Η Νέα Γενιά έχει τη Γραμματεία της

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, που φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια ζωής, έχει αρχίσει να καθιερώνεται στη συνείδηση των νέων. Αν κάποιοι από εσάς δεν έχετε ακούσει γι’αυτήν, σας δίνεται η ευκαιρία να τη γνωρίσετε μέσα από αυτό το ρεπορτάζ του «ε.ΜΜΕ.ίς.»

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς συστάθηκε το 1982 ως επιτελικό κυβερνητικό όργανο με κύριο στόχο τη διαμόρφωση, την παρακολούθηση και το συντονισμό της κυβερνητικής πολιτικής για τη νέα γενιά και τη σύνδεσή της με την κοινωνία και τους φορείς της. Έτσι, η Ελλάδα εναρμονίστηκε με την ευρωπαϊκή και διεθνή πρακτική. Έκτοτε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και σήμερα η Γ.Γ.Ν.Γ. είναι ένας καλά οργανωμένος φορέας που αναπτύσσει ένα σύνολο δράσεων και προγραμμάτων στο στενότερο πυρήνα της πολιτικής για τους νέους και ειδικότερα στους ακόλουθους τομείς: Συμμετοχή, Πληροφόρηση, Ελεύθερος Χρόνος και Επιχειρηματικότητα.

Μια ευρεία γκάμα προγραμμάτων και παροχών είναι διαθέσιμα σε όλους τους νέους και νέες ηλικίας 15-28 ετών. Με το πέρασμα των χρόνων ολοένα και περισσότερα προγράμματα διαμορφώνονται μέσα από τις ιδέες των ίδιων των νέων που είναι ίσως οι σημαντικότεροι αρωγοί στο όλο εγχείρημα. Σημεία αναφοράς σε όλα τα προγράμματα είναι η απασχόληση, ο εθελοντισμός, η διαπολιτισμικότητα, η παιδεία και η συμμετοχή στα κοινά.

Ο κ. Γιώργος Καραγιάννης, Συντονιστής του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων (Κ.Π.Ν.) Θεσσαλονίκης μίλησε στο «ε.ΜΜΕ.ίς» για τη Γ.Γ.Ν.Γ. και τις παροχές της προς τους νέους. «Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιο από τα προγράμματά μας, τότε θα σας ανέφερα τα δύο ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιούμε, το «Νέα Γενιά σε δράση» και το EURODESK που περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που καλύπτει τα ενδιαφέροντα και τις ανησυχίες πολλών νέων». Χαρακτηριστικότερη δράση του προγράμματος είναι η Ευρωπαϊκή Εθελοντική Εργασία που συχνά συνδυάζεται με ανταλλαγές νέων μεταξύ χωρών της Ε.Ε.

Άραγε η ανταπόκριση των νέων στα προγράμματα αυτά κρίνεται ικανοποιητική; Ο κ. Καραγιάννης είναι καταφατικός: «Κάθε μέρα σίγουρα είναι πολύ καλύτερη από την προηγούμενη, μια και συνεχώς όλο και περισσότεροι νέοι μας γνωρίζουν. Η ανταπόκρισή τους είναι ιδιαίτερα θερμή σε κάθε τι καινούριο και διαφορετικό -άλλωστε ο νέος άνθρωπος στις μέρες μας έχει ανάγκη να καλύψει τις αναζητήσεις του και η Γ.Γ.Ν.Γ. του παρέχει αυτή τη δυνατότητα.» Και μάλιστα με προσιτό αντίτιμο. Παραδείγματος χάρη η συμμετοχή σε κάποια από τις τριήμερες αποδράσεις εναλλακτικού τουρισμού ανέρχεται στα 50€. Το ενδιαφέρον σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμή συμμετοχής καθιστούν προγράμματα όπως το παραπάνω ή τα «Τριήμερα Ιστιοπλοΐας» άκρως δημοφιλή με τις θέσεις να πληρώνονται σχεδόν με την ανακοίνωσή τους.

Μια νέα πρωτοβουλία της Γ.Γ.Ν.Γ. είναι και τα Τοπικά Συμβούλια Νέων που δίνουν την ευκαιρία στους νέους κάθε περιοχής να δραστηριοποιηθούν στα τοπικά κοινά μακριά από κομματικούς χρωματισμούς. «Για τα ελληνικά δεδομένα είναι μια πολύ ολοκληρωμένη κυβερνητική παρέμβαση που δραστηριοποιεί τους νέους στη δημόσια ζωή ακομμάτιστα. Κατά την άποψή μου τα Τ.Σ.Ν. συντελούν και στην αντιμετώπιση του χάσματος των γενεών, αφού φέρνουν σε επαφή και διάλογο τους νέους με τις εκλεγμένες τοπικές αρχές και τους τοπικούς φορείς.

Σημαντική είναι η προσφορά της Γ.Γ.Ν.Γ. και στον τομέα της νεανικής επιχειρηματικότητας. Η έννοια της επιχειρηματικότητας στο σύγχρονο κόσμο είναι συνυφασμένη με την ατομική πρωτοβουλία και την ανάληψη δράσεων από ανθρώπους που τολμούν και είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν για την προσωπική τους επιτυχία, με τη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης. Η Γ.Γ.Ν.Γ. με τις Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και υποστήριξη για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

Δομικό κομμάτι της Γ.Γ.Ν.Γ. αποτελούν τα Κέντρα Πληροφόρησης Νέων που δημιουργήθηκαν έχοντας ως στόχο την ελεύθερη πρόσβαση των νέων στην πληροφόρηση. Παράλληλα φέρνουν τους νέους σε επαφή με τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας και παρέχουν έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση σε τομείς ενδιαφέροντος των νέων (εκπαίδευση, ευρωπαϊκά προγράμματα,επαγγελματική κατάρτιση, ελεύθερος χρόνος κτλ.). Επιπλέον, τα Κ.Π.Ν. χρησιμεύουν και ως χώροι στέγασης νεανικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων. Εξαίρεση συνιστά το Κ.Π.Ν. Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελεί παράρτημα της Γ.Γ.Ν.Γ. και του Ινστιτούτου Νεολαίας.

«Στις δράσεις και τα προγράμματα της Γ.Γ.Ν.Γ. μπορεί να συμμετάσχει ο οποιοσδήποτε, αρκεί να είναι νέος (15-28 ετών) και να έχει διάθεση», είναι η απάντηση του κ. Καραγιάννη αναφορικά με το αν απαιτείται κάποιου είδους συνδρομή ή εγγραφή. Αν, λοιπόν, αναρωτιέστε πού μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και δράσεις που να καλύπτουν τα ενδιαφέροντά σας, δε χάνετε τίποτα να τις αναζητήσετε στη Γ.Γ.Ν.Γ.

Το Κ.Π.Ν. Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή 103) λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 9:00 έως τις 16:00 και εκεί μπορείτε να βρείτε όσες παραπάνω πληροφορίες χρειάζεστε.

Η ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ν.Γ.: www.neagenia.gr

 

Μιχάλης Γουδής

mgoudis@gmail.com

No related posts.