Συνομιλώντας περί «Tricky» και «Τρικύκλου» με τον Γκάυ Στεφάνου!

H θεατρική performance «Tricky» από το Θέατρο «Τρίκυκλο» «ταξίδεψε» από την πρωτεύουσα στη Θεσσαλονίκη για δύο μοναδικές εμφανίσεις στην αποθήκη 8 στο λιμάνι, στις 22 και 23 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της 15ης Μπιενάλε Νέων της Μεσογείου. Ελπίζουμε να την παρακολουθήσατε γιατί έχει πολλά να πει… Για να σας πείσουμε, εντοπίσαμε τηλεφωνικά το δημιουργό αυτής της ιδέας, τον Γκάυ Στεφάνου και μας μίλησε για το νέο του επαγγελματικό εγχείρημα.

-Σε τι συνίσταται  η θεατρική παράσταση  «Tricky»;
Σ.Γ.: Πρόκειται για μία ιδιάζουσα μορφή παράστασης, περισσότερο performance, κατά τη διάρκεια της οποίας τρεις καλλιτέχνες, μία φωτογράφος, μία εικαστικός και μία ηθοποιός βρίσκονται σ’ ένα καινούργιο θεατρικό χώρο, το Θέατρο «Τρίκυκλο» και συνυπάρχουν. Παίρνουν ερεθίσματα από αυτό που τους αγκαλιάζει και δημιουργούν.

-Είστε ο δημιουργός του εγχειρήματος που λέγεται «Θέατρο Τρίκυκλο». Τι σας ενέπνευσε για να προχωρήσετε στη δημιουργία αυτού του  project;
Σ.Γ.: Τo  Θέατρο «Τρίκυκλο» ήρθε και έδεσε με μία ανησυχία πολλών ετών και ένα μεγάλο «θέλω», ύστερα από τη μεγάλη τριβή που είχα με το θέατρο, με το οποίο ασχολούμαι πολλά χρόνια. Συνιστά ένα νέο θεατρικό μέσο, το οποίο μπορεί να στηθεί οπουδήποτε, με τη βοήθεια μιας πρίζας… τίποτα παραπάνω. Αυτό το μέσο έχει ως στόχο να αγκαλιάσει οποιαδήποτε καλλιτεχνική ανησυχία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν μέσα σ’ αυτό.

-Το έργο σας έχει ήδη παρουσιαστεί στην Αθήνα. Ποιά ήταν η ανταπόκριση του κοινού μέχρι σήμερα;
Σ.Γ.: Τα πράγματα ήταν περισσότερο θερμά απ’ ότι περιμέναμε και εμείς οι ίδιοι. Αν και είναι κάτι εντελώς πρωτόγνωρο, το κοινό μας δέχτηκε με πολύ όμορφο τρόπο.  Συνήθως, όταν κάτι είναι τόσο καινούργιο, εγείρει διάφορα ερωτήματα. Παρόλα αυτά, οι θεατές μας βοήθησαν μέσω ενός πολύ γόνιμου διαλόγου πάνω σ’ αυτό που είδαν.

-Το «Tricky» έκανε και δύο εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της 15ης Μπιενάλε Νέων της Θεσσαλονίκης. Γιατί πιστεύετε ότι αξίζει κάποιος να παρακολουθήσει την performance σας;
Σ.Γ.: Βάσει της δικιάς μου εμπειρίας σ’ όλη αυτή την προσπάθεια αλλά και των υπόλοιπων συντελεστών, είμαι σε θέση να πω με βεβαιότητα ότι όλοι – λίγο ή πολύ – βρήκαμε κομμάτια του εαυτού μας, τα οποία ήταν στην αφάνεια. Κατά αυτό τον τρόπο, δοκιμαστήκαμε. Αυτή η προβολή του εσωτερικού παλμού καθώς και του κοινού πυρήνα των τριών τεχνών είναι κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον να εξελίσσεται μπροστά σου. Ασχολούμαστε και με την έννοια του μετασχηματισμού αλλά και την έννοια της δημιουργίας, όχι ως αποτέλεσμα αλλά ως διαδικασία. Σίγουρα, ο θεατής έχει να βιώσει πολλά μοναδικά συναισθήματα κατά τη διάρκεια της performance αυτής.

-Κεντρικό θέμα της 15ης Μπιενάλε Νέων συνιστά η Συμβίωση. Για εσάς, τι σημαίνει «συμβίωση»;
Σ.Γ.: Η κεντρική ιδέα της Μπιενάλε είναι ουσιαστικά αυτό που έχει στηθεί σ’ αυτό το θεατρικό «Τρίκυκλο». Μάλιστα, οι τρείς καλλιτέχνες που συμμετέχουν, γνωριστήκαν όταν ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, δε γνωρίζονταν πρωτύτερα. Συμβιώνουν σ’ αυτό το χώρο, συμπράττουν, συνδράμουν.Είναι, με λίγα λόγια, η απόλυτη σύμπτωση! Μέσα σ’ αυτό, γίνεται εμφανής ο κοινός πυρήνας οποιασδήποτε αφετηρίας τέχνης.

Κάποια infos προς κατατοπισμό:

Ο Γκάυ Στεφάνου είναι σκηνογράφος. Έχει δουλέψει για πολλά χρόνια στη θεατρική κατασκευή και παραγωγή και έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους μεγαλύτερους σύγχρονους σκηνοθέτες (Λ. Βογιατζής, Α. Μπρούσκου, Β. Θεοδωρόπουλος) καθώς και με θεατρικές ομάδες του εξωτερικού, όπως οι Rimini Protokoll («Ο Προμηθέας στην Αθήνα» στο Ηρώδειο). Δουλειές του έχουν παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο Θέατρο Παλλάς και στις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου. Με το Θέατρο «Τρίκυκλο» επιχειρεί το σκηνοθετικό του ντεμπούτο και φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα μεγεθυντικό φακό καλλιτεχνικής αναζήτησης, πρωτοποριακό για τα ελληνικά αλλά και τα διεθνή δεδομένα.

«Tricky» από το Θέατρο «Τρίκυκλο»
Διάρκεια: 45 λεπτά
Ερμηνεύουν: Μαρία Λάππα, Ιωάννα Βασιλακοπούλου, Νάνσυ Μπούκλη
Μουσική: Aλέξανδρος Σιδηρόπουλος
Κοστούμια: Τατιάνα Σουχορούκοφ
Σκηνικά – Σκηνοθεσία: Γκάυ Στεφάνου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελισσαίος Βλάχος
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αλέξανδρος Καραμαλίκης

 

No related posts.