Jack & Meg White: The White Stripes

Οι White Stripes

Πριν από 11 χρόνια δημιουργήθηκαν εντελώς τυχαία οι White Stripes, μέσα από τους οποίους γνώρισε την επιτυχία ο Jack White και ας είχε πειραματιστεί με διάφορα σχήματα πριν τους White Stripes. Από το “The White Stripes” μέχρι το “Get Behind Me Satan” ο Jack και η Meg White έχουν καταφέρει να πουλήσουν πάνω από τρία εκατομμύρια άλμπουμ, το ερώτημα όλων όμως είναι σε ποιον απο τους δυο οφειλεται η επιτυχία.

Πριν από 11 χρόνια…

Οι White Stripes δημιουργήθηκαν χάρη σε ένα τυχαίο γεγονός στις 14 Ιουλίου του 1996. Η Meg White κάθισε στα ντραμς τη στιγμή που ο Jack έπαιζε κιθάρα, εκείνη ήταν η πρώτη φορά που η Meg έπαιξε ντραμς και όπως αποδείχτηκε λίγο αργότερα, αυτό το καθαρά τυχαίο γεγονός έμελλε να είναι καθοριστικό όχι μόνο για εκείνη, αλλά κυρίως για τον Jack White, ο οποίος ήταν μέλος διάφορων συγκροτημάτων στο παρελθόν, όμως μόνο μέσα από τους White Stripes θα γνώριζε την επιτυχία. Όλα, λοιπόν, ξεκίνησαν στις 14 Ιουλίου του 1996 και οι White Stripes ποτέ δεν παραλείπουν να αναφέρουν πως η αρχή έγινε σε μια από τις επετείους της κατάληψης της Βαστίλης, ίσως γιατί ευελπιστούν πως μπορούν να γίνουν και αυτοί κομμάτι μιας επανάστασης, μουσικής όμως αυτή τη φορά.

Πριν τους White Stripes

Με τον Jack White στα φωνητικά, την κιθάρα και τα πλήκτρα και την Meg White στα ντραμς, υπάρχουν οι White Stripes από το 1996 μέχρι σήμερα, όμως, είναι βέβαιο πως ποτέ δε θα είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε το Seven Nation Army, αν ο Jack White στην εφηβεία του, ο τότε John Antony Gillis δεν αποφάσιζε την τελευταία στιγμή να συνεχίσει να πηγαίνει σε δημόσιο σχολείο και να μην πάει στο Wisconsin με σκοπό να γίνει ιερέας. Το κίνητρο, για να μείνει πίσω στο Detroit τότε ήταν ο καινούργιος ενισχυτής που μόλις είχε αποκτήσει. Η πρώτη επαφή του Jack White με τη μουσική έγινε σε ηλικία πέντε ετών, όταν άρχισε να παίζει ντραμς. Όταν ήταν παιδί αγαπούσε την κλασική μουσική και αργότερα άκουγε blues και το ροκ της δεκαετίας του ’60, μουσικές που τον επηρέασαν ιδιαίτερα στη μετέπειτα πορεία του στους White Stripes. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική ως ντράμερ των Goober and Peas, ενός συγκροτήματος που συνδύαζε την country μουσική με το punk rock, αλλά υπήρξε και μέλος άλλων συγκροτημάτων, όπως των The Go και των The Upholsters. Το 1994 γνώρισε την Meg White, την οποία παντρεύτηκε το 1996, και παραδόξως πήρε από εκείνη το επώνυμο του. Από το σημείο αυτό και μετά αρχίζει η ιστορία των White Stripes, τον Ιούλιο του 1996 δημιουργούνται και αρχίζουν τις πρώτες τους εμφανίσεις.

Απο το The White Stripes μέχρι το Get Behind me Satan

Elephant: Το πιο επιτυχημένο άλμπουμ τους ως τώρα

Το 1999 κυκλοφόρησε το πρώτο τους άλμπουμ «The White Stripes» και ένα χρόνο αργότερα το άλμπουμ «De Stijl». Το 2001 οι White Stripes κυκλοφορούν το «White Blood Cells» με την V2 Records, και το πρόσφατο διαζύγιο τους το 2000 φαίνεται να μην έχει καμία επίπτωση στην πορεία τους. To 2003 κυκλοφορεί το «Elephant» , ίσως το καλύτερο CD τους μέχρι τώρα, που τους χάρισε δύο βραβεία Grammy εκείνη τη χρονιά, το βραβείο του καλύτερου εναλλακτικού άλμπουμ και το βραβείο του καλύτερου ροκ τραγουδιού για το Seven Nation Army. Σε εκείνο το άλμπουμ ακούμε για πρώτη φορά και τη φωνή της Meg White στο κομμάτι «In the Cold, Cold Night». Χαρακτηριστικά κομμάτια εκείνου του άλμπουμ, εκτός από το «Seven Nation Army», ήταν τα εξής: «The Hardest Button to Button», «Ball and Biscuit», «Little Acorns» και «Hypnotize». Σίγουρα όμως το «Elephant» οφείλει την επιτυχία του στο ότι ανήκει στην κατηγορία εκείνων των άλμπουμ που ακούγονται ολόκληρα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο κομμάτι.

Το 2003 είναι και η χρονιά που ο Jack White τοποθετείται στη θέση 17 στη λίστα με τους 100 καλύτερους κιθαρίστες του περιοδικού Rolling Stone. Στις 7 Ιουνίου του 2005 κυκλοφορήσε το τελευταίο τους άλπμπουμ «Get Behind Me Satan», μέσα από το οποίο από την αρχή ξεχώρησαν κομμάτια όπως το «Blue Orchid» και το «My doorbell». Σε αυτή την τελευταία δισκογραφική δουλειά του ντουέτου ακούμε τη φωνή της Meg White στο «Passive Manipulation». Στην περιοδεία που έκαναν με αφορμή αυτή την τελευταία τους κυκλοφορία, οι White Stripes περασαν και από τη χώρα μας δίνοντας δυο συναυλίες το καλοκαίρι του 2005, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, στις οποίες όμως η προσέλευση του κοινού δεν ήταν ικανοποιητική, δεν ήταν εκείνη που θα περίμενε κανείς για ένα τέτοιο συγκρότημα. Σήμερα, εννιά χρόνια μετά την πρώτη δισκογραφική τους δουλειά, υπολογίζεται πως έχουν πουλήσει πάνω από 3 εκατομμύρια άλμπουμ σε ολόκληρο τον κόσμο, και μην ξεχνάμε πως όλα ξεκίνησαν απλώς έπειτα από ένα τυχαίο γεγονός πριν 11 χρόνια.

Σε ποιον απο τους δυο οφειλεται η επιτυχία;

Παρά την επιτυχία του ντουέτου με αυτή του τη μορφή, ορισμένες φορές η σύγκριση ανάμεσα στον Jack και τη Meg White μοιάζει αναπόφευκτη. Την στιγμή που ο Jack White αναλαμβάνει τη σύνθεση των τραγουδιών, τα φωνητικά, την κιθάρα, τα πλήκτρα και το παίξιμο οποιουδήποτε άλλου οργάνου προκύψει ότι χρειάζεται μέσα σε κάποιο κομμάτι η Meg απλώς παίζει ντραμς με τον πιο απλοϊκό τρόπο που θα μπορούσε να παίξει κανείς. Εκείνο που είναι ολοφάνερο είναι πως στον Jack White οφείλεται σχεδόν εξολοκλήρου η ως τώρα πορεία τους, χωρίς αυτό να είναι κάτι απαραίτητα αρνητικό, αλλά κάτι που δεν παύει να είναι γεγονός.

 

Ευαγγελία Πακάκη

epakaki@ gmail.com

 

No related posts.