Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Η Μετανάστευση στο μικροσκόπιο

Στιγμιότυπο από την ημερίδα

Η Μετανάστευση, ένα σύγχρονο κοινωνικό φαινόμενο, αποτέλεσε τον πυρήνα της διεπιστημονικής ημερίδας που διοργανώθηκε στα πλαίσια της Φοιτητικής Εβδομάδας Μάιος – Ιούνιος 2007 από το Α.Π.Θ., στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.

Με πρωτοβουλία φοιτητών και καθηγητών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. πραγματοποιήθηκε, στα μέσα Μαΐου, ημερίδα με θέμα «Επικοινωνιακές Εκφάνσεις του Κοινωνικού Φαινομένου Μετανάστευση». Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης ημερίδας παρουσιάστηκαν και βραβεύτηκαν οι τηλεοπτικές εκπομπές «Μητρόπολη του Κόσμου» και «Διασπορά» της ΕΡΤ3 καθώς και το πολυπολιτισμικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης, «Community Radio».

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιελάμβανε τόσο επιστημονικές ομιλίες όσο και ομιλίες ατόμων που κατέθεσαν την εμπειρία τους σε σχέση με αυτό το εξελισσόμενο και συνεχώς μεταβαλλόμενο φαινόμενο. Πιο συγκεκριμένα, καθηγητές του Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ανέπτυξαν την προβληματική που υπάρχει γύρω από μεταναστευτική πολιτική της χώρας μας, ενώ οι παρουσιαστές των εκπομπών της ΕΡΤ3 μετέφεραν στο κοινό τις εμπειρίες και τα βιώματά τους από τη χρόνια ενασχόλησή τους με ζητήματα μετανάστευσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το τμήμα εκείνο της ημερίδας, το οποίο ήταν αφιερωμένο στο πολυπολιτισμικό

Στιγμιότυπο από την ημερίδα

ραδιόφωνο «Community Radio». Σε αυτή τη θεματική ενότητα ομιλητές ήταν οι μουσικοί παραγωγοί – μετανάστες, οι οποίοι διαμορφώνουν το πρόγραμμα του ραδιοφώνου και εκφωνούν τις ειδήσεις της ημέρας σε έξι γλώσσες καθώς και οι εθελοντές που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια ενάντια στην γκετοποίηση των μεταναστών.

Ως γνωστόν, πολλά εκατομμύρια ανθρώπων εγκαταλείπουν κάθε χρόνο τη χώρα τους για να εγκατασταθούν σε μια άλλη, ελπίζοντας ότι εκεί θα βρουν μια καλύτερη ζωή. Στις χώρες υποδοχής, οι μετανάστες εκτός από την εύρεση στέγης και εργασίας, τη δυσκολία προσαρμογής και επικοινωνίας, την ξενοφοβία, το ρατσισμό, τα στερεότυπα και την προκατάληψη, έχουν ν’ αντιμετωπίσουν και τη συνεχώς εντεινόμενη και διευρυνόμενη καχυποψία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Τα ΜΜΕ με την ελάχιστη έως ανύπαρκτη παρουσίαση θεμάτων και προσωπικοτήτων, καθώς και την χρωματισμένη σε διάφορους τόνους κάλυψη γεγονότων που έχουν σχέση με τους μετανάστες, οδηγούν σε περαιτέρω αποξένωση και κοινωνική περιθωριοποίηση ολόκληρες ομάδες ατόμων.

Από παλαιότερη εκδήλωση του διακρατικού δικτύου Commedia

Το διακρατικό έργο «ComMedia – Ανάπτυξη, λειτουργία και προώθηση των Πολυπολιτισμικών Μέσων Ενημέρωσης» έρχεται να καλύψει το κενό έκφρασης, επικοινωνίας, ενημέρωσης και συμμετοχής που αντιμετωπίζουν οι πολίτες ξένης καταγωγής. Κεντρική ιδέα του έργου είναι η οργάνωση και η λειτουργία Πολυπολιτισμικών Μέσων Ενημέρωσης, τα οποία θα λειτουργήσουν και ως «κυψέλες πολυδραστηριοτήτων», ώστε να αποτελέσουν μηχανισμούς παροχής εναλλακτικής πληροφόρησης και πρόσβασης όλων των πολιτών στα κοινά. Επιπρόσθετα, στα πλαίσια του έργου γίνεται προσπάθεια να προωθηθούν άτομα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε επαγγέλματα των ΜΜΕ ενώ ταυτόχρονα, να ενισχυθούν οι σύλλογοι, οι ενώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών κλπ., ώστε αυτές και τα μέλη τους να αποκτήσουν ενεργή σχέση με τα Μέσα Ενημέρωσης. Τέλος, το πρόγραμμα μέσω των δράσεών του στοχεύει στην καταπολέμηση των διακρίσεων στις κοινωνικές ομάδες που υφίστανται ρατσισμό.

Σίγουρα, η ανάπτυξη και η ουσιαστική λειτουργία ενός Community Media καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη, αφού η διεθνοποίηση και ο συγκεντρωτισμός των ΜΜΕ σε ολιγοπώλια οδηγεί στον περιορισμό του πλουραλισμού και στη συρρίκνωση της ελεύθερης έκφρασης. Βασική προϋπόθεση όμως για την ύπαρξη πολυπολιτισμικών ΜΜΕ είναι μια κοινωνία, που μπορεί να είναι ανοιχτή σε ακούσματα, ικανή να αποδέχεται και να αφομοιώνει δημιουργικά τις πολιτισμικές αποχρώσεις, να μετατρέπει σε παραγωγική και πνευματική ισχύ την παρουσία των μεταναστών, όπως ο ίδιος ο ΟΗΕ πρεσβεύει σήμερα, με πρωτοβουλία του Κόφι Ανάν.
Διεπιστημονικές ημερίδες, σαν αυτή που διοργάνωσε το Α.Π.Θ. στα πλαίσια της φοιτητικής εβδομάδας, αποτελούν παραδείγματα άξια μίμησης, μια και μέσω τέτοιων εκδηλώσεων προωθείται η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα μετανάστευσης και εντείνονται οι προσπάθειες άρσης των ρατσιστικών συμπεριφορών και εξάλειψης φαινομένων κοινωνικής περιθωριοποίησης.

Η πολυμορφία και η πολυπολιτισμικότητα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα κάθε σύγχρονης ευρωπαϊκής κοινωνίας. Η ενσωμάτωση των διαφόρων κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται σήμερα στο περιθώριο είναι ζήτημα κοινωνικής συνοχής και προϋπόθεση για οικονομική ευημερία. Δε θα χάσουμε τμήμα της κυριαρχίας μας αν δώσουμε λίγο χώρο ύπαρξης και δράσης σε άτομα που τον έχουν ανάγκη, αν προωθήσουμε την πραγμάτωση των πολύπαθων και πολυσυζητημένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άλλωστε, η μετανάστευση είναι τόσο παλιά όσο και η ίδια η ανθρωπότητα. Και ας μην ξεχνάμε ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει μετανάστες…

No related posts.