Μια Δοκιμή… Θα Σας Πείσει…!

Αν είσαι φοιτητής εκτός Θεσσαλονίκης έχω χίλιους και έναν λόγους (στο περίπου) για να σε πείσω ότι, αν έχεις περάσει εδώ, όταν θα χρειαστεί να φύγεις, θα κάνεις τα πάντα για να μείνεις λίγο ακόμα.

«Όποιον Θεσσαλονικιό και αν ρωτήσω μιλάει με τόσο θαυμασμό για την πόλη του», παρατηρεί μία συμφοιτήτριά μου που κατάγεται από Ζάκυνθο. Η αλήθεια είναι πως την πόλη μας την τιμάμε ιδιαίτερα.

Θεσσαλονίκη… Η ονομασία της πόλης έχει διττή σημασία. Η πόλη ιδρύθηκε από τον Κάσσανδρο, βασιλιά της Μακεδονίας, ο οποίος της έδωσε το όνομά της συζύγου του, που ήταν και αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Θεσσαλονίκη ονομάστηκε έτσι από τον πατέρα της Φίλιππο Β’, επειδή έμαθε τη γέννησή της την ημέρα της νίκης του επί των Θεσσαλών. Επομένως, δίκαια θεωρείται η βασίλισσα του Θερμαϊκού. Αρκετά όμως με την ιστορία.

Η Θεσσαλονίκη είναι όπως ένα νόμισμα. Έχει δύο όψεις, αλλά από όποια πλευρά και αν τη δεις στην ουσία είναι η ίδια. Το πρωί, δε διαφέρει και τόσο από τις συνηθισμένες μεγαλουπόλεις. Όλοι χορεύουν ασυναίσθητα στο ρυθμό του άγχους. Άλλοι στη δουλειά, άλλοι στη σχολή. Αν και για τους πιο πολλούς η μεσημεριανή ξεκούραση είναι θέμα πολυτέλειας, όσοι έχουν την ιδιότητα του φοιτητή έχουν τόσες επιλογές, όχι μόνο από άποψη φαγητού αλλά και για ένα μεσημεριανό καφέ, για να «ξεχάσουν» για λίγο (βασικά μέχρι την ώρα της εξεταστικής) τα όσα διδάχθηκαν.

Μετά από όλα αυτά να σας θυμήσω την υπέροχη παραλία… Καλό το φαγητό, καλός ο καφές, καλό το τάβλι, αλλά μήπως η βόλτα στην παραλία είναι ακόμα καλύτερη; Πιστέψτε με, είναι. Τι πιο όμορφο από το να βλέπεις τον ήλιο λίγο πριν δύσει να παίζει παιχνίδια με το χρώμα της θάλασσας και πότε να την κάνει να φαίνεται μπλε, πότε μοβ. Τι, δε σας άρεσε; Αφού είστε γεροί και υγιείς, από το να λιώνετε στις καφετέριες πάρτε το λεωφορείο και πηγαίνετε μια βόλτα μέχρι την Κρήνη. Εκεί, η θέα της θάλασσας είναι μαγευτική. Αν πάλι δε σας συγκινεί και τόσο το υγρό στοιχείο, πώς θα σας φαινόταν να έχετε όλη την πόλη στα πόδια σας; Μια επίσκεψη στα κάστρα είναι ό,τι πρέπει. Σας κούρασα; Γρήγορα σπίτι γιατί φτάνει και το βράδυ…

Θέλετε μπουζούκια; Πάμε. Θέλετε μπαράκια και κλαμπ; Όρεξη να έχετε και πάμε. Η πόλη είναι γεμάτη από αυτά με κεντρικότερα σημεία τα σφαγεία, το κέντρο και τα Λαδάδικα. Κάθε βράδυ η Τσιμισκή μοιάζει με μία πελώρια κόκκινη θάλασσα. Η κίνηση είναι κάτι το συνηθισμένο. Για όσους δεν έχουν υπομονή, θα συνιστούσα να πάρουν ένα ηρεμιστικό πριν ξεκινήσουν. Από κει και πέρα η καλοπέραση μέχρι τα ξημερώματα είναι δεδομένη… Μη μου πείτε ότι δε σας κάλυψα. Όχι; Ε, τότε τι να σας πω; Μια δοκιμή θα σας πείσει…

Κρίστη Χαρατάσου
christi.haratasou@gmail.com

No related posts.