Ώρα για… DIALOG

Πόσο παράξενο μπορεί να είναι να ταξιδεύεις πολλές ώρες μακριά από την πατρίδα σου και παρά τη μεγάλη ταλαιπωρία, να ανταμείβεσαι με πολλά ζεστά χαμόγελα και κάθε στιγμή της ημέρας να συνειδητοποιείς πόσο σου μοιάζουν αυτοί οι άνθρωποι «της απέναντι χώρας»;

Λίγη καλή διάθεση συνεργασίας, πολλή αγάπη για την έβδομη τέχνη και αρκετά ανοιχτά μυαλά είναι συνήθως τα συστατικά μιας επιτυχημένης κινηματογραφικής διοργάνωσης. Μια από αυτές ήταν το Ελληνο – Τουρκικό  Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους DIALOG, το οποίο έλαβε χώρα στο Εσκισεχίρ της Τουρκίας και συγκεκριμένα, στο πανεπιστήμιο Anadolu. Στην καρδιά του φθινοπώρου, 3-5 Νοεμβρίου, Έλληνες και Τούρκοι βρήκαν μια καλή αφορμή να ανταλλάξουν καλλιτεχνικές απόψεις.

Η Ελληνική αποστολή έδωσε το ραντεβού της στην Κωνσταντινούπολη. Ο διευθυντής της Κινηματογραφικής Λέσχης Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης ΑΖΑ, Γιάννης Ζαχόπουλος και επτά συνολικά φοιτητές από τα Τμήματα Κινηματογράφου και Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνάντησαν στην Κωνσταντινούπολη την Ελένη Θεοδωρίδου, τον Χάρη Βαφειάδη και τον Γιώργο Μπουγιούκο, οι οποίοι δέχτηκαν να συμμετάσχουν με τις δικές τους ταινίες στο Φεστιβάλ. Ο καθηγητής Nezih Orhon υποδέχτηκε τους επισκέπτες με φιλική διάθεση, ενώ οι φοιτητές του φιλοξένησαν με χαρά τους συνομήλικους Έλληνες στα σπίτια τους. Κατά την τελετή έναρξης. ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Davut Aydın και ο Κοσμήτορας Καθηγητής της Σχολής Επιστημών Επικοινωνίας, Καθηγ. Δρ. Nejdet Atabek προσέφεραν συμβολικά δώρα στην ελληνική αποστολή σκηνοθετών και παρακολούθησαν ελληνικές παραγωγές, όπως το Casus Belli, Κι Εγώ για Μένα, 13½, Reverse, The Dog, Milk, Dayout και άλλα. Το τριήμερο πρόγραμμα προβολής περιελάμβανε συνολικά 30 ελληνικές και 30 τουρκικές μικρού μήκους ταινίες. Ως μουσικό θέμα του Φεστιβάλ χρησιμοποιήθηκε το τραγούδι «Σούστα» από τους πολύ αγαπητούς στην γείτονα χώρα, ImamBaildi.

Ο Γιάννης Ζαχόπουλος δήλωσε, κατά την τελετή έναρξης, πως είναι λάθος να μας χωρίζουν οι διαφορετικές κουλτούρες ενώ έδωσε υπόσχεση για συνέχιση του «διαλόγου» σε αντίστοιχη ελληνική διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη, εντός του χειμώνα. «Χάρη σε όλους τους σκηνοθέτες που έλαβαν μέρος με τις δημιουργίες τους, στον καθηγητή NezihOrhon και στους φοιτητές του που δούλεψαν σκληρά και με συνέπεια, το DIALOGέκλεψε την παράσταση. Είναι μια καλή αφορμή να καθιερωθεί αυτό το Φεστιβάλ και στις δύο χώρες ενώ μπορεί να εμπλουτιστεί με σεμινάρια, workshopsκαι διάφορα σχετικά events». Η σκηνοθέτης και assistantdirectorστο καθιερωμένο πλέον Thessshortfilmfestival, Ελένη Θεοδωρίδου εξέφρασε με τη σειρά της την ικανοποίησή της για την άρτια διοργάνωση του Πανεπιστημίου και για τις ενδιαφέρουσες προβολές: «Πάνω και πρώτα από όλα όμως, είμαστε χαρούμενοι για τη θερμή φιλοξενία. Η κοινή γλώσσα του Κινηματογράφου δημιούργησε γέφυρες όχι μόνο επικοινωνίας αλλά και βαθιάς φιλίας.  Αναμένεται το φεστιβάλ μέσα στους επόμενους μήνες να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη για τη δεύτερη πράξη. Ευχή όλων μας είναι τούτη η διοργάνωση να γίνει θεσμός και να συνεχιστεί σε βάθος χρόνου». Ο Χάρης Βαφειάδης, ο οποίος συμμετείχε με την ταινία 13½, στον απολογισμό του για το ταξίδι αυτό, σημειώνει: «Το φεστιβάλ ήταν μια απρόσμενη έκπληξη. Νιώθω υποχρεωμένος και γεμάτος από την Τουρκική φιλοξενία και γοητευμένος με τη ζωντάνια και τη ζεστασιά του καθηγητή Nezih και των εκεί φοιτητών, οι οποίοι διοργάνωσαν με προσοχή τις εκδηλώσεις και φρόντισαν για την καθ’ όλα άνετη διαμονή μας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι φοιτητές του αντίστοιχου τουρκικού Τμήματος «Τηλεόρασης και Κινηματογράφου» αναλαμβάνουν και διεκπεραιώνουν επιτυχώς ένα τέτοιο εγχείρημα. Τον περασμένο Μάιο, το δεκαήμερο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου είχε επίσης λάβει χώρα στο Anadolu Cinema αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης. Το Πανεπιστήμιο προωθεί πολιτιστικά δρώμενα και χωρίς να εμπλέκονται άλλοι δημόσιοι φορείς, παρά μόνο κάποιες επιχειρήσεις ως χορηγοί,  καταφέρνει να φέρνει σε πέρας εκδηλώσεις μεγάλης εμβέλειας αλλά και να συμβάλλει στη διάδοση της συνεργασίας των δύο λαών.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, η ελληνική αποστολή, αν και μοιράζεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχει σκοπό να υλοποιήσει με τη σειρά της το ελληνικό DIALOG στο πλαίσιο του ετήσιου Thess Short Film Festival (by AZA) στη Θεσσαλονίκη. Οι επόμενοι μήνες λοιπόν, θα αποτελέσουν περίοδο προετοιμασίας για μια αντάξια διοργάνωση και μια αξιόλογη νέα συνεργασία των ομάδων των δύο χωρών. Αναμένουμε λοιπόν τη γνωστοποίηση της ακριβούς ημερομηνίας, ώστε να είμαστε όλοι εκεί!

No related posts.