Φοιτητικές εστίες: Χώροι ασφάλειας ή ανασφάλειας; – Τα μέτρα ασφάλειας των φοιτητικών εστιών και κατά πόσο απαραίτητα ή περιττά είναι.

Η Α' φοιτητική εστία Θεσσαλονίκης

Ύστερα από την έξαρση της εγκληματικότητας τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα, αυτό της ασφάλειας και των μέτρων που λαμβάνει το κράτος αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες για την διασφάλιση αυτής. Ωστόσο, αξίζει να δει κανείς τι συμβαίνει σε ένα χώρο όπου, ενώ υπάρχουν κρούσματα εγκληματικότητας, δεν λαμβάνονται τα ανάλογα μέτρα προστασίας. Ο χώρος αυτός είναι οι φοιτητικές εστίες στη Θεσσαλονίκη.

Στο παρελθόν σημειώθηκε ένα περιστατικό στη Β’ εστία, όταν άγνωστος συνελήφθη από εστιακούς φοιτητές να βιντεοσκοπεί μέσω κινητού τηλεφώνου φοιτήτριες- οικότροφους την ώρα που βρίσκονταν στο μπάνιο. Επιπλέον, πέρυσι βρέθηκε νεκρός σε τουαλέτα της Α’ εστίας τοξικομανής, ο οποίος ήταν εξωεστιακός. Επίσης, στην Δ’ εστία έχουν κλαπεί κατά καιρούς κινητά τηλέφωνα από τους οικότροφους, ενώ πριν δύο περίπου χρόνια εισέρχονταν χρήστες ναρκωτικών στους κοινόχρηστους χώρους και στην ταράτσα της εστίας.

Ωστόσο, όπως τόνισε σε σχετική συνέντευξη στο «ε.ΜΜΕ.ίς» , ο διευθυντής της Β’ Φ.Ε.Θ. (Φοιτητική Εστία Θεσσαλονίκης), κ. Ευάγγελος Συκάς, τα τρία περιστατικά βιντεοσκόπησης οικότροφων από εξωεστιακούς ήταν μεμονωμένα και αντιμετωπίστηκαν ύστερα από οργανωμένη αντίδραση τόσο των ιδίων όσο και της υπηρεσίας της συγκεκριμένης εστίας. Μάλιστα, σε τρεις ορόφους της, οι φοιτητές έχουν δικό τους κλειδί για τις κοινόχρηστες τουαλέτες, ούτως ώστε να αποκλείεται το ενδεχόμενο εισόδου εξωεστιακών ή άλλων σε αυτές. Παρόμοιες κινήσεις έχουν γίνει και από φοιτητές σε ορισμένους μόνο ορόφους της Α’ εστίας. Επιπρόσθετα, ύστερα από τα περιστατικά στη Δ’ εστία, η δραστηριοποίηση του Συλλόγου Φοιτητών ήταν άμεση με τη δημιουργία ομάδων περιφρούρησης.

Επανειλημμένως έχουν γίνει προσπάθειες από τους εκάστοτε διευθυντές και διευθύντριες των φοιτητικών εστιών έτσι ώστε να ληφθούν μέτρα προστασίας των οικότροφων, όπως για παράδειγμα τοποθέτηση κεντρικής εισόδου που να κλειδώνει ή θυροτηλέφωνου, όμως συνάντησαν την αντίδραση των φοιτητών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Νίκου Λαζαρίδη, Γραμματέα της Π.Α.Σ.Π. εστιών και μέλος του Συλλόγου φοιτητών της Α’ εστίας, το θέμα της ασφάλειας είχε τεθεί σε Δ.Σ. και η πλειοψηφία των φοιτητών που συμμετείχε, ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν απαραίτητες οι κλειδαριές ούτε επιπλέον security . Η προοπτική του να τοποθετηθεί λουκέτο ή κάτι τέτοιο απορρίπτεται, καθώς, όπως πιστεύουν μερικοί οικότροφοι, είναι περιττό.

Σύμφωνα με δηλώσεις του φοιτητή, οικότροφου της Δ’ φοιτητικής εστίας, Παναγιώτη Λιανού, το πρόβλημα είναι βαθύτερο και έχει να κάνει με τις αιτίες της εγκληματικότητας. Μάλιστα, όπως αναφέρει, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας, όπως για παράδειγμα στις πολυκατοικίες όπου υπάρχει η δυνατότητα χρήσης θυροτηλέφωνου, κλειδώνει η κεντρική είσοδος, ή σε περιοχές που η παρέμβαση της αστυνομίας είναι εύκολη κ.α., συνεχίζουν να υπάρχουν κρούσματα διαρρήξεων και κλοπών. Κατά συνέπεια, όπως τονίζει, «δεν είναι αυτή η λύση, για να αντιμετωπίσει κανείς την εγκληματικότητα».

Συμπερασματικά, θα μπορούσε κανείς να πει ότι καλό θα ήταν να λαμβάνονται ορισμένα μέτρα στοιχειώδους προστασίας των οικότροφων στις φοιτητικές εστίες. Αν, όμως, δε λυθούν βασικά προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία, όπως για παράδειγμα η ανεργία, τότε η εγκληματικότητα θα εξακολουθεί να υφίσταται, χωρίς να μπορεί κανένα μέτρο να την περιορίσει δραστικά.

Αγαθή Καρδάμη
akardami@jour.auth.gr

No related posts.