Στοματική υγιεινή και βλάβες των δοντιών

Είναι απαραίτητη μία τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που καθιστούν μία τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο επιβεβλημένη. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τη στοματική μας υγεία;

Στις μέρες μας η φτωχή στοματική υγιεινή, η μοντέρνα διατροφή και η μη τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο δημιουργούν αυξημένες πιθανότητες για την εκδήλωση κάποιας σοβαρής ασθένειας στα δόντια μας.

«Αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Έλληνες προσέχουν πλέον τη στοματική τους υγιεινή, δεν πρέπει να εφησυχάσουμε», θεωρεί η οδοντίατρος κ. Κυριακούλα Καζολέα-Βλάχου. Αιτία για την εμφάνιση των παθήσεων στα δόντια και τα ούλα αποτελούν τα υπολείμματα της τροφής που μασάμε κατά τη διάρκεια του φαγητού. Αυτά αποτελούν την τροφή για διάφορα μικρόβια που βρίσκονται στο στόμα, τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν επιβλαβείς τοξίνες που καταστρέφουν τα δόντια και τα ούλα.

Μία από τις πιο σοβαρές απειλές για τα δόντια αποτελεί η τερηδόνα. Η τερηδόνα είναι μια από τις κυριότερες αιτίες για να καταστραφεί ένα δόντι μας. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, τότε προκαλεί εξαιρετικά σημαντικές βλάβες και αβάστακτους πόνους. Η τερηδόνα καταστρέφει βαθμιαία την αδαμαντίνη, την οδοντίνη και καταλήγει στον οδοντικό πολφό. Άλλη σοβαρή ασθένεια είναι η βακτηριδιακή πλάκα. Σχηματίζεται στα δόντια και αν δεν προσέχουμε σκληραίνει και μετατρέπεται σε πέτρα, εξίσου επικίνδυνη με την τερηδόνα. Η φλεγμονή που προκαλείται στα ούλα από την βακτηριδιακή πλάκα ονομάζεται ουλίτιδα. Η ουλίτιδα είναι υπεύθυνη για την αιμορραγία στα ούλα. Τέλος, η περιοδοντίτιδα ευθύνεται για την καταστροφή των οστών που στηρίζουν τα δόντια, με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται πιο αδύναμα και να τα χάνουμε.

«Η δυσάρεστη κατάσταση που δημιουργείται από την εμφάνιση κάποιας πάθησης των δοντιών, μπορεί να αποφευχθεί

Τα τμήματα του δοντιού μας που κινδυνεύουν

εύκολα με την πρόληψη», τονίζει ο κ. Νικόλαος Νικηφόρος, φοιτητής της οδοντιατρικής. Πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα εάν είναι αυτό εφικτό ή τουλάχιστον 2 φορές κάθε μέρα. Η ποιότητα της οδοντόβουρτσας παίζει επίσης σπουδαίο ρόλο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες πρέπει να την αλλάζουμε περίπου κάθε 6 μήνες. Απαραίτητο συμπλήρωμα της οδοντόβουρτσας είναι το οδοντικό νήμα, το οποίο χρησιμοποιείται εκεί όπου αυτή δεν μπορεί να φτάσει. Το βούρτσισμα, όμως, δεν είναι πανάκεια. Πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση ζάχαρης (η ζάχαρη αποτελεί την καλύτερη τροφή για τα μικρόβια), καθώς επίσης και την κατανάλωση όξινων ποτών, τα οποία φέρονται να καταστρέφουν το σμάλτο. Πάνω απ’ όλα, πρέπει να κάνουμε τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, το μόνο εξειδικευμένο επιστήμονα για τα δόντια μας. Αυτός σίγουρα ξέρει να μας βοηθήσει πριν γίνει δυσάρεστη η κατάστασή μας.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα υγιές και αστραφτερό χαμόγελο πάντα κλέβει τις εντυπώσεις. Οπότε γιατί να μην το έχουμε;

 

Δημήτρης Κελεπούρης

dkelepouris@gmail.com

 

 

No related posts.