Ολοκληρώθηκε η ενακτήριο εκδήλωση του Μεσογειακού Παρατηρητηρίου κατά της Παραπληροφόρησης που πραγματοποιήθηκε στις 1 και 2 Δεκεμβρίου 2022. Η εκλδήωση έγινε την πρώτη ημέρα στην ΕΣΗΕΜΘ ενώ την δεύτερη ημέρα στις εγκαταστάσεις του ΙΠΤΗΛ-ΕΚΕΤΑ στη περιοχή της θέρμης.

Το MedDMO αποτελεί τον κόμβο του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου (EDMO) που θα καλύπτει τα νοτιοανατολικά ευρωπαϊκά σύνορα, με τη συμμετοχή τριών χωρών (Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα) που εκτός από τις γεωγραφικές ομοιότητες, αντιμετωπίζουν αρκετά παρόμοιες προκλήσεις όσον αφορά τις εκστρατείες παραπληροφόρησης που συχνά προσπαθούν να πολώσουν τη συζήτηση στην ΕΕ γύρω από θέματα μετανάστευσης και ελέγχου των συνόρων. Το MedDMO συγκεντρώνει δραστηριότητες γύρω από την έρευνα της παραπληροφόρησης, τον έλεγχο των γεγονότων και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στελεχωμένο από οργανισμούς με διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό έργο και δραστηριότητα στον σχετικό τομέα και σημαντική συμμετοχή στα οικοσυστήματα των μέσων ενημέρωσης των τριών χωρών.
Το MedDMO σχεδιάζει να δημιουργήσει μια τεχνολογική πλατφόρμα που θα συνδέεται άμεσα με την σχετική υποδομή του EDMO και θα εξυπηρετεί έρευνα που θα τροφοδοτεί τους άλλους εθνικούς κόμβους με πολύτιμες πληροφορίες σε καθημερινή βάση. Η διεπιστημονική κοινοπραξία MedDMO αποτελείται από του παρακάτω εταίρους:
• Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) – συντονιστής
• Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ
• Athens Technology Center
• Ελληνικά Hoaxes
• Πανεπιστήμιο Κύπρου
• Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
• Agence France-Presse (AFP)
• Malta Times
• University of Malta
Στον πυρήνα του MedDMO προβλέπονται δραστηριότητες γραμματισμού στα μέσα ενημέρωσης, οι οποίες αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση και στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης μεταξύ των πολιτών και των μέσων ενημέρωσης για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Οι εταίροι του MedDMO θα αναπτύξουν και θα συμπεριλάβουν εκπαιδευτικό υλικό στα προγράμματα σπουδών των κορυφαίων τμημάτων που σχετίζονται με τη δημοσιογραφία. Επίσης θα οργανώσουν εκστρατείες ενημέρωσης που θα απευθύνονται σε όλα τα σχετικά ακροατήρια.
Το MedDMO θα δώσει σημαντική προσοχή στις εθνικές και κοινοτικές ανάγκες και θα υποστηρίξει τις εθνικές αρχές, βασιζόμενο στις διαύλους επικοινωνίας που υπάρχουν ήδη στην κοινοπραξία και θα διευκολύνουν τις δραστηριότητες του MedDMO στις τρεις χώρες.