Steve Jobs (1955-2011): Ο άνθρωπος που έφερε την τεχνολογία στην καθημερινότητά μας

Οραματιστής, καινοτόμος, πρωτοπόρος είναι μερικοί μόνο χαρακτηρισμοί που αποδόθηκαν κατά καιρούς στον Steve Jobs, συνιδρυτή, πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Apple. Η είδηση του θανάτου του στις 5 Οκτωβρίου 2011 προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση καθώς υπήρξε μια από τις πιο φημισμένες και εμβληματικές προσωπικότητες στο χώρο της τεχνολογίας.

Γεννημένος το 1955, ο Steven Paul Jobs, όπως είναι ολόκληρο το όνομά του, δίνει δείγματα της εφευρετικότητάς του από πολύ νωρίς. Το 1974 βρίσκει δουλειά ως τεχνικός στην εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Atari. Δυο χρόνια αργότερα κάνει το μεγάλο βήμα και μαζί με τους Steve Wozniac και Ronald Wayne στήνει και εδραιώνει, ουσιαστικά, την Apple, κάνοντας πραγματικότητα τους πρώτους προσωπικούς υπολογιστές Apple Ι και ΙΙ στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Το 1984 ακολουθούν οι υπολογιστές Macintosh –γνωστοί ως Mac- οι οποίοι έχουν μεγάλη επιτυχία σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και φοιτητές.

Η εργατικότητα, το πείσμα και το επιχειρηματικό πνεύμα της ομάδας οδηγούν στην επέκταση της εταιρείας και τη στελέχωσή της με ικανό και δυναμικό προσωπικό. Η συνεργασία, ωστόσο, αποδεικνύεται προβληματική, κι έτσι, το 1985 ο Jobs, έπειτα από διαμάχη που έχει με στελέχη, απομακρύνεται από την Apple. Το επόμενο βήμα του είναι η ίδρυση της εταιρείας υπολογιστών NeXT Computer, η οποία στοχεύει στην ανώτερη εκπαίδευση και τους επαγγελματίες. Το 1986 αγοράζει την εταιρεία The Graphics Groups που αργότερα μετονομάζεται σε Pixar. Η εταιρεία δημιουργεί 12 κινηματογραφικές ταινίες στηριζόμενες στο animation συνεργαζόμενη με τη Disney που αναλαμβάνει τη διανομή. Οι παραγωγές αυτές είναι: “Toy Story” το 1995, “A Bug’s life” το 1998, “Toy Story 2” το 1999, “Monsters, Inc.” το 2001, “Finding Nemo” το 2003, “The Incredibles” το 2004, “Cars” το 2006, “Ratatouille” το 2007, “WALL-E” το 2008, “Up” το 2009, “Toy Story3” το 2010  και “Cars 2” το 2011.
Στο τέλος του 1996 η Apple ανακοινώνει την εξαγορά της NeXT. Η επιστροφή του  Jobs στην εταιρεία το 1997 είναι γεγονός και ο ίδιος κατορθώνει κυριολεκτικά να την αναγεννήσει. Μέσα από διαρθρωτικές κινήσεις εξασφαλίζει χρηματοδότηση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Η δημιουργικότητα και η ευφυΐα του γίνονται εμφανείς για ακόμη μια φορά με μια σειρά καινοτόμων συσκευών που κατακλύζουν την παγκόσμια αγορά: Το 1998 κάνει την εμφάνισή του ο υπολογιστής γραφείου iMac, το 2001 η φορητή μουσική συσκευή, τύπου jukebox, γνωστή ως iPod. Ακολουθούν: το 2007 το iPhone, κινητό τηλέφωνο με πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων, φωτογραφική μηχανή, βιντεοκάμερα και ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο και το 2010 το iPad, ένας υπολογιστής βασισμένος στην οθόνη αφής.

Τον Αύγουστο του 2011 ο Jobs παραιτείται από την Apple, εμφανώς καταβεβλημένος από την επάρατη νόσο. Η διάγνωση ότι πάσχει από καρκίνο του παγκρέατος γίνεται το 2003 ενώ υποβάλλεται σε μεταμόσχευση το 2009. Στις 5 Οκτωβρίου 2011, μια ημέρα μετά την παρουσίαση του iPhone 4, μετεξέλιξη του iPhone, ανακοινώνεται ο θάνατός του.

«Η Apple έχασε έναν οραματιστή και μια δημιουργική ιδιοφυΐα και ο κόσμος έχασε έναν εξαίρετο άνθρωπο. Όσοι από εμάς είχαν την τύχη να γνωρίζουν και να συνεργάζονται με τον Steve, έχασαν έναν αξιαγάπητο φίλο και έναν μέντορα. Ο Steve αφήνει πίσω του μια εταιρεία που μόνο εκείνος θα μπορούσε να είχε ιδρύσει και το πνεύμα του θα παραμείνει για πάντα το θεμέλιο της Apple». Με αυτό το μήνυμα στην επίσημη ιστοσελίδα της η εταιρεία Apple αποχαιρετά τον Jobs.

Αν ισχύει η ρήση «ουδείς αναντικατάστατος», στην περίπτωση του Jobs είναι σίγουρο πως ο «αντικαταστάτης» του θα αργήσει να βρεθεί, και όταν βρεθεί, θα έχει να επιτελέσει ένα πολύ δύσκολο έργο.

Πηγές
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%B7%CE%B2_%CE%A4%CE%B6%CE%BF%CE%BC%CF%80%CF%82
http://en.wikipedia.org/wiki/Steve_Jobs
http://www.apple.com/gr/

 

No related posts.