Ήρωας: «Δεν αρκεί η παρέμβαση μόνο μέσω της Τέχνης»

Σε διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων του εντύπου «Αντί Διδακτέας Ύλης», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Οκτωβρίου στην Κοζάνη, συμμετείχε ο Ήρωας, θέλοντας για ακόμα μια φορά να ενισχύσει εμπράκτως όσους ελπίζουν πως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός.

Ο Σπύρος, γνωστός και ως «Ήρωας», είναι 24 χρονών, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα και σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ασχολείται με τη μουσική από την ηλικία των 6 ετών, παρακολουθώντας μαθήματα σε Ωδείο ενώ εργάζεται από τα 16 του χρόνια, επιδιώκοντας την ανεξαρτητοποίησή του. Αγαπημένο του μουσικό είδος είναι το Hip Hop, με το οποίο ενεπλάκη πρώτη φορά ως ακροατής το 1998. Πέντε χρόνια αργότερα, το 2003, ξεκίνησε να γράφει στίχους ενώ από το 2005 άρχισε να «βγάζει τη μουσική του προς τα έξω», συμμετέχοντας κυρίως σε εκδηλώσεις με πολιτική χροιά. «Ουσιαστικά, η πρώτη φορά που ανέβηκα στη σκηνή και τραγούδησα στίχους μου πλαισιωμένους από μουσική που είχα γράψει ο ίδιος ήταν κατά τη διάρκεια της Φοιτητικής Κατάληψης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το 2006. Ακολούθησε μια συναυλία για την οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων, το 2007 και έκτοτε, είμαι ανοιχτός σε οποιοδήποτε κάλεσμα που πληρεί κάποιους όρους και κάποιες προϋποθέσεις», αναφέρει ο Ήρωας.

Ο νεαρός μουσικός ανήκει στον Αναρχικό – Αντιεξουσιαστικό Χώρο και βασική προτεραιότητά του είναι οι σύντροφοί του, με αποτέλεσμα να συμμετέχει κυρίως σε εκδηλώσεις για την οικονομική ενίσχυση κρατουμένων ή σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους μετανάστες ή σε εκδηλώσεις καταλήψεων που δέχονται κάθε είδους επιθέσεις, σε αυτό-οργανωμένες συναυλίες, κ.ά.. «Δεν επιθυμώ να συμμετέχω σε οτιδήποτε έχει εμπλοκή με το σύστημα. Διαφωνώ με τον Εθελοντισμό ως έννοια αλλά θα μπορούσα να βοηθήσω μεμονωμένα άτομα, αν και αυτό εξαρτάται φυσικά από την κάθε περίπτωση ξεχωριστά», τονίζει ο ίδιος.

Ο Σπύρος από μικρός ασχολείται με τα πολιτικά και συμμετέχει σε πολιτικές διαδικασίες και δράσεις από τα φοιτητικά του χρόνια. «Η Αντιεξουσία έχει άμεση σχέση με το Hip Hop, μιας και ουσιαστικά αφορά στην διεκδίκηση του αυτοκαθορισμού της ζωής που διέπεται από αρχές, όπως η ισότητα, η αυτονομία, ο αντιρατσισμός, ο αντισεξισμός, κ.ά. Πιστεύω πως καθένας έχει δικαίωμα να ζει τη ζωή του χωρίς να υποχρεώνεται να την αναθέτει σε άλλους και χωρίς τη διαμεσολάβηση άλλων στην απόλαυση των δικαιωμάτων του», υπογραμμίζει ο Ήρωας. Παράλληλα, θεωρεί πως οι καταλήψεις που υπάρχουν στη χώρα μας είναι μια μορφή παρέμβασης που αποτελεί ένα αυτο-οργανωμένο μοντέλο ζωής και δράσης, μια καλή πρακτική για παραδειγματισμό και περαιτέρω εξέλιξη.

Οι στίχοι και η μουσική του έχουν έρεισμα στην πολιτική που εκφράζεται σε κάθε μορφή της κοινωνικής ζωής. «Εμπνέομαι κυρίως από την καθημερινότητα στο αστικό τοπίο. Περπατώντας στο δρόμο, προσπαθώ να αφουγκράζομαι και να αντιλαμβάνομαι το βαθύτερο νόημα όσων συμβαίνουν γύρω μου… Αυτή η πληροφορία μπορεί να έρχεται από ένα σύνθημα γραμμένο σε τοίχο, από τον παλμό μιας συγκέντρωσης σε μια πλατεία, από την ρουτίνα της καθημερινής δουλείας, από την μονοτονία μιας απελπισμένης άρνησης…», εξηγεί.

Ο Σπύρος δεν επαναπαύεται στην έκφραση μέσω της μουσικής, αν και θεωρεί ότι η Τέχνη είναι μια μορφή παρέμβασης. Πιστεύει ότι πρέπει να δραστηριοποιείσαι, να μιλάς, να προσφέρεις με όλες σου τις δυνάμεις, να εμπλέκεσαι καθημερινά, προκειμένου να συμβάλλεις στην αλλαγή των συνειδήσεων και να επιτύχεις την ίδρυση μιας νέας κοινωνίας που μπορεί σήμερα να φαντάζει ουτοπική αλλά αύριο μπορεί να γίνει πραγματικότητα. «Δεν περιμένω να έρθουν οι άλλοι σε μένα ! Πηγαίνω εγώ στους άλλους !», τονίζει ο Ήρωας.

Ο νεαρός μουσικός δεν βγάζει χρήματα από τη μουσική, μιας και θεωρεί πως αν μετατρέψει τον αυθορμητισμό του σε επάγγελμα, θα χάσει την ελευθερία του. Έτσι, προτιμά να βγάζει CDs που να πωλούνται σε τιμή κόστους ή να δίνει τη δυνατότητα στους μουσικούς του ακόλουθους να κατεβάζουν τα αγαπημένα τους κομμάτια από το Διαδίκτυο. Δεν σχεδιάζει το μέλλον και ελπίζει να επιβιώσει, βρίσκοντας μια δουλειά ενώ πιστεύει πως η υπάρχουσα κατάσταση ενδείκνυται για την περαιτέρω πολιτικοποίηση των καλλιτεχνών κάθε είδους.

Αν δράσουν όλοι, ο καθένας από το δικό του προπύργιο, θα προλάβουμε να δούμε την έλευση της ουτοπικής κοινωνίας ή θα φύγουμε από αυτό τον μίζερο κόσμο, ελπίζοντας ; Μήπως όμως αρκεί και μόνο η ελπίδα για την αλλαγή, προκειμένου να γεμίσει η ψυχή των ιδεολόγων ;

Τα πιο γνωστά CDs του Ήρωα είναι:
–    El grito de la Libertad (2008)
–    Θέλω να μιλάς (2010)
τα οποία μπορείτε να τα κατεβάσετε από τα links:
http://www.megaupload.com/?d=U5FFMBS4 -> El Grito de la Libertad
http://www.megaupload.com/?d=DM76VY60 -> Θέλω να Μιλάς

Επικοινωνία στο: http://hrwas.wordpress.com/

No related posts.