Εν μέσω της επετείου για την 11/9 η αναφορά για την πρόοδο στο Ιράκ Sep25

Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Εν μέσω της επετείου για την 11/9 η αναφορά για την πρόοδο στο Ιράκ

Ο στρατηγός David Petraeus, αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ κατέθεσε στις 10 Σεπτεμβρίου στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Ενόπλων Δυνάμεων του Κογκρέσου

Μερική αποχώρηση στρατευμάτων μέχρι το καλοκαίρι

Σεπτέμβριος 2007: 6 χρόνια από το πολλαπλό χτύπημα στην καρδιά των Η.Π.Α. στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, ένα χτύπημα η σημασία του οποίου θα εκτιμηθεί συνολικά από τον ιστορικό του μέλλοντος. Παράλληλα με την επέτειο του χτυπήματος, στις Η.Π.Α. έλαβε χώρα στις 10 Σεπτεμβρίου η κατάθεση του στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους (David Petraeus), αρχηγού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ και του πρέσβη στη Βαγδάτη Ράιαν Κρόκερ (Ryan C. Crocker) μπροστά στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Ενόπλων Δυνάμεων του Κογκρέσου.

Η αναφορά του Πετρέους ήταν πολυαναμενόμενη και γρήγορα συγκρίθηκε με αυτήν του στρατηγού Ουίλιαμ Ουέστμορλαντ (William Westmoreland), αρχηγού των αμερικανικών δυνάμεων στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Στην κατάθεσή του, ο στρατηγός Πετρέους υποστήριξε ότι η τελευταία αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων κατά 30.000, που είχε γίνει τον περασμένο Ιανουάριο εν μέσω σφοδρής διαμάχης του Προέδρου Μπους με το Κογκρέσο, έχει πετύχει τους στρατιωτικούς στόχους της, σύμφωνα με δημοσίευμα του “Guardian” της 11 ης Σεπτεμβρίου (“Petraeus upbeat over reducing US troop levels” της Suzanne Goldenberg). Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο στρατηγός υποστήριξε ότι οι πρόσθετες δυνάμεις που εστάλησαν τον Ιανουάριο του 2006 μπορούν να αρχίσουν σταδιακά να υποχωρούν με τελικό ορίζοντα τον Ιούλιο του 2008, οπότε και οι αμερικανικές δυνάμεις στη χώρα θα επιστρέψουν στον αρχικό αριθμό των 130.000. Ο στρατηγός πάντως τόνισε ότι μια πρόωρη γενική έξοδος θα ήταν καταστροφική και ότι περαιτέρω μειώσεις δε θα έπρεπε να εξεταστούν νωρίτερα από το Μάρτιο. Την πρόταση αυτή υποστήριξε και ο πρέσβης Ράιαν Κρόκερ.

Η επιτυχία των δυνάμεων επικεντρώθηκε στην επαρχία Ανμπάρ, η οποία αποτελεί δείγμα της επιτυχίας των

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ryan C. Crocker επίσης κατέθεσε μαζί με το στρατηγό Petraeus

Αμερικανών στο Ιράκ. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπους επισκέφθηκε τη στρατιωτική βάση της περιοχής μια εβδομάδα πριν την «αναφορά Πετρέους» για να «τραβήξει την προσοχή στη βελτίωση της ασφάλειας που επέφερε η συμμαχία των αμερικανικών δυνάμεων με Σουνίτες φυλάρχους εναντίον της Αλ Κάιντα», αναφέρει το δημοσίευμα του “Guardian”. Μέλη του Κογκρέσου παρατήρησαν πάντως ότι η επιτυχία αυτή δεν οφείλεται στην κυβέρνηση του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι (Nuri al – Maliki), θέλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο να αμφισβητήσουν την ικανότητα της ιρακινής κυβέρνησης να αναλάβει τα ηνία της χώρας χωρίς βοήθεια. Παράλληλα, αμφισβητήθηκαν τα στατιστικά στοιχεία που επικαλέστηκε ο στρατηγός για να αποδείξει τη μείωση της βίας στο Ιράκ.

Ο στρατηγός Πετρέους υποστήριξε επίσης ότι οι δυνάμεις του κατέφεραν «σημαντικά πλήγματα κατά της Αλ Κάιντα», ενώ προειδοποίηση ότι το Ιράν διεξάγει πλέον πόλεμο «εξ’ αντιπροσώπων» (“proxy war”) εναντίον των ιρακινών και των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Washington Post” (“Petraeus Backs Initial Pullout”, των Peter Baker and Jonathan Weisman, 11 Σεπτεμβρίου). Το ίδιο υποστήριξε και ο Ράιαν Κρόκερ. Ο Πετρέους συμπλήρωσε ότι φαίνεται πως το Ιράν επιχειρεί να αναπτύξει μια δύναμη τύπου Χεζμπολάχ, ώστε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του στην περιοχή.

Ο δολοφονηθείς σύμμαχος των ΗΠΑ στο Ιράκ, φύλαρχος Abdul Sattar Abu Risha

Παράλληλα, η κατάθεση του Πετρέους διακόπηκε μερικές φορές από διαδηλωτές κατά του πολέμου, οι οποίοι απομακρύνθηκαν και συνελήφθησαν. Υποστηρίχθηκε ότι ασκήθηκαν πιέσεις στον Πετρέους πάνω στο θέμα της αναφοράς του. Ο ίδιος το διέψευσε λέγοντας ότι, αν και είχε ενημερώσει τον Πρόεδρο Μπους και τους διοικητές για τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματά του, εντούτοις έγραψε την αναφορά μόνος του και δεν την έδειξε νωρίτερα στο Λευκό Οίκο ή το Πεντάγωνο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της “Washington Post”.

Ο πρέσβης στη Βαγδάτη Ράιαν Κρόκερ αναφέρθηκε ειδικότερα στο πολιτικό σκέλος της κατάστασης στο Ιράκ, παραδεχόμενος ότι οι πολιτικοί αρχηγοί του Ιράκ δεν έχουν κάνει σημαντικά βήματα στην επίτευξη εθνικής ομοψυχίας, επέμεινε όμως ότι «οι σπόροι της συμφιλίωσης φυτεύονται», σύμφωνα πάντα με την “Washington Post”.

Ο στρατηγός Πετρέους σε μετέπειτα συνέντευξή του παρομοίασε το Ιράκ με ένα κέντημα, στο οποίο σταδιακά τοποθετούνται «ασφαλή μπαλώματα» μέχρι να γεμίσουν τη χώρα και να «ραφτούν» μαζί. Τοποθέτησε δε το τελικό «ράψιμο» τον Ιούνιο του 2009.

Η αντίδραση Μπους

Ο Abdul Sattar Abu Risha, εδώ με τον George Bush, κατά την 7ωρη επίσκεψη του τελευταίου στην αμερικανική στρατιωτική βάση της επαρχίας Ανμπάρ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους υιοθέτησε άμεσα τις προτάσεις Πετρέους για την αποχώρηση των επιπλέον στρατευμάτων από το Ιράκ. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι οι συνθήκες επιτρέπουν την αποχώρηση μέχρι τα Χριστούγεννα 5.700 στρατιωτών, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η συνολική αποχώρηση να είναι μεγαλύτερη της προβλεπόμενης, αν οι συνθήκες στη χώρα βελτιωθούν. Η επιστροφή ξεκινάει αυτόν το μήνα με μια ομάδα Πεζοναυτών να αφήνει την επαρχία Ανμπάρ χωρίς να αντικατασταθεί.

Υιοθέτησε δε και τη φράση «Επιστροφή με την Επιτυχία» (Return on Success) για να περιγράψει τη νέα στρατηγική του, δηλαδή ότι περαιτέρω αποχώρηση θα οδηγήσει σε περαιτέρω απόσυρση στρατευμάτων, σύμφωνα με την “Washington Post” (Bush Tells Nation He Will Begin to Roll Back ‘Surge’, των Peter Baker and Karen DeYoung, 14 Σεπτεμβρίου). Παράλληλα όμως, ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι σημαντικοί αριθμοί Αμερικανών στρατιωτών θα βρίσκονται στο Ιράκ για μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι η πολιτική και οικονομική εμπλοκή, καθώς και η εμπλοκή ασφάλειας θα εκτείνονται και μετά το τέλος της προεδρίας του.

Οι ανακοινώσεις του Μπους έγιναν μερικές ώρες μετά τη δολοφονία με βόμβα (κατά πάσα πιθανότητα με παγιδευμένο αυτοκίνητο) του βασικού συμμάχου των ΗΠΑ στην επαρχία Ανμπάρ, του Σουνίτη φύλαρχου Αμπντούλ Σατάρ Αμπού Ρισά (Abdul Sattar Abu Risha), ο οποίος είχε

Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Robert Gates ανέφερε ότι είναι πιθανή η περαιτέρω απεμπλοκή αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ μέχρι το τέλος του 2008

επιτύχει να ενώσει τις φυλές της περιοχής σε συμμαχία με τις ΗΠΑ εναντίον της Αλ Κάιντα. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπους μάλιστα είχε φωτογραφηθεί με τον Αμπντούλ Σατάρ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην επαρχία Ανμπάρ 10 μέρες νωρίτερα.

Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του Προέδρου Μπους, ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς (Robert Gates) ανακοίνωσε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ στις 100.000 μέχρι το τέλος του 2008. Ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι τα λεγόμενα του Γκέιτς είναι «υπό προϋποθέσεις».

Παράλληλα, κριτική ασκήθηκε στις θέσεις Πετρέους και Μπους από βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς θεωρήθηκε ότι οι κινήσει αυτές ήταν κινήσεις εντυπωσιασμού χωρίς ουσία και ότι η κατάσταση στο Ιράκ παρουσιάστηκε ωραιοποιημένη. Οι δηλώσεις Μπους στόχευαν άλλωστε κυρίως σε εκπροσώπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που εξέφραζαν αμφιβολίες για την ακολουθούμενη πολιτική στο Ιράκ με σκοπό να τους έχει με το μέρος του, ώστε να μπορεί να διατηρεί τα απαραίτητα ποσοστά στη Γερουσία για να μπλοκάρει έντονες επιθετικές κινήσεις των Δημοκρατικών.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ θα είναι μακροχρόνια. Είναι άλλωστε αποδεδειγμένο ότι το να καταστρέψεις ένα κράτος είναι εύκολο. Το δύσκολο και χρονοβόρο, η πραγματική πρόκληση, είναι να ξαναχτίσεις πάνω στα ερείπια.

 

Ηλίας Παπαδόπουλος

eliasdark@gmail.com

 

No related posts.