D.A.A.D.: Μια πόρτα για σπουδές στο εξωτερικό

Ενημέρωση για τις εκθέσεις των γερμανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και πληροφορίες για το D.A.A.D.

Το διήμερο 13-14 Μαρτίου πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στο Βελλίδειο Συνεδριακό κέντρο η 6 η έκθεση Γερμανικών Πανεπιστημίων που διοργανώνεται από την D.A.A.D. (Deutscher Akademiker Austausch Dienst) που σημαίνει «Γερμανική Υπηρεσία Ανταλλαγής Ακαδημαϊκών». Η D.A.A.D. προσφέρει τη δυνατότητα τόσο για σπουδές στα γερμανικά πανεπιστήμια (προπτυχιακές & μεταπτυχιακές) όσο και για προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που ενδιαφέρονται για τις ευκαιρίες αυτές, αφού σύμφωνα με στοιχεία περίπου 8.000 έλληνες φοιτητές ασχολούνται με επιστημονικά αντικείμενα που έχουν κάποια σχέση με τη Γερμανία. Άλλωστε, οι Έλληνες είχαν παραδοσιακά στενούς δεσμούς με τη Γερμανία. Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα αποκάλυψε πως το 10% του ελληνικού πληθυσμού έχει περάσει κάποια περίοδο της ζωής του στη Γερμανία, ενώ οι Έλληνες που ζουν αυτή τη στιγμή στη χώρα ανέρχονται σε 370.000.

Επί της ουσίας, όμως… Η D.A.A.D. είναι ο οργανισμός που θα ανοίξει στους έλληνες φοιτητές την πόρτα κάποιου γερμανικού πανεπιστημίου για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα. Ολοένα και πιο δημοφιλή γίνονται τα καλοκαιρινά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών της D.A.A.D., αφού για τη συμμετοχή σε μερικά από αυτά δεν είναι απαραίτητη ούτε καν η γνώση της γερμανικής γλώσσας, μια και η διδασκαλία γίνεται και στα αγγλικά. Στους φοιτητές προσφέρεται ένα αρκετά ικανοποιητικό ποσό ως υποτροφία που τους βοηθάει να καλύψουν ένα μέρος από τα έξοδά τους. Αυτά τα προγράμματα ανταλλαγής διαρκούν συνήθως ένα μήνα μέσα στο καλοκαίρι και έχουν το χαρακτήρα πολύτιμων σεμιναρίων για τους φοιτητές που παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και την περιοχή διαμονής τους με επισκέψεις σε αξιοθέατα, μνημεία, εταιρίες κ.α.

Η Χριστίνα Πρεφτίτση, φοιτήτρια στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. συμμετείχε πέρυσι το καλοκαίρι σε ένα από αυτά τα προγράμματα και μοιράστηκε τις εντυπώσεις της με το «ε.ΜΜΕ.ίς» : «Πήγα κι εγώ στην αντίστοιχη περσινή έκθεση, αρχικά απλώς για να ενημερωθώ και κατέληξα να περάσω τον Αύγουστο σε ένα γερμανικό πανεπιστήμιο. Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία που θα θυμάμαι για πάντα. Μάθαμε ενδιαφέροντα πράγματα, κάναμε πολύ αξιόλογες γνωριμίες και μπορώ να πω πως χτίσαμε και φιλίες. Αξέχαστες θα μου μείνουν και οι εκδρομές που κάναμε και οι δραστηριότητές μας.» Άρα, είναι κάτι που θα πρότεινες και σε άλλους να κάνουν; «Χωρίς αμφιβολία ναι, όσοι μπορούν να το κάνουν. Θα δουν το πανεπιστήμιο και γενικά τη φοιτητική ζωή πολύ διαφορετικά. Προσωπικά, αυτή η εμπειρία με βοήθησε πολύ και στο ERASMUS μου».

Πέρα από τα πρωτοποριακά θερινά τμήματα η D.A.A.D. μπορεί να βοηθήσει όσους φοιτητές ενδιαφέρονται να σπουδάσουν στη Γερμανία σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο. Πολύ χρήσιμες είναι και οι υποτροφίες που παρέχονται. Σίγουρα, η συγκεκριμένη προοπτική είναι σαφώς πιο ελκυστική και προσβάσιμη για τους γνωρίζοντες τη γερμανική γλώσσα. Εξάλλου, στις περισσότερες περιπτώσεις το παραπάνω αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση.

Γενικά, η D.A.A.D. (Deutscher Akademischer Austausch Dienst/Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών) είναι ένας σύνδεσμος των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των σπουδαστικών Συλλόγων στη Γερμανία. Λειτουργεί ως ενδιάμεση οργάνωση πολιτιστικής και επιστημονικής εξωτερικής πολιτικής και προωθεί τη διεθνή ανταλλαγή φοιτητών και επιστημόνων.

Η D.A.A.D. εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τέσσερις λέκτορες, από τους οποίους τρεις εργάζονται ως D.A.A.D.-Λέκτορες στα τμήματα Γερμανικής Φιλολογίας της Θεσσαλονίκης και Αθήνας.

Όσοι, λοιπόν, ενδιαφέρεστε για ένα πραγματικά εποικοδομητικό ταξιδάκι στη Γερμανία δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε τη συγκεκριμένη έκθεση και πού ξέρετε… μπορεί η συνέχεια της ακαδημαϊκής (και όχι μόνο) σταδιοδρομίας σας να αλλάξει ριζικά.
-Περισσότερες και πιο εξειδικευμένες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο επίσημο σάιτ του ενημερωτικού κέντρου της D.A.A.D. στην Ελλάδα: http://ic.daad.de/athen

-Η ίδια έκθεση θα πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα το τριήμερο 16-18 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Goethe.

 

Μιχάλης Γουδής

mgoudis@gmail.com

 

 

No related posts.