Όταν οι τοίχοι… μιλούν!

Τα graffiti αποτελούν άραγε μια μορφή τέχνης ή ένα μέσο αντιπολίτευσης ; Σίγουρα, δεν είναι κάτι τόσο καινούριο όσο πιστεύεται… καθώς έργα-προγόνους των σημερινών graffiti συναντά κανείς στην αρχαία Έφεσο, σε σπίτια της Πομπηίας, σε συνθήματα στην αρχαία Ρώμη, στο Σινικό Τείχος… αλλά και ως μορφή ζωγραφικής έκφρασης ομάδων (συμμοριών) στις Η.Π.Α. .

Σήμερα, graffiti υπάρχουν είτε σε εξωτερικούς χώρους είτε σε εσωτερικούς χώρους και επιφάνειες, όπως σε τουαλέτες και θρανία. Άλλοτε μοιάζουν με συνθήματα ή με αυτοσχέδια ποιήματα και άλλοτε με έκφραση τέχνης που προσεγγίζει τη ζωγραφική. Σε κάθε περίπτωση βέβαια αποτελούν μια μορφή διαμαρτυρίας που μένει αποτυπωμένη πάνω σ’ έναν υλικό φορέα, μέχρι κάποιος να τη διαγράψει… φυσικά, μετά την εντύπωσή της στη μνήμη όσων την παρατήρησαν περνώντας.

Σε πολλές χώρες υπάρχουν τοίχοι που προορίζονται μόνο για graffiti, ενώ κάποιες φορές ακόμα και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων επιθυμούν τη διακόσμηση των εξωτερικών ή εσωτερικών τους χώρων μ’ αυτόν τον τρόπο και με κάποια συγκεκριμένη θεματολογία,. Υπάρχουν μάλιστα και κάποιοι άλλοι τοίχοι που προορίζονται μόνο για τους καλούς γκραφίστες και εκεί… οι υπόλοιποι δεν επιτρέπεται να ζωγραφίσουν !

Στην Ελλάδα, το graffiti δεν αποτελεί μορφή έκφρασης του περιθωρίου, όπως στις Η.Π.Α.. Στη χώρα μας ξεκίνησε κυρίως λόγω της Hip Hop μουσικής και του συγκροτήματος «Terror X Crew». Τα graffiti εδώ δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη ταυτότητα και γίνονται κυρίως σε κτίρια, εγκαταλελλειμένα αυτοκίνητα,  λεωφορεία, τρένα αλλά και… σε κατεβασμένα ρολά καταστημάτων.

Τα πρώτα graffiti, με τη μορφή που έχουν σήμερα στην Ελλάδα, εμφανίζονται (πέρα απο την γνωστή σε όλους μορφή των τοιχογραφιών στην Κνωσό και στη Σαντορίνη), σε τρένα του Η.Σ.Α.Π και του Ο.Σ.Ε., το 1989-1990.

Εν έτει 2011, μια βόλτα στους δρόμους της πόλης αρκεί για να διαπιστώσει κανείς πως graffiti φιλοξενούνται παντού… σε τοίχους και όχι μόνο… Η πόλη είναι «πνιγμένη» σ’ αυτού του είδους την τέχνη, η οποία θεωρείται βανδαλισμός από πολλούς Έλληνες. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί όμως ότι τα graffiti αποτελούν μία μορφή έκφρασης της πολιτικής σκέψης σε μία περίοδο τόσο περίεργη και δύσκολη για την χώρα μας… και ποιός ξέρει ; …ίσως καταφέρνουν να αφυπνίσουν κάποιες συνειδήσεις…

 

No related posts.