Και το τούρκικο σίριαλ συνεχίζεται…

Απειλές, αποπλεύσεις σκαφών, υπεροπτική συμπεριφορά είναι λίγα από αυτά στα οποία επιδίδεται η Τουρκία κατά της Κύπρου. Τώρα, όμως, ήρθε η ώρα να τα πάρει πίσω. Θα τα καταφέρει;

«Το πλοίο θα σαλπάρει για λιμάνια ξένα», όπως λέει και το άσμα και στην προκειμένη περίπτωση το τούρκικο ερευνητικό σκάφος “Πίρι Ρέις”, το οποίο απέπλευσε από τη Σμύρνη για να κατευθυνθεί προς την Ανατολική Μεσόγειο και να ξεκινήσει έρευνες σε αδιευκρίνιστες μέχρι τώρα περιοχές. Ο λόγος; Η έναρξη των ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (Α.Ο.Ζ.) της Κύπρου από την αμερικανικών και ισραηλινών συμφερόντων Noble Energy, για τις οποίες έρευνες η Τουρκία είχε απειλήσει ότι θα πράξει ανάλογα εάν ξεκινήσουν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός απείλησε και πάλι -αυτή τη φορά από το βήμα του ΟΗΕ- ότι αν συνεχιστούν οι έρευνες, «η Τουρκία θα πράξει αυτό που πρέπει». Και τι είναι αυτό ακριβώς, όλοι ξέρουμε. Εξ ου και οι «έρευνες». Ξέρουμε, επίσης, ότι τόσο η οικονομική κατάσταση της Κύπρου όσο και της Ελλάδας «φουσκώνουν» με αυτοπεποίθηση τον κ. Ερντογάν, ο οποίος δε διστάζει να εξαπολύει απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο σημαίνει και απειλές κατά της Ελλάδας, γεγονός που επιβεβαίωσαν οι κ. κ. Πάγκαλος και Μπεγλίτης.

Ξέρουμε, επίσης, ότι στα διεθνή ύδατα βρίσκονται αυτή την ώρα οκτώ τουρκικά πολεμικά πλοία, δύο φρεγάτες, δύο αντιτορπιλικά και τέσσερα βοηθητικά πλοία, μεταξύ των οποίων και ένα πετρελαιοφόρο. Να κάνουν τι, διερωτώμαι εγώ. Η απάντηση είναι πολλαπλή και αναμενόμενη. Με σκοπό να καθιερωθεί ως ηγέτιδα του ισλαμικού χώρου, να έχει δικαιώματα στην εξόρυξη του φυσικού αερίου και να αναβαθμίσει το Ψευδοκράτος με δική του Α.Ο.Ζ., η Τουρκία επιδίδεται σε συμπεριφορές με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις διπλωματικές και στρατιωτικές συζητήσεις με την Κύπρο. Όποιες πιθανότητες υπήρχαν να βρεθεί έστω και μία λύση, σιγά σιγά εξανεμίζονται.

Η Κύπρος το μόνο που έκανε ήταν να αποδεχτεί να εκμεταλλευτεί η Noble Energy τους ενεργειακούς της πόρους σε μία περιοχή που νόμιμα ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η Τουρκία, από τη μεριά της, θέλει να επιδείξει δύναμη και να αποδείξει ότι σε περίπτωση που Ελλάδα και Κύπρος δεν υπακούσουν στις εντολές της, θα «αναγκαστεί» (άλλο που δε θέλει) να προβεί ακόμη και σε πόλεμο. Όμως, σε αυτή την περίπτωση εμπλέκεται και αμερικάνικη εταιρία, και η Τουρκία ξέρει ότι οι Αμερικάνοι δε «μασάνε». Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να στραφεί εναντίον της Αμερικής, που τόσο «αγαπά».

Αυτό που είναι αδιανόητο, έως εξοργιστικό, είναι να εξαπολύει η Τουρκία απειλές ακόμη και από το βήμα του ΟΗΕ και να επιδεικνύει συμπεριφορά ανένδοτη λες και της ανήκει όλος ο ντουνιάς! Βέβαια, σε αυτό επιρρίπτουμε ευθύνες και στην πολιτική του κ. Χριστόφια, ο οποίος, προκειμένου να δείξει «καλό προφίλ», προσφέρει γενναιόδωρα στους Τουρκοκύπριους αξιοποίηση των εισοδημάτων από το φυσικό αέριο, γεγονός που όχι μόνο ενισχύει την αντίληψη της Άγκυρας ότι οι απειλές της πιάνουν τόπο αλλά και τη γενικότερη αδιαλλαξία της προς το θέμα. Όσο περισσότερη αδυναμία δείχνει η Κυπριακή Δημοκρατία να αντεπεξέλθει δυναμικά και με πυγμή στις καταστάσεις τόσο πιο «δυνατή» φαίνεται και αισθάνεται η Τουρκία.

Οι αμφισβητήσεις της Τουρκίας για την κυπριακή Α.Ο.Ζ. και οι συνεχείς αποπλεύσεις πολεμικών πλοίων σε διεθνή ύδατα έρχονται σε αντίθεση με την παρότρυνση της Κομισιόν να δείξουν και οι δύο μεριές «αυτοσυγκράτηση». Ο κ. Χριστόφιας επιδεικνύει υπερβολική αυτοσυγκράτηση και ο κ. Ερντογάν μηδαμινή. Πού θα οδηγήσει, όμως, όλη αυτή η κατάσταση; Σε θερμό επεισόδιο; Μετά τις φειδωλές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν στον Μπαράκ Ομπάμα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ή έστω να προκαλέσει η Τουρκία στη Μεσόγειο καμία ένοπλη αντιπαράθεση, είναι λίγο δύσκολο. Και εδώ έρχεται το ερώτημα των ημερών: πώς θα συμμαζευτούν όλες αυτές οι απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού. Αλλά αυτό είναι εύκολο για την τουρκική κυβέρνηση καθώς ξέρει να χειραγωγεί το φουσκωμένο από υπερηφάνεια τουρκικό λαό (βλ. την πυγμή που δείχνει προς την Κύπρο) και τη διεθνή κοινότητα (βλ. τη στρατιωτική ανάμειξη στη Λιβύη) με περίσσιο ταλέντο. Γι’ αυτό άλλωστε έχει βγει και τρεις φορές παμψηφεί στις εκλογές (τρέμε, τούρκικη αντιπολίτευση!).

Προς το παρόν αναμένουμε να θαυμάσουμε τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν και το ταλέντο του στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης (πώς θα τα «μπαλώσει», δηλαδή), καθώς και τη συνέχιση των «ερευνών» του “Πίρι Ρέις”*, έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε, βρε αδερφέ, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να «ελέγχει» μόνο και μόνο για να μας εκφοβίζει και να επιβεβαιώνεται η ίδια και ο λαός της.

*Το “Πίρι Ρέις” που πρωταγωνίστησε στην “κρίση του Μάρτη” του 1987 στο Αιγαίο, δεν μπορεί να πραγματοποιήσει παρά μόνο σεισμικές έρευνες και γι’ αυτό το λόγο η τουρκική πλευρά πιθανότατα θα μισθώσει άλλο ερευνητικό σκάφος από τη νορβηγική εταιρεία Veritas.

 

No related posts.