Θυσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον Ολυμπιακό βωμό; Sep27

Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Θυσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον Ολυμπιακό βωμό;

Από μακέτες καλά πάνε οι Κινέζοι, τα έργα όμως κινούνται με... ελληνικούς ρυθμούς!

Ένα χρόνο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, στους οποίους οι έλεγχοι ντόπινγκ θα αυξηθούν κατακόρυφα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, εν μέσω δηλώσεων της Μέρκελ, η ελευθεροτυπία και οι εξώσεις των κατοίκων του Πεκίνου αμαυρώνουν την εικόνα της Κίνας, τη στιγμή που η ΔΟΕ νίπτει τας χείρας της.

Οι Κινέζοι μετρούν αντίστροφα

Η αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου έχει ξεκινήσει. Ένα χρόνο ακριβώς πριν από την έναρξη του μεγαλύτερου αθλητικού «ραντεβού» της τετραετίας, οι Κινέζοι έστησαν μια μεγαλοπρεπή γιορτή στην πλατεία Τιενανμέν. Αποδεικνύοντας πόσο προληπτικοί είναι, δεν άφησαν ούτε τον καιρό να τους χαλάσει το φαντασμαγορικό σόου. Χρησιμοποιώντας ειδικά χημικά αέρια, διέλυσαν τα σύννεφα που έκαναν την εμφάνισή τους στον ουρανό του Πεκίνου, απειλώντας με βροχή όσους παραβρέθηκαν στην πλατεία, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Ζακ Ρογκ. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής παρέδωσε συμβολική πρόσκληση για τους αγώνες στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τιμής ένεκεν για τη χώρα που πρώτη διοργάνωσε τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Απ’ ότι φαίνεται το οχτώ αποτελεί το τυχερό νούμερο των Κινέζων και για το λόγο αυτό οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2008 θα αρχίσουν στις 8 Αυγούστου (του όγδοου μήνα του χρόνου) στις 8.08 μ.μ.!

SOS εκπέμπουν ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθεροτυπία

Έτσι διεκδίκησαν τους Αγώνες οι διοργανωτές

Αν σταθούμε πιο προσεχτικά στα σύμβολα θα διαπιστώσουμε ότι τα φαντάσματα της αιματοβαμμένης το 1989 πλατείας Τιενανμέν εξακολουθούν να στοιχειώνουν τους Κινέζους. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογραφικές ενώσεις εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταστολή της ελευθερίας του Τύπου. Έξι ακτιβιστές από τον Καναδά, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία συνελήφθησαν από τις κινεζικές Αρχές επειδή ανάρτησαν πανό στο Σινικό Τείχος, ζητώντας ένα ανεξάρτητο Θιβέτ και κατηγορώντας τη ΔΟΕ ότι δεν καθιστά την Κίνα υπόλογη για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων από την έδρα της στη Νέα Υόρκη άσκησε σφοδρή κριτική, κατηγορώντας την κινεζική κυβέρνηση ότι δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε πριν από την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου. Σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται ότι 29 δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι λόγω της άσκησης του επαγγέλματός τους.

Έξωση σε 1,5 εκατομμύριο κατοίκους του Πεκίνου

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, τα ολυμπιακά έργα δεν φαίνεται να βρίσκονται σε ικανοποιητικό στάδιο, καθώς υπολείπονται σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο πριν από την έναρξή τους. Στο βωμό των Αγώνων θα πρέπει να θυσιαστούν και οι κάτοικοι του Πεκίνου καθώς νερό, ρεύμα, αέριο έχουν διακοπεί σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης, όπου οι κάτοικοι καλούνται να απομακρυνθούν ώστε να κατεδαφιστούν τα σπίτια τους και να χτιστούν οι εγκαταστάσεις για τους Ολυμπιακούς του 2008! Οι κάτοικοι δέχονται απειλές ότι θα απολυθούν από τις δουλειές τους, εάν δεν πειθαρχήσουν στις οδηγίες της κυβέρνησης! Οι αποζημιώσεις που δίνονται σε όσους πρόκειται να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους είναι με βάση τις τιμές του 2001,

Η ολυμπιακή δάδα με κινέζικο χρώμα και στυλ

ενώ σήμερα οι αντίστοιχες τιμές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Το θέμα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον οργανώσεων υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσα στις οποίες το Κέντρο για τα Δικαιώματα Στέγασης και Εξώσεων, που εδρεύει στη Γενεύη, και τη Διεθνή Αμνηστία. Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Στέγασης περίπου 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι της πόλης θα απομακρυνθούν από τις κατοικίες τους μέχρι την έναρξη των αγώνων, πολλοί εκ των οποίων παρά τη θέληση τους. Στον αντίποδα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας χαρακτήρισε αβάσιμη την έκθεση κάνοντας λόγο για «φουσκωμένους αριθμούς», ενώ η κυβέρνηση της πόλης του Πεκίνου και η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο επί του θέματος.

Ο ρόλος της ΔΟΕ

Από την πλευρά της η ΔΟΕ φαίνεται πως έχει επιλέξει να ρίξει στα «μαλακά» τις επιδόσεις της Κίνας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι συστάσεις, στις οποίες προέβησαν ανώτερα στελέχη της ΔΟΕ για βελτίωση της κατάστασης στο εσωτερικό της Κίνας, ήταν περισσότερο για λόγους εφησυχασμού της κοινής γνώμης, από τη στιγμή που οι υποσχέσεις από πλευράς διοργανωτών με την ανάληψη των Αγώνων δε φαίνεται να τηρούνται. Ο ισχυρισμός της ΔΟΕ, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ουδεμία σχέση έχουν με την πολιτική, δεν ευσταθεί. Εξάλλου στο παρελθόν έχει αποκλείσει από τις διοργανώσεις της χώρες, οι οποίες δεν έχουν συμμορφωθεί με τις επιταγές της για καθαρά πολιτικούς λόγους. Η αποχή των Αμερικανών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980 και των Σοβιετικών από τους αντίστοιχους του Λος Άντζελες το 1984 αποτελούν δύο τρανταχτά παραδείγματα ότι Ολυμπιακοί Αγώνες και πολιτική είναι στενά συνδεδεμένοι.

Δηλώσεις Μέρκελ

Αυτά τα μετάλλια θα φορέσουν στο στήθος τους οι Ολυμπιονίκες του 2008

Επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω, η καγκελάριος της Γερμανίας με τις δηλώσεις της έστειλε μήνυμα στο Πεκίνο, καλώντας το να συμμορφωθεί με τη διεθνή κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο κόσμος θα παρακολουθεί την Κίνα ακόμη πιο στενά από ό,τι γινόταν στο παρελθόν. Τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν μεγάλη σημασία για εμάς. Σε αυτά περιλαμβάνονται η θρησκευτική ελευθερία, η ελευθεροτυπία, η ελευθερία στην έκφραση. Ουδείς έχει το δικαίωμα να βάζει τον εαυτό του πάνω από τους άλλους. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν μπορεί να διαιρεθεί». Η Γερμανίδα καγκελάριος συναντήθηκε επίσης με ομάδα Κινέζων δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων και ένας που είχε απολυθεί από εφημερίδα στην οποία εργαζόταν, λόγω των θέσεων που εξέφραζε.

Αύξηση στα αντι-ντόπινγκ κοντρόλ

Στον αθλητικό τομέα, ραγδαία θα είναι η αύξηση των ελέγχων ντόπινγκ στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, καθώς όχι πολύ λιγότεροι από τους μισούς αθλητές που θα λάβουν μέρος στους Αγώνες το καλοκαίρι του 2008 θα κληθούν να

Οι μασκότ των αγώνων

εξεταστούν σε περίπτωση χρήσης αναβολικών ουσιών. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αυστραλίας, Τζον Κόουτς. «Περίπου 4.500 έλεγχοι ντόπινγκ θα διενεργηθούν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων σε σύνολο 10.500 αθλητών» είπε ο κ. Κόουτς, ο οποίος διαβεβαίωσε πως οι έλεγχοι στην Κίνα θα αυξηθούν κατά 20% σε σχέση με αυτούς στην Αθήνα. «Οι έλεγχοι θα αρχίσουν με το άνοιγμα του Ολυμπιακού Χωριού» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αυστραλίας, ο οποίος τόνισε ότι σε σχέση με τους Αγώνες που έγιναν στο Σίδνεϊ το 2000 μέσα σε οκτώ χρόνια θα έχει αυξηθεί ο αριθμός των ελέγχων κατά 90%. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ με δηλώσεις του την Τετάρτη προειδοποίησε πως εξαιτίας της έντονης μόλυνσης της ατμόσφαιρας στο Πεκίνο είναι πιθανό κάποια αθλήματα όπως οι ποδηλατοδρομίες να αναβληθούν.

Πηγή: www.in.gr

 

Αλέξανδρος Ποταπίδης

kederis@yahoo.gr

 

No related posts.