Τα φύλλα της ελιάς, το ελαιόλαδο και η υγεία μας

Ελαιόλαδο: φάρμακο;

Έντονο προβληματισμό οφείλει να δημιουργήσει τόσο στα ΜΜΕ όσο και στην Πολιτεία η υστερία για τα φύλλα ελιάς η οποία στάθηκε και αιτία για αδελφοκτονία στο χωριό Καρτερόλι Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», στο φύλλο που κυκλοφόρησε στις 30/1/2007, τα φύλλα της ελιάς έγιναν πολύ πιο περιζήτητα από ό,τι οι ελιές και το ελαιόλαδο αντίστοιχα. Σε αυτό συν e τέλεσαν τα μέγιστα η παρέλαση «θεραπευτών» στα τηλεοπτικά πλατώ και οι πεποιθήσεις τους ότι το «φάρμακό» τους έχει την ικανότητα να προστατεύσει ή και να θεραπεύσει διάφορες ασθένειες, ακόμη και τον καρκίνο… Έτσι, τα ελαιόφυλλα έφτασαν να πωλούνται σε ιδιαίτερα ακριβές τιμές. Αν και έχουν τελευταία ανακοινωθεί επιστημονικές εκτιμήσεις για πιθανή φαρμακευτική χρήση των φύλλων και του κουκουτσιού της ελιάς, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται κατανάλωσή τους από τον κόσμο με οποιονδήποτε τρόπο. Επιπλέον, αρκετοί είναι οι γιατροί που πιστεύουν ότι τυχόν κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα αποτελέσματα ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους, αφού τα φύλλα μπορεί να έχουν πρόσφατα ραντιστεί με φυτοφάρμακα. Οι μόνοι ευνοημένοι είναι οι τυχάρπαστοι «θεραπευτές» και η τηλεόραση που διψά για τηλεθέαση.

«Ακόμη και το ελαιόλαδο, εκτός από κάποιες χημικές ουσίες που διαθέτει, δεν αποτελεί πανάκεια για την πρόληψη πολλών ασθενειών», επισημαίνει ο κ. Ευστάθιος Λευθεριώτης, ιατρός. Βέβαια, σε αντίθεση με την υστερία της φραπελιάς, οι έρευνες για τις θετικές επιδράσεις του ελαιόλαδου υπήρξαν μακρόχρονες και, το σπουδαιότερο όλων, επιστημονικές. Παράλληλα, μελετήθηκαν διεξοδικά οι διατροφικές συνήθειες σε διάφορες κουλτούρες, οι οποίες κατέδειξαν το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής, κυρίαρχο συστατικό της οποίας αποτελεί το ελαιόλαδο. Συνοπτικά, η κατανάλωση του ελαιόλαδου μπορεί α) να οδηγήσει στην μείωση της κακής χοληστερίνης, β) να διατηρήσει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης, γ) να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, δ) να καθυστερήσει την καταστροφή κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, ε) να προστατεύσει τον οργανισμό από τη δημιουργία θρομβώσεων και στ) να επικουρήσει στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Κρητικοί, οι οποίοι αποτελούν παράδειγμα μακροζωίας και είναι κατ’ εξοχήν καταναλωτές της Μεσογειακής διατροφής, παρουσιάζουν μικρό αριθμό καρδιακών παθήσεων και εξίσου μικρό αριθμό κρουσμάτων καρκίνου, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες και πάντα σε αναλογία με άλλους πληθυσμούς. Βέβαια, πρέπει να επισημανθεί ότι η υπερκατανάλωση ελαιόλαδου και η έλλειψη άσκησης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, συνέπεια της μεγάλης ποσότητας θερμίδων που αυτό περιέχει.

Όπως και να έχουν τα πράγματα για τη φραπελιά, οι αρμόδιες αρχές πρέπει επιτέλους να αναλάβουν δράση, περισσότερο δε όταν η υπόθεση αυτή έχει στοιχίσει και ανθρώπινη ζωή. Δράση η οποία δεν πρέπει να στρέφεται ποινικά μόνο στους δράστες αλλά και εναντίον όσων προσφέρουν σ’ αυτούς βήμα για τις απόψεις τους.

Με άλλα λόγια, πρέπει να σταματήσει η προβολή τους από τα Μ.Μ.Ε. προτού εξεταστούν επιστημονικά τα σκευάσματά τους.

Δημήτρης Κελεπούρης
dkelepouris@gmail.com

No related posts.