Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Ας μιλήσουμε για την ελευθερία του Τύπου

Το πάνελ των ομιλητών

Την Τετάρτη 2 Μαΐου διεξήχθη στην Αποθήκη Δ του Λιμανιού μία ημερίδα αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη ημέρα του ίδιου μήνα. Το «ε.ΜΜΕ.ίς» βρέθηκε εκεί, έλαβε μέρος και σας μεταφέρει το κλίμα.

Ένα από τα πρώτα βράδια του καλοκαιριού ουσιαστικά, μια και η θερμοκρασία ήταν αρκετά υψηλή, βρήκε αρκετό κόσμο σε έναν πολύ ωραίο χώρο στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης να συζητά για την Ελευθερία του Τύπου. Ανιαρό; Κάθε άλλο, αφού οι ομιλητές, αλλά και παρευρισκόμενοι με τις παρεμβάσεις φρόντισαν να κρατήσουν το ενδιαφέρον σε καλά επίπεδα. Η όλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Β’Δημοτικού Διαμερίσματος σε συνεργασία με το Σύλλογο Φοιτητών του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.

Πρώτος ξεκίνησε την εισήγησή του ο σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και πολιτειολόγος, κ. Κώστας Ζουράρις. Το θέμα του ήταν αν μη τι άλλο πρωτότυπο, καθώς αναφέρθηκε στη γέννηση πολλών αρχών της σύγχρονης δημοσιογραφίας και πώς αυτή παρατηρείται σε συγκεκριμένους στίχους της Ιλιάδας (!) Κλείνοντας την τοποθέτησή του και επικεντρώνοντας στο σήμερα, ο κ. Ζουράρις υπογράμμισε πως οι λαοί μπορούν και πράγματι έμπρακτα αντιστέκονται στις πιέσεις του Τύπου που επιχειρεί να τους χειραγωγήσει, φέρνοντας ως παραδείγματα τη στάση των Γάλλων πολιτών απέναντι στο Ευρωσύνταγμα και την απάντηση των Κυπρίων στο Σχέδιο Ανάν.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και δημοσιογράφος, κ. Κώστας Γκιουλέκας που ξεκαθάρισε από την αρχή τη θέση του, τονίζοντας: «Σήμερα δεν έχουμε ελεγχόμενο Τύπο και αυτό είναι κάτι πολύ καλό.» Από την άλλη, όμως, στάθηκε σε ορισμένα μελανά σημεία της σύγχρονης δημοσιογραφικής πρακτικής. Συγκεκριμένα, στις μέρες μας δεν υπάρχουν πια οι παραδοσιακοί εκδότες που ακολουθούσαν βασικά τη φωνή της συνείδησής τους και όχι την επιθυμία του παντός είδους κέρδους. Ακόμη, οι δημοσιογράφοι έχουν γίνει κατά κάποιον τρόπο τελάληδες της «πραμάτειας» τους και προσπαθούν να πουλήσουν τις ειδήσεις τους -κυρίως όσες έχουν σεξ, βία και αίμα- από το πρωί ως το βράδυ. Τέλος, ο κ.Γκιούλεκας έκανε μία ενδιαφέρουσα πρόταση για την αναβάθμιση των δελτίων ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών. Πρότεινε να εξαιρεθούν τα δελτία ειδήσεων και οι ειδησεογραφικές εκπομπές από τις μετρήσεις της AGB, κάτι που θα αποβεί προς το συμφέρον των πολιτών.

Τρίτος κατά σειρά το λόγο από το πάνελ των ομιλητών πήρε ο γνωστός για τα ντοκιμαντέρ του στο “ MIXER ” της ΕΤ3

Αρκετός κόσμος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση

δημοσιογράφος, κ. Παύλος Νεράντζης. Και αυτός με τη σειρά του υποστήριξε πως υπάρχει ελευθεροτυπία ειδικά αν το δούμε συγκριτικά και με το παρελθόν, όμως από την άλλη σήμερα και ο Τύπος δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα προϊόν προς πώληση. Στη συνέχεια, ο πολυταξιδεμένος δημοσιογράφος μοιράστηκε μερικές από τις εμπειρίες του στο πολεμικό ρεπορτάζ με το ακροατήριο και προσπάθησε να δείξει πώς τα ΜΜΕ στις διάφορες πολεμικές συγκρούσεις έχουν διαδώσει ουκ ολίγα ψέματα.

Τον κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε η πρώην καθηγήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, η κ. Δανάη Χατζόγλου. Η κ. Χατζόγλου δεν έδειξε το ίδιο αισιόδοξη για την κατάσταση στα Μέσα και υποστήριξε πως μάλλον δεν υπάρχει η ελευθερία που θα έπρεπε στον Τύπο. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας απτά παραδείγματα από την τηλεοπτική και όχι μόνο καθημερινότητα πυροδότησε μία ζωντανή συζήτηση με το κοινό. Χαρακτηριστική ήταν η στιχομυθία με κάποιον παρευρισκόμενο που διαφωνούσε με την άποψη της κ. Χατζόγλου ότι η κρυφή κάμερα δεν κάνει καλό στη δημοσιογραφία.

Το σύλλογο φοιτητών του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ εκπροσώπησαν οι τριτοετείς φοιτητές, Μιχάλης Γουδής και Ηλίας Παπαδόπουλος που παρουσίασαν τους προβληματισμούς τους για το σύγχρονο status quo στο μιντιακό χώρο.

Σε γενικές γραμμές ήταν μία καλή διοργάνωση με σχετικά ικανοποιητική προσέλευση κόσμου και οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους στον μπουφέ που ακολούθησε για μία ανάλογη συζήτηση στο μέλλον.

Το «ε.ΜΜΕ.ίς» βρέθηκε στην Αποθήκη Δ με ένα σταντ και συνομίλησε με επώνυμους και ανώνυμους παρευρισκόμενους, αποσπώντας αρκετά κολακευτικά σχόλια για τη μέχρι τώρα παρουσία του.

Μιχάλης Γουδής

mgoudis@gmail.com

Φωτογραφίες: Ελισάβετ Σεργιάδου, Ηλίας Παπαδόπουλος

 

No related posts.