Ταυτότητα σε κίνδυνο

Ένα δίκτυο με...ταυτότητες

Οι κίνδυνοι που παρουσιάζει η συχνή χρήση των ίδιων κωδικών στο Διαδίκτυο μέσα από έκθεση του Ο.Η.Ε..

Η Διεθνής Τηλεπικοινωνιακή Ένωση (ITU) προειδοποιεί σχετικά με την ασφάλεια του συστήματος που εφαρμόζεται κατά κόρον στο Διαδίκτυο με τις προσωπικές ταυτότητες που συνοδεύονται από κωδικούς.

Το Διαδικτύο κυριαρχεί στη ζωή μας ειδικά στις αρχές του 21 ου αιώνα. Εδώ και μερικά χρόνια λοιπόν, εκατομμύρια χρήστες εκμεταλλεύονται τις ποικίλες υπηρεσίες που έχουν στη διάθεσή τους. Συνήθως, όμως, αυτές απαιτούν αρχικά κάποια εγγραφή που με τη σειρά της προϋποθέτει μία ατομική ταυτότητα και κάποιον προσωπικό κωδικό (password). Εδώ έγκειται και το πρόβλημα. Σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας του Ο.Η.Ε. για το Internet για το έτος 2006 η εγγραφή σε όλες αυτές τις υπηρεσίες δεν είναι και τόσο ακίνδυνη υπόθεση.

Ακριβώς επειδή πολλαπλασιάζονται με ταχύτατο ρυθμό οι υπηρεσίες που απαιτούν από το χρήστη να είναι εγγεγραμμένος στη βάση δεδομένων της ιστοσελίδας, για να μπορέσει να έχει πρόσβαση στην όποια πληροφορία, παρατηρείται το εξής πολύ επικίνδυνο φαινόμενο: οι χρήστες, στην προσπάθειά τους να διευκολύνουν τον εαυτό τους και να μη φορτωθούν με αμέτρητα διαφορετικά usernames και passwords , χρησιμοποιούν περισσότερες από μία φορές το ίδιο. Πίσω από αυτή την κίνηση, όμως, ελλοχεύει ο κίνδυνος κλοπής της διαδικτυακής ταυτότητας, όπως προειδοποιεί η ITU.

Πολύ εύκολα οι προσωπικές μας πληροφορίες όσο ασήμαντες ή σημαντικές κι αν είναι, μπορούν να τεθούν στη διάθεση οποιουδήποτε επιτήδειου. Για το λόγο αυτό η υπηρεσία του Ο.Η.Ε. για τις τηλεπικοινωνίες απηύθυνε επίσημη προειδοποίηση προς τις επιχειρήσεις, τις διαδικτυακές φίρμες, αλλά και τις ίδιες τις κυβερνήσεις των χωρών, για να λάβουν μέτρα. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να αποσκοπούν στη δόμηση πιο ενοποιημένων και πιο ασφαλών για τους χρήστες τρόπων χρήσης των υπηρεσιών του Διαδικτύου.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από την έκθεση στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών, καθώς πολύς κόσμος διαστάζει να διακινήσει οποιοδήποτε χρηματικό ποσό μέσω του Internet . Κάτι μάλλον δικαιολογημένο, αν λάβουμε υπόψη στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης που υπολογίζει, ότι η κλοπή ηλεκτρονικών ταυτοτήτων της κοστίζει περίπου 1,7 δις λίρες το χρόνο!

Μιχάλης Γουδής
mgoudis@gmail.com

-Για περαιτέρω πληροφορίες, όποιος το επιθυμεί, μπορεί να επισκεφτεί τις σελίδες: http://news.bbc.co.uk και http://www.un.org .

No related posts.