Η «Αλλαγή Φρουράς» στη Διεθνή Πολιτική Σκηνή

Ο νέος Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε., κ. Ban Ki Mun

Ανάλυση των εξελίξεων κατά τη διετία 2007-2008 λόγω της «αλλαγής φρουράς» σε Ο.Η.Ε., Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Η.Π.Α. και Ρωσία .

Το 2007 πλησιάζει γοργά και όλα δείχνουν ότι θα είναι η αρχή μιας διετίας εξαιρετικά σημαντικών αλλαγών στη διεθνή πολιτική σκηνή. Αυτές οι αλλαγές και οι συνέπειές τους θα επιχειρηθεί να αναλυθούν παρακάτω.

Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών

Αρχίζοντας από το επίπεδο των διεθνών οργανισμών, η 1η Ιανουαρίου 2007 θα σημάνει το τέλος της θητείας του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε., κ. Κόφι Ανάν και την έλευση του Νοτιοκορεάτη κ. Μπαν Κι Μουν (Ban Ki Mun) στη θέση του. Ο κ. Μπαν θα έχει, μεταξύ άλλων, να αντιμετωπίσει δύο ακανθώδη για τη διεθνή ασφάλεια προβλήματα: την ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου από τη Βόρεια Κορέα και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, θέματα που εδώ και αρκετούς μήνες έχουν απασχολήσει τον Ο.Η.Ε.. Παράλληλα, θα πρέπει να περάσει μέρος της θητείας του ασχολούμενος με την αναμόρφωση του Οργανισμού εν όψει των ραγδαίων αλλαγών που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ άλλων, αναμένεται και κάποια αλλαγή στη σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., αλλαγή που θα αντανακλά καλύτερα το διεθνές σκηνικό, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί.

Οι εκλογές στη Γαλλία

Η κεντροαριστερή υποψήφια για την Προεδρία της Γαλλίας, κα. Segolene Royal

Ο επικρατέστερος κεντροδεξιός προεδρικός υποψήφιος της Γαλλίας, κ. Nikolas Sarkozy

Στον ευρωπαϊκό χώρο τώρα, η «αλλαγή φρουράς» θα ξεκινήσει από τη Γαλλία. Την άνοιξη του 2007, οι Γάλλοι θα εκλέξουν το νέο Πρόεδρό τους δίνοντας τέλος στην «εποχή Σιράκ». Το πιθανότερο είναι η μάχη να διεξαχθεί μεταξύ της υποψήφιας των Σοσιαλιστών, κας Σεγκολέν Ρουαγιάλ (Segolene Royal) (η οποία και έχει ήδη λάβει το χρίσμα του κόμματός της) και του κ. Νικολά Σαρκοζί (Nikolas Sarkozy) , υπουργού Εσωτερικών και γνωστού από τις ταραχές του περασμένου χρόνου στα παρισινά προάστια. Ο κ. Σαρκοζί δεν έχει λάβει ακόμα το χρίσμα του κεντροδεξιού κόμματός του, θεωρείται όμως ο επικρατέστερος υποψήφιος. Οι προεδρικές εκλογές της Γαλλίας θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη διεθνή πολιτική σκηνή, και ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κεντροαριστερή Ρουαγιάλ, (αν εκλεγεί θα είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Γαλλίας) αναμένεται ότι θα στραφεί περισσότερο προς την Ευρώπη, ενώ ο κεντροδεξιός Σαρκοζί θα ακολουθήσει μια πιο φιλοαμερικανική πολιτική.

 

Η αποχώρηση Μπλερ

Ο απερχόμενος Βρετανός Πρωθυπουργός, Tony Blair

Ο επικρατέστερος αντικαταστάτης του Tony Blair, κ. Gordon Brown

Στη Μεγάλη Βρετανία, ο πρωθυπουργός κ. Τόνι Μπλερ (Tony Blair) ανακοίνωσε ότι θα έχει αποχωρήσει μέχρι το φθινόπωρο του 2007. Ο Μπλερ υπήρξε ο πρώτος πρωθυπουργός των Εργατικών που κέρδισε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις (εκλέχθηκε πρώτη φορά το 1997). Η «Αχίλλειος Πτέρνα» του ήταν οι λανθασμένες επιλογές του στην εξωτερική πολιτική, η τυφλή συμπόρευση με τις Η.Π.Α. και η εμπλοκή βρετανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Αυτές οι κινήσεις οδήγησαν στο αίτημα της παραίτησής του, ακόμα και από μέλη του κόμματός του, μιας και θεωρήθηκε ότι η παρουσία του ζημίωνε πλέον τόσο τη Βρετανία, όσο και το Εργατικό Κόμμα. Πιθανότερος διάδοχός του θεωρείται ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γκόρντον Μπράουν (Gordon Brown). Θα φανεί διά του αποτελέσματος αν ο κ. Μπράουν θα μπορέσει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος για λογαριασμό των Εργατικών, ή αν θα ηττηθεί από το «νέο πρόσωπο» του Συντηρητικού Κόμματος, τον κ. Ντέιβιντ Κάμερον (David Cameron).

Η κατάσταση στις Η.Π.Α.

George W. Bush: Το τελευταίο κομμάτι της θητείας του θα είναι μάλλον δύσκολο

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου στις Η.Π.Α. υπήρξαν κατά γενική ομολογία μια καταφανής ήττα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και της νεοσυντηρητικής πολιτικής Μπους. Έχοντας χάσει τον έλεγχο τόσο της Βουλής, όσο και της Γερουσίας, ο κ. Τζορτζ Μπους (George W . Bush) θα περάσει το υπόλοιπο της θητείας του χωρίς τη δυνατότητα να υλοποιήσει οποιαδήποτε πρόταση για σημαντικά ζητήματα της χώρας. Θα αναγκάζεται να αναζητεί έναν βαθμό συναίνεσης από τα δύο σώματα, κάτι που σίγουρα θα οδηγήσει σε αρκετά μετριοπαθέστερες πολιτικές επιλογές. Η θητεία του τελειώνει το 2008. Ο διάδοχός του θα πρέπει να αντιμετωπίσει προβλήματα σε πολλές βαθμίδες, κυρίως στην εξωτερική πολιτική, με προεξάρχον το ζήτημα της απεμπλοκής από το Ιράκ. Με το μέλλον της χώρας να φαντάζει αβέβαιο και επικρατέστερο σενάριο να παρουσιάζεται αυτό της τριχοτόμησής της σε σουνιτικό, σιιτικό και κουρδικό, είναι πολύ δύσκολο για την αμερικανική ηγεσία, στρατιωτική και πολιτική, να εκπονήσει κάποιο, πρόχειρο έστω, χρονοδιάγραμμα αποχώρησης. Ο νέος Πρόεδρος των Η.Π.Α. θα έχει αρκετά θέματα για να τον απασχολήσουν από την αρχή κιόλας της θητείας του. Ο αγώνας για την ανάδειξη των υποψηφίων διαδόχων του προέδρου Μπους έχει

ξεκινήσει με ορισμένα ονόματα να ακούγονται και από τις δύο πλευρές, τίποτα όμως δεν είναι ακόμη σίγουρο. Το μέλλον θα δείξει.

Το ρωσικό αίνιγμα

Άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin

Από την πλευρά της Ρωσίας τώρα, όλοι οι αναλυτές εξετάζουν πιθανά σενάρια για την επιλογή που θα κάνει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Putin), του οποίου η θητεία λήγει επίσης το 2008. Οι επιλογές που παρουσιάζονται είναι μια συνταγματική αναθεώρηση που θα του επιτρέψει να διεκδικήσει για τρίτη φορά την προεδρία, ή μια αποχώρηση με διατήρηση όμως μιας θέσης επιρροής, όπως για παράδειγμα πρόεδρος του κρατικού γίγαντα Gazprom , που διαχειρίζεται τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ρωσίας. Σε περίπτωση παραίτησης, ο πρόεδρος Πούτιν θα ορίσει κατά πάσα πιθανότητα ο ίδιος το διάδοχό του. Επικρατέστερα ονόματα είναι αυτά του Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ (Sergei Lavrof) και Εθνικής Άμυνας Ιγκόρ Ιβανόφ (Igor Ivanof). Παρά τα όποια σενάρια πάντως, οι προθέσεις του Πούτιν παραμένουν εντελώς άγνωστες. Η Ρωσία έχει παρουσιάσει μια εντυπωσιακή ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια, η οποία εντοπίζεται με την άνοδο και την παραμονή του Πούτιν στην εξουσία. Η ενεργειακή πολιτική που ασκεί παρομοιάζεται συχνά με μια μορφή άσκησης δύναμης ψυχροπολεμικής εποχής, χωρίς όμως τη στρατιωτική ισχύ να έχει τον πρώτο ρόλο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με την εξάρτηση που αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από το ρωσικό αέριο, δεν είναι καθόλου αδιάφορο θέμα η όποια επιλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά το τέλος της θητείας του.

Συνολικά, η διετία 2007-2008 αναμένεται άκρως ενδιαφέρουσα, για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στο διεθνή χώρο. Η «αλλαγή φρουράς» σε αρκετές από τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου θα έχει, αν μη τι άλλο, άμεσες συνέπειες και στη δική μας ζωή, πολιτική και μη. Οψόμεθα λοιπόν…

Ηλίας Παπαδόπουλος
eliasdark@gmail.com

No related posts.