E–paper, το χαρτί του μέλλοντος είναι εδώ

Μία παρουσίαση των χαρακτηριστικών και πλεονεκτημάτων του ηλεκτρονικού χαρτιού, το οποίο πρόκειται στο μέλλον να αντικαταστήσει το συμβατικό χαρτί και να μας προσφέρει πολλές νέες εφαρμογές που θα κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη.

Είναι Κυριακή πρωί και τρως τα δημητριακά σου. Μπροστά σου έχεις το κουτί τους και κοιτάς προσηλωμένος το πίσω μέρος τους. Σαν σε οθόνη υπολογιστή ένας άνδρας σε ενημερώνει για το πόσο απαραίτητα είναι τα δημητριακά για τον οργανισμό σου, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν σποτάκια με άλλα είδη δημητριακών της ίδιας μάρκας. Εκείνη την ώρα θυμάσαι πως η εφημερίδα σου πρέπει να έχει πλέον φορτώσει, την αποσυνδέεις από τον υπολογιστή και πατώντας επάνω της με τα δάχτυλα επιλέγεις τη στήλη που θέλεις να διαβάσεις πρώτη.

Ταινία επιστημονικής φαντασίας; Κι όμως όχι! Πρόκειται απλά για ένα συνηθισμένο πρωινό του κοντινού μέλλοντος. Το ηλεκτρονικό χαρτί ή αλλιώς e–paper είναι πλέον εδώ και αναμένεται να διευκολύνει κάθε πλευρά της καθημερινότητάς μας. Ας δούμε όμως τι ακριβώς είναι.

Χαρακτηριστικά

Το ηλεκτρονικό χαρτί είναι μια τεχνολογία απεικόνισης που έχει όλες τις ιδιότητες του χαρτιού αλλά μπορεί να γραφτεί και να σβηστεί ηλεκτρονικά. Κάποια βασικά χαρακτηριστικά του είναι τα εξής:

 •    Υψηλή ανάλυση.
 •    Υψηλή αντίθεση, ίση με αυτή του τυπώματος σε χαρτί.
 •     Ικανό να διαβαστεί σε όλες τις συνθήκες.
 •     Ικανό να διαβαστεί από κάθε οπτική γωνία.
 •     Ιδανικά εργονομικά χαρακτηριστικά, εύκολο στο κράτημα, στο κουβάλημα, στη χρήση.
 •     Ελαφρύ, με μέγεθος συγκρίσιμο με αυτό του χαρτιού ή μίας κάρτας.
 •     Ανθεκτικό σε πτώσεις και χτυπήματα καθώς είναι και ευλύγιστο.
 •     Δισταθές, εφόσον δηλαδή κάτι «γραφτεί» πάνω του παραμένει εκεί ακόμα και χωρίς ρεύμα.
 •     Με λογική τιμή, που μπορεί να διαθέσει ο καθένας.
 •     Με σχετικά μεγάλο μέγεθος (Α4).

Σε τι υπερτερεί;

Παρόλο που η χρήση των υπολογιστών στις μέρες μας είναι ευρέως διαδεδομένη, το διαδίκτυο περιέχει πληροφορίες για κάθε πιθανό θέμα και οι ηλεκτρονικές εφημερίδες κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, το παραδοσιακό χαρτί ακόμα βρίσκεται στην πρώτη θέση. Και αυτό γιατί είναι δύσκολο να βρίσκεται κανείς για πολλή ώρα μπροστά σε μία οθόνη, διαβάζοντας μεγάλα κείμενα. Τα μάτια και το σώμα καταπονούνται σε μεγάλο βαθμό και ο υπολογιστής είναι δύσκολο να μεταφερθεί σε ένα περισσότερο βολικό μέρος. Από την άλλη όμως το συμβατικό χαρτί έχει περιορισμένες δυνατότητες και φυσικά απαιτεί και την κοπή δέντρων.

Το ηλεκτρονικό χαρτί έρχεται τώρα να βάλει τέλος σε αυτές τις δυσκολίες. Πρώτα απ’ όλα η ανθεκτικότητα αλλά και η ικανότητά του να λυγίσει ή ακόμα και να διπλωθεί το καθιστούν σαφώς ανώτερο από τις οθόνες υγρού πλάσματος αλλά και ισοδύναμο με το παραδοσιακό χαρτί. Αλλά το e – paper υπερτερεί του παραδοσιακού χαρτιού και στο ότι μπορεί να «γραφτεί» και να «σβηστεί» άπειρες φορές καταναλώνοντας μάλιστα μια πολύ μικρή ποσότητα ενέργειας.

Επιπλέον το ηλεκτρονικό χαρτί καταργεί κάθε τι που καθιστά δύσχρηστη την οθόνη του υπολογιστή. Η υψηλή του ανάλυση και αντίθεση επιτρέπουν την αναγνωσιμότητά του σε κάθε συνθήκη, με κάθε φως και από κάθε γωνία ακριβώς όπως το κανονικό χαρτί, χωρίς να κουράζει τα μάτια. Επιπλέον το ελαφρύ βάρος του αλλά και η ικανότητά του να κατασκευαστεί σε βολικό μέγεθος και σχήμα αυτόματα σημαίνουν εύκολη μεταφορά και χρήση παντού.

Πιθανές εφαρμογές του

Μοιάζει πως ο κόσμος της επιστήμης και τεχνολογίας περίμενε καιρό για την επίσημη εμφάνιση του ηλεκτρονικού χαρτιού καθώς είναι πραγματικά πολλοί οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ας δούμε μερικούς:

 •  Σε φορητά γραπτά κείμενα, όπως εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία αλλά και σε εκτυπωτές υπολογιστών και φωτοτυπίες. Το e–paper μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως σημειωματάριο.
 •   Στα σούπερ – μάρκετ ως ένας τρόπος έκθεσης των τιμών στα ράφια. Πρόκειται για μία απλή εφαρμογή η οποία καταργεί την αλλαγή των ετικετών με τα χέρια και έχει αρκετή ενέργεια μέχρι και για 6 μήνες.
 •   Σε πίνακες ανακοινώσεων και αφίσες, οι πληροφορίες των οποίων θα αλλάζουν από απόσταση.
 •   Σε διαφημίσεις σε μέρη με καταστήματα οι οποίες θα μπορούν έχουν κίνηση και θα δίνουν πληροφορίες για τα προϊόντα
 •  Σε κάρτες οι οποίες θα μας δίνουν πληροφορίες για το υπόλοιπό μας, εισιτήρια που θα παρέχουν χρήσιμες οδηγίες και πληροφορίες στον κάτοχο τους, συσκευασίες προϊόντων που θα μας ενημερώνουν για το πώς χρησιμοποιούνται αλλά και για την ταυτότητά τους καθώς και σε παιχνίδια για παιδιά που θα έχουν ένα σημαντικό επιμορφωτικό ρόλο.
 •  Σε μεγάλες υπαίθριες διαφημίσεις. Το παραδοσιακό χαρτί αλλά και η κόλλα θα αντικατασταθούν από το e–paper , το οποίο κοστίζει λιγότερο, καταναλώνει λίγη ενέργεια και μπορεί να αλλάξει από απόσταση.
 •   Τέλος, σε κινητά και άλλες συσκευές πληροφορικής.

Το ηλεκτρονικό χαρτί είναι ένα από τα σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα που μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στο μέλλον και κάνει πράγματα, που παλιότερα έμοιαζαν απίστευτα, δυνατά. Δε μένει, λοιπόν, παρά να περιμένουμε με ανυπομονησία το site του «ε.ΜΜΕ.ίς» τυπωμένο σε e–paper !

Βασιλική Ζιώγα
vasilikizioga@gmail.com

Οι πληροφορίες για αυτό το άρθρο αντλήθηκαν από το δικτυακό τόπο www.epaper.org.uk. Εκεί μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο ηλεκτρονικό χαρτί αλλά και για τις εταιρείες που έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή του. Χρήσιμη είναι επίσης και η διεύθυνση http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_paper.

No related posts.