Watergate: 35 χρόνια μετά (Δεύτερο μέρος)

Ο Bob Woodward

Με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων από την αποκάλυψη του περίφημου σκανδάλου Watergate που αποτέλεσε σταθμό στην παγκόσμια πολιτική ιστορία και στην ιστορία του Τύπου, το «ε.ΜΜΕ.ίς» σας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα σε αυτή τη μεγάλη υπόθεση. Το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί σε τρεις συνέχειες και ελπίζουμε να σας δώσει όσες πληροφορίες αναζητούσατε για το πιο πολυσυζητημένο σκάνδαλο όλων των εποχών.

Γνωρίστε σε αυτό το δεύτερο μέρος το προφίλ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Οι ρεπόρτερ που έμειναν στην ιστορία

 

O Carl Bernstein

Bob Woodward + Carl Bernstein: Ο Robert U. Woodward γεννήθηκε στη Γενεύη του Ιλινόις (Η.Π.Α.) στις 26 Μαρτίου του 1943. Ο πατέρας του ήταν ένας από τους επιφανείς εισαγγελείς της χώρας και είχε την ελπίδα πως ο γιος του θα ακολουθούσε τα βήματά του. Ωστόσο, ο πάντα επαναστατικός Woodward μετά τις σπουδές του στο ξακουστό Yale αποφάσισε να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία. Είναι χαρακτηριστικό πως η Washington Post τον δέχτηκε για 15ήμερη απλήρωτη άσκηση το Φθινόπωρο του 1970. Ο δρόμος, όμως, δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα για τον Woodward . Από τα 17 άρθρα που έγραψε ούτε ένα δε δημοσιεύτηκε και η W. P. απογοητευμένη μαζί του τον έδιωξε. Ο Woodward δεν ήταν διατεθειμένος να τα παρατήσει τόσο εύκολα. Βρήκε δουλειά στην προαστιακή εβδομαδιαία εφημερίδα The Montgomery County Sentinel. Γρήγορα έγινε ο νούμερο ένα ρεπόρτερ και προκάλεσε το ενδιαφέρον πια της Washington Post που του προσέφερε θέση επί αμοιβή το Σεπτέμβριο του 1971! Ανέλαβε το αστυνομικό ρεπορτάζ που τον απασχολούσε από τις 7 το απόγευμα ως τις 3 το πρωί.

Το πρωινό του Σαββάτου της 17 ης Ιουνίου του 1972, ο αρχισυντάκτης της W . P . κάλεσε τον Woodward και του είπε πως πέντε άνδρες με κάμερες και μηχανισμούς παρακολούθησης συνελήφθησαν, ενώ προσπαθούσαν να εισβάλουν στα γραφεία του κόμματος των Δημοκρατικών στο κτιριακό συγκρότημα Watergate και του ανέθεσε την κάλυψη αυτού του έκτακτου γεγονότος από κοινού με το νεότερο, αλλά πιο έμπειρο ρεπόρτερ, Carl Bernstein.

Ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον

O Carl Bernstein γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 1944 στην Ουάσινγκτον. Και οι δύο γονείς του ήταν κομμουνιστές και μάλιστα εγγεγραμμένα μέλη του αμερικανικού κομμουνιστικού κόμματος. Κατά την περίοδο του Μακαρθισμού («Κόκκινος Φόβος») μπήκαν στη μαύρη λίστα, κυνηγήθηκαν και αναγκάστηκαν να κρυφτούν. Μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες ο, συν τοις άλλοις εβραίος, Bernstein αποφάσισε να γίνει δημοσιογράφος. Το 1966 άρχισε να δουλέυει στην WP και απολάμβανε της εκτίμησης του εκδότη της, Ben Bradlee.

Οι Woodward και Bernstein έσμιξαν, λοιπόν, το καλοκαίρι του 1972 και άρχισαν την ιστορική έρευνα για το «μέγα σκάνδαλο». Ήταν μια πολύ δύσκολη και επίπονη προσπάθεια, αφού ενώ από την αρχή μπορούσαν να συνδέσουν τους ανθρώπους του Προέδρου Νίξον με τη διάρρηξη, δεν μπορούσαν να αποδείξουν τη διασύνδεση αυτή, με αποτέλεσμα να αμφισβητηθούν πολύ ακόμη και από την ίδια τους την εφημερίδα, η οποία δημοσίευε κάποια πληροφορία μόνο εφόσον αυτή είχε διασταυρωθεί από τουλάχιστον τρεις διαφορετικές πηγές. Οι δύο ρεπόρτερ με την πλήρη υποστήριξη μόνο του Bradlee προχώρησαν τις έρευνες και τον Αύγουστο του 1974 ανάγκασαν τον Νίξον σε παραίτηση. Το μότο των Woodward και Bernstein υπήρξε το εξής: «Δεν μπορείς να κατανοήσεις ένα πρόσωπο ή μία υπόθεση σε μία μέρα. Πρέπει να ψάξεις, να προσπαθήσεις, να σκάψεις βαθιά, να ανατρέξεις. Έτσι βρίσκεις την αλήθεια…»

Ο πληροφοριοδότης

 

Το βαθύ λαρύγγι στα... νιάτα του

Το «βαθύ λαρύγγι»: Ο βασικός πληροφοριοδότης των Woodward και Bernstein που ερχόταν σε επαφή με τον Woodward σε μεγάλα πάρκινγκ μέσα σε βαθύ σκοτάδι είχε το προσωνύμιο «Το βαθύ λαρύγγι». Όπως αποκαλύφτηκε πριν από μερικούς μόλις μήνες (Μάιος, 2005) μέσω του περιοδικού “Vanity Fair” το ρόλο αυτό έπαιζε ο τότε υποδιοικητής του FBI , W . Mark Felt. Ο Felt, 91 ετών σήμερα, κράτησε μυστική την ιδιότητά του ακόμη και από την ίδια του την οικογένεια μέχρι το καλοκαίρι του 2002. Άλλωστε, η θέση του ήταν πολύ σημαντική και δύσκολη και η συμβολή του στην υπόθεση καταλυτική. Όταν ο Woodward αναφερόταν στην πηγή του, έλεγε χαρακτηριστικά πως «ο φίλος μου μου είπε…». Αν κάνουμε τη μετάφραση στα Αγγλικά… “My Friend told me …”. Βλέπουμε ότι τα αρχικά ταυτίζονται με τα πραγματικά του Mark Felt , κάτι που, όμως, ο κόσμος έμελλε να μάθει 35 χρόνια μετά. Το «βαθυ λαρύγγι» -κατά την πορνογραφική ταινία που έσπασε εκείνη την εποχή ταμεία στην Αμερική- ήταν το κωδικό όνομα για τη συνεννόηση με τον αρχισυντάκτη της W.P., Howard Simmons. Παρά τις υποψίες ότι ήταν υπεύθυνος για διαρροή πληροφοριών, ο Felt πάντα κατάφερνε να παραπλανεί τελικά το Λευκό Οίκο και τους συναδέλφους του.

Αξίζει να αναφερθεί πώς κανονιζόταν η συνάντηση ανάμεσα στον Felt και τον Woodward. Κάθε φορά που ο ρεπόρτερ επιθυμούσε συνάντηση, μετακινούσε ένα βάζο με μια κόκκινη σημαία στο μπαλκόνι του διαμερισματός του (617) στο Webster House, ενώ κάθε φορά που το «βαθύ λαρύγγι» ήθελε συνάντηση, κύκλωνε τον αριθμό της σελίδας 20 στους New York Times που παραδίδονταν στην πόρτα του Woodward και ζωγράφιζε δείκτες, για να δείξει την ώρα. Παιχνίδι κατασκόπων… δε συμφωνείτε;

Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου

Το μπλοκάκι του Bob Woodward με τις σημειώσεις από την ημέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο

Οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές του σκανδάλου προέρχονται από το περιβάλλον του Λευκού Οίκου. Τι συνέβη με όλους αυτούς;

-Ο ίδιος ο πρόεδρος Νίξον παραιτήθηκε στις 8 Αυγούστου 1974 και στη συνέχεια έλαβε «άφεση αμαρτιών» από το διάδοχό του, Gerald Ford.

-Απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον 40 κυβερνητικών αξιωματούχων, πολλοί από τους οποίους φυλακίστηκαν.

-Οι H. R. Haldeman, John Erlichman και John Dean εγκατέλειψαν το Λευκό Οίκο και εν συνεχεία φυλακίστηκαν.

-Ο John Mitchell, γενικός εισαγγελέας και πρόεδρος της επιτροπής επανεκλογής του προέδρου (CREEP) φυλακίστηκε.

-Οι πρώην αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, Howard Hunt και G. Gordon Liddy που οργάνωσαν τη διάρρηξη, φυλακίστηκαν.

-Ο ειδικός σύμβουλος του Νίξον, Charles Colson φυλακίστηκε.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

Μιχάλης Γουδής
mgoudis@gmail.com

Υ.Γ.: Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα με το «επιμύθιο» του Watergate και με την παρουσίαση ταινιών, βιβλίων κ.α. που συνδέονται με την υπόθεση.

Υ.Γ.2: Οι περισσότερες φωτογραφίες προέρχονται από το σάιτ του Harry Ransom Humanities Research Center του Πανεπιστημίου του Τέξας που τον Απρίλιο του 2003 αγόρασε έναντι 5.000.000 $ τα έγγραφα των Woodward και Bernstein, για να τα τοποθετήσει στην έκθεσή του.

(http://www.hrc.utexas.edu/exhibitions/online/woodstein).

Related posts:

  1. Watergate: 35 χρόνια μετά (Πρώτο μέρος)