Οι Κίνδυνοι των Κινητών Τηλεφώνων

Χρειάζεται προσοχή στη χρήση του κινητού τηλεφώνου

Οι κίνδυνοι για την υγεία που παρουσιάζουν τα κινητά τηλέφωνα και οι παράγοντες που τους επηρεάζουν.

Από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας διευκολύνοντας αρκετά τη ζωή μας, ωστόσο, πόσο επικίνδυνα μπορεί να είναι για την υγεία μας;

«Δεν ξέρω πόσο επικίνδυνα μπορεί να είναι, φαντάζομαι, όμως, ότι επειδή λειτουργούν με κάποια ακτινοβολία, οπωσδήποτε κάπως την επηρεάζουν» , επισημαίνει η κ. Κυριακή Μυσκάκη, φυσιοθεραπεύτρια του Θεαγένειου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Είναι γεγονός ότι με βάση το μέχρι σήμερα απολογισμό πολλών επιστημονικών ερευνών, δεν υπάρχουν αποδείξεις για επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, με την προϋπόθεση ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων δεν υπερβαίνει τις προτεινόμενες διεθνείς αναγνωρισμένες οδηγίες. Οι οδηγίες αυτές, περισσότερο γνωστές ως τιμές S . A . R , αναγράφονται στο manual που συνοδεύει κάθε συσκευή, με σκοπό να τις γνωρίζει ο χρήστης. Όμως χρειάζεται προσοχή. Τα αποτελέσματα αυτά δεν πρέπει να μας εφησυχάσουν. Άλλωστε, ακόμη και οι ίδιες οι κατασκευάστριες εταιρίες κινητών τηλεφώνων προτείνουν την προμήθεια ακουστικών hands free ή bluetooth , αν πρόκειται να γίνει εκτεταμένη χρήση του κινητού. Όσο για τα παιδιά, σ’ αυτά η χρήση των κινητών θα πρέπει να είναι πολύ λιγότερη, επειδή είναι περισσότερο ευαίσθητα σε σύγκριση με τους ενήλικες.

«Από την πλευρά μου και από όσα γνωρίζω, κάποιες μελέτες που «παίζουν» αυτή τη στιγμή λένε για ραδιενέργειες, λένε για καρκίνους, λένε για διάφορα τέτοια πράγματα», αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Λεβεντάκος, φοιτητής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι επιπτώσεις εξαρτώνται από το είδος του κινητού, από την τιμή S . A . R , τη διάρκεια και τη συχνότητα της συνομιλίας, τη συνολική διάρκεια χρήσης του κινητού σε χρόνια, την ισχύ της εκπομπής και τον τρόπο χρήσης της συσκευής. Οι μελέτες έδειξαν μείωση της γονιμότητας, επιτάχυνση της γήρανσης, ανωμαλία στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και ενδεχόμενη καρκινογένεση. Η παρατεταμένη χρήση του κινητού μπορεί να προκαλέσει επίσης βλάβες στον εγκέφαλο: πονοκεφάλους, κόπωση, απώλεια μνήμης, νευρολογικές διαταραχές, έλλειψη συγκέντρωσης, αϋπνίες και περιπτώσεις καλοήθους όγκου του ακουστικού νεύρου. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία θεωρείται ακόμη ικανή να επηρεάζει την ικανότητα λήψης γρήγορων αποφάσεων. Οι βλάβες αυτές επηρεάζουν ακόμη περισσότερο τον εγκέφαλο των εφήβων, πόσο μάλλον των παιδιών, οι οποίοι κάνουν αυξανόμενη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Μία πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι μόλις δύο λεπτά ομιλίας στο κινητό μας τηλέφωνο επαρκούν για να αλλοιώσουν την εγκεφαλική λειτουργία έως και μία ώρα μετά. Πάντως, τα κινητά τηλέφωνα ευθύνονται, σύμφωνα με έρευνες στο εξωτερικό, για την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων, αφού αποτελούν τον κορυφαίο παράγοντα εκδήλωσης απροσεξίας στους οδηγούς.

Όπως και να έχουν τα δεδομένα για τις επιπτώσεις της χρήσης των κινητών τηλεφώνων στην υγεία μας, είναι καλό να προσέχει ο καθένας από μας πώς τα χρησιμοποιεί, αν και ότι κι αν προταθεί από τους ειδικούς μάλλον είναι ανώφελο, αφού φαίνεται ότι είμαστε τόσο εξαρτημένοι από αυτά που δεν υπάρχει περίπτωση κανένας να παραδειγματιστεί από κανέναν.

Δημήτρης Κελεπούρης
dkelepou@yahoo.gr

No related posts.