«Χρήσιμοι» και «άχρηστοι» μετανάστες Sep24

Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

«Χρήσιμοι» και «άχρηστοι» μετανάστες

Αλλάζει το καθεστώς μετανάστευσης στην Ε.Ε.

Ριζική αλλαγή στο καθεστώς μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επιφέρει η πρόταση του Επιτρόπου για τη Δικαιοσύνη, την Ελευθερία και την Ασφάλεια, Φράνκο Φρατίνι σχετικά με τη δημιουργία «ευρωπαϊκής μπλε κάρτας» για τους μετανάστες «προστιθέμενης αξίας».

Ο Ιταλός Επίτροπος -πρώην Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι- παρουσίασε τις βασικές παραμέτρους της πρότασής του στις αρχές του μήνα στη Λισαβόνα. Κεντρικό επιχείρημα υπέρ του μέτρου είναι η δημογραφική γήρανση της Ε.Ε. «Η πρόκληση είναι να προσελκύσουμε τους εργαζομένους που χρειαζόμαστε για την αντιμετώπιση των ειδικών ελλείψεων», είπε ο Φράνκο Φρατίνι, επικαλούμενος στοιχεία της Επιτροπής. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το 50% των μεταναστών από τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, που έχουν πτυχίο πανεπιστημίου, είναι εγκατεστημένοι στις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ το 85% που «φιλοξενεί» η Ευρώπη δεν έχει κάνει ανώτερες σπουδές. Επίσης, ο κ. Φρατίνι αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού και γενικά εργαζομένων με υψηλά προσόντα.

Γι’ αυτούς τους λόγους η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία μιας «μπλε κάρτας» που θα εκδίδεται με βάση κοινά

Ριζοσπαστική η πρόταση του Επιτρόπου για τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια, Φράνκο Φρατίνι

κριτήρια από όλα τα κράτη-μέλη κατά το πρότυπο της αμερικανικής «πράσινης κάρτας», αλλά χωρίς να εγγυάται όλα τα δικαιώματα που παρέχει η κάρτα αυτή. Η συγκεκριμένη κάρτα θα παρέχει την είσοδο, διαμονή και εργασία σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος για δύο χρόνια, θα είναι ανανεώσιμη και θα παρέχει μετά την πρώτη διετία ή τριετία το δικαίωμα διαμονής και σε άλλα κράτη-μέλη πέρα από εκείνο που εξέδωσε αρχικά την κάρτα. Συν τοις άλλοις, οι περίοδοι διαμονής σε διάφορα κράτη-μέλη θα αθροίζονται, ώστε να επιταχυνθεί η οριστική νομιμοποίηση του μετανάστη σε οποιαδήποτε χώρα επιλέξει. Η κάρτα θα δίδεται και σε ήδη εγκατεστημένους μετανάστες, ενώ παράλληλα θα επιταχυνθεί η διαδικασία απόκτησης υπηκοότητας μιας χώρας.

Ουσιαστικά, η Ένωση ζητά καλύτερο συντονισμό της εισροής μεταναστών, αναφέροντας τους όρους «κυκλική μετανάστευση» και «συμπράξεις κινητικότητας» ανάμεσα στην Ε.Ε. και τρίτες χώρες. Πρακτικά αυτό σημαίνει μια αμοιβαία συμφέρουσα ανταλλαγή: εργατικό δυναμικό από τον Τρίτο Κόσμο έρχεται να καλύψει τα κενά στην αγορά εργασίας της Ευρώπης, ενώ ευρωπαίοι εργαζόμενοι μεταφέρουν γνώση σε μερικές από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη. Βέβαια, η «μπλε κάρτα» απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους μετανάστες πανεπιστημιακού επιπέδου που θα απασχοληθούν σε τομείς όπως αυτόν της έρευνας κ.α.

Ακόμη σκληρότερη μεταναστευτική πολιτική ζητά ο Νικολά Σαρκοζί

Όλα αυτά τα προαναγγελθέντα μέτρα έχουν προκαλέσει ουκ ολίγες αντιδράσεις. Αντιδράσεις που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία και τη Γερμανία. Γενικά, απροθυμία αποδοχής νέων μεταναστών επιδεικνύουν οι περισσότερες χώρες. Αντιτιθέμενη στην πρόταση του κ. Φρατίνι η Γερμανία απορρίπτει την «μπλε κάρτα» για τους λεγόμενους χρήσιμους μετανάστες επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα για τη χώρα έχουν τα εκατομμύρια Γερμανών ανέργων και όχι τα εκατομμύρια μεταναστών προς την κοινότητα. Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ζήτησε από τη μεριά του, όπως και στο παρελθόν, ακόμη σκληρότερη μεταναστευτική πολιτική. Μάλιστα, η κυβέρνησή του έχει αναλάβει πρωτοβουλία να υποβάλει σε εξετάσεις DNA όσους θέλουν να εξασφαλίσουν βίζα, προκειμένου να αποδείξουν ότι έχουν ήδη συγγενείς με άδεια παραμονής στη Γαλλία.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση θα συνεχιστεί και οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν και στην επίσημη παρουσίαση της πρότασης Φρατίνι που είναι προγραμματισμένη για τις 23 Οκτωβρίου. Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι αντιδράσεις εξωθεσμικών παραγόντων, όπως οι ΜΚΟ.

 

Μιχάλης Γουδής

mgoudis@gmail.com

 

No related posts.