισμός Πετρελαίου της Νιγηρίας με 30%, ενώ το υπόλοιπο 15% κατέχουν άλλες ιδιωτικές εταιρίες. Η οικονομία της Νιγηρίας βασίζεται κυρίως στην πετρελαιοπαραγωγή από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, γεγονός που οδήγησε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να εγκαταλείψει την ενασχόληση με τη γεωργία. Σήμερα η παραγωγή πετρελαίου ανέρχεται σε περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια το χρόνο, ενώ τα έσοδα της χώρας σε 17 δις δολάρια το χρόνο, ποσοστό που το 2010 αντιστοιχούσε στο 40% του ΑΕΠ της Νιγηρίας. Ωστόσο, η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων από πολυεθνικές εταιρίες επέφερε πτώση του βιοτικού επιπέδου των Νιγηριανών και άνοδο διεφθαρμένων στρατιωτικών καθεστώτων στην εξουσία, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση. Το πετρέλαιο σταδιακά μόλυνε τους παραποτάμους του Νίγηρα και πέρασε στην τροφική αλυσίδα, αφανίζοντας 27 εκατομμύρια ιθαγενών φυλών καθώς και μεγάλο μέρος της χλωρίδας και της πανίδας της χώρας.

Πηγές:
http://www.reuters.com/article/2011/11/10/us-nigeria-shell-oilspills-idUSTRE7A905D20111110
http://www.amnesty.org/en/news/shell-must-pay-us1-billion-first-step-clean-niger-delta-2011-11-10
http://www.exandasdocumentaries.com/gr/documentaries/chronologically/2006-2007/89-delta-oils-dirty-business
http://en.wikipedia.org/wiki/Oil_spills_in_Nigeria
http://en.wikipedia.org/wiki/Conflict_in_the_Niger_Delta

*Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε σε διαφορετική μορφή στις 14/11 στο www.contemporaryjournalism.gr

No related posts.