50 Χρόνια Ευρωπαϊκή Ένωση

Το κείμενο της Συνθήκης της Ρώμης με τις υπογραφές των πρώτων μελών

Την 50η επέτειο από την ίδρυσή της γιόρτασε φέτος η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχουν περάσει 50 χρόνια από την ιστορική στιγμή που στις 25 Μαρτίου 1957 υπογράφτηκε η συνθήκη της Ρώμης η οποία κατέστησε το όραμα μιας Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας πραγματικότητα. Αργότερα, η συνθήκη του Μάαστριχ μετονόμασε και μεταμόρφωσε την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα σε Ευρωπαϊκή Κοινότητα, πράγμα που σήμανε τη μετατροπή της Κοινότητας σε κάτι μεγαλύτερο και σπουδαιότερο.

Το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου η ειρήνη και η ευημερία βασιλεύουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ανεπανάληπτο. Πριν λίγες μέρες, στις 25 Μαρτίου 2007 στο Βερολίνο, υπογράφηκε η ομώνυμη Διακήρυξη, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μελλοντικά μια νέα βάση για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού συντάγματος. Η Διακήρυξη του Βερολίνου είναι σημαντική γιατί η ευρωπαϊκή στρατηγική και πορεία επιβεβαιώνονται και ένα νέο μήνυμα δίνεται για τη δραστηριότητα της Ενωμένης Ευρώπης τα επόμενα πενήντα χρόνια.

Τι πέτυχε η Ευρωπαϊκή Ένωση τα προηγούμενα 50 χρόνια

Μετά από 50 χρόνια ευρωπαϊκής συνεργασίας, πολλά είναι τα χειροπιαστά οφέλη που έχουν αποκομίσει οι Ευρωπαίοι: ταξιδεύουμε ευκολότερα στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. χωρίς διαβατήριο και πραγματοποιούμε ευκολότερα διασυνοριακές οικονομικές συναλλαγές χάρη στο ενιαίο νόμισμα, το Ευρώ(€). Έχουμε τη δυνατότητα να εργαστούμε ή να ζήσουμε σε μια άλλη χώρα της Ε.Ε. με ελάχιστες γραφειοκρατικές διατυπώσεις και με υγειονομική ασφάλιση και κοινωνικές παροχές παντού. Εκατομμύρια νέων Ευρωπαίων είχαν την ευκαιρία να σπουδάσουν και να ζήσουν σε μια άλλη χώρα της Ε.Ε. χάρη στα κοινοτικά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Το βιοτικό επίπεδο και τα πρότυπα κοινωνικής προστασίας των πολιτών της Ε.Ε. είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Αυτά έιναι οφέλη που όλοι οι Ευρωπαίοι σε οποιαδήποτε χώρα και αν ζουν μπορούν να αντιληφθούν γιατί είναι μέρος της ζωής τους. Ας μην ξεχνάμε όμως και εκείνα τα οφέλη που κάθε περιφέρεια έχει αποκομίσει. Για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη, ενισχύθηκε η γυναικεία επιχειρηματικότητα και 24 νέες επιχειρήσεις οι οποίες ανήκουν σε γυναίκες δημιουργήθηκαν από το μηδέν.

Οι στόχοι για τα επόμενα 50 χρόνια

Σιγά σιγά φτάσαμε στη σημερινή Ε.Ε. των 27

Σύμφωνα με τον Κομισάριο και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), κ. Φράνκο Φρατίνι, η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα πενήντα χρόνια θέτει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο. «Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα αποτελέσει βασικό στόχο της Ένωσης. Η δημοκρατία θα είναι το πολιτικό μήνυμα της Ευρώπης». Επίσης στόχος της Ευρώπης σύμφωνα με τον Κομισάριο, θα είναι η ενδυνάμωση της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης καθώς και η συνεργασία με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. «Ο πολιτικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα 50 χρόνια θα είναι να διαδώσει ηθικές αξίες που σχετίζονται τόσο με το άτομο όσο και με την κοινωνία στο σύνολό της.» Ακόμη, πολλοί είναι εκείνοι, οι οποίοι θεωρούν ότι οι ευρωπαϊκοί διοικητικοί οργανισμοί θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν, έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η άσκηση εξουσίας. Τέλος, υπάρχουν ακόμα σκέψεις, οι οποίες θέλουν την Ευρώπη να αποκτά δική της κυβέρνηση με πρωθυπουργό και υπουργούς. Το μέλλον θα δείξει…

 

Ελισάβετ Σεργιάδου

esergiadoy@gmail.com

No related posts.