Οι μαχητές των δρόμων – Ενημέρωση για τους θαυμαστές των αυτοκινήτων για την ύπαρξη αυτοκινητιστικών ομίλων στην πόλη μας.

Subaru Impreza WRC

Από τη δημιουργία   του εως και σήμερα το αυτοκίνητο αποτελεί πόλο έλξης για το μεγαλύτερο ποσοστό του αντρικού φύλου. Οι αγώνες αυτοκινήτων (ράλλυ) ξεκίνησαν από την Αμερική και αφού κατέκτησαν την Ευρώπη εδραιώθηκαν και στην Ελλάδα γύρω στο 1960. Σήμερα, η απήχηση αυτού του σπορ έχει συναρπάσει   ένα ικανοποιητικό ποσοστό και του γυναικείου πλυθησμού.

Στη χώρα μας οι πιο γνωστές διοργανώσεις αγώνων αυτοκινήτων είναι το λεγόμενο «Ράλλυ Ακρόπολις», το οποίο συμπεριλαμβάνεται και μεταξύ αυτών του παγκόσμιου πρωταθλήματος Ράλλυ και μάλιστα ως ένα από τα καλύτερα και το «Ράλλυ Ε.Λ.Π.Α», το οποίο διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και προσμετράται με υψηλό συντελεστή στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Η πρώτη διοργάνωση μάλιστα, έχει ψηφιστεί κατά καιρούς   ως η καλύτερα οργανωμένη ανάμεσα σε πολλές άλλες παρόμοιες παγκοσμίως, ενώ η δεύτερη ήταν γνωστή ως «Ράλλυ Χαλκιδικής», αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω αλλαγής τοποθεσίας των αγώνων (Πελοπόννησος) άλλαξε ονομασία.

Φάε τη σκόνη μου

Το αγώνισμα αυτό δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει oμοσπονδία, κάτι το οποίο είναι αμετάθετο χρέος για κάθε άθλημα, αν και έχουν γίνει αρκετές κινητοποιήσεις τόσο από την πλευρά των αγωνιζομένων όσο και από την πλευρά των αρμοδίων περί αυτών των θεμάτων. Στην Ελλάδα την ευθύνη για τη διεξαγωγή των αγώνων την έχει αναλάβει η Ε.Λ.Π.Α (Ελληνική Λέσχη Περιηγήσεως Αυτοκινήτων), η οποία έχει ως όργανό της την Ε.Θ.Ε.Α (Εθνική Επιτροπή Αυτοκινήτων). Η επιτροπή αυτή αποφασίζει κάθε χρόνο ποιοι αγώνες θα   πραγματοποιηθούν και πότε, ώστε να προσελκύσουν πολλούς αγωνιζόμενους για διαφορετικά πρωταθλήματα. Επιπλέον, εχει αναθέσει σε διάφορες λέσχες ανα την Ελλάδα αρκετά σημαντικές διοργανώσεις.

Στη Θεσσαλονίκη μία από τις πιο γνωστές λέσχες είναι ο Α.Ο.Θ. (Αυτοκινητιστικός Όμιλος Θεσσαλονίκης). Ιδρύθηκε το 1968 και η πρώτη αγωνιστική δραστηριότητά του αποτελεί το Ράλλυ Θερμαϊκού το 1969. Έως σήμερα έχει καταφέρει να διοργανώσει   όλα τα είδη αγώνων όπως   Αγώνες Ράλλυ (Μεγ.Αλέξανδρος, Μακεδονίας, Θερμαϊκού, Δ.Ε.Θ.), Δεξιοτεχνίες, αγώνες   Moto-cross και Auto-cross , Dragster και 4 x 4.Το Ράλλυ Δ.Ε.Θ. πολλές φορές υπήρξε το καλύτερο του ελληνικού πρωταθλήματος.

Όσοι, λοιπόν, ενδιαφέρεστε, είτε ως θεατές είτε ως αγωνιζόμενοι, είτε άνδρες είτε γυναίκες, κάντε λίγη υπομονή μέχρι το Μάρτιο, όταν θα ανακοινωθεί το επόμενο πρόγραμμα αγωνων. Μέχρι τότε μπορείτε να μαθαίνετε περισσότερες πληροφορίες στο www.aoth.gr.

Κρίστη Χαρατάσου
christi.haratasou@gmail.com

No related posts.