Και στη μέση ο Έκο! Sep11

Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Και στη μέση ο Έκο!

Ο σπουδαίος Ουμπέρτο Έκο είχε πει αρκετό καιρό πριν πως «Δεν υπάρχουν ειδήσεις τον Αύγουστο». Πού να το φανταζόταν πως η Ελλάδα θα διέψευδε αυτή την περίφημη ρήση του το καλοκαίρι του 2007. Ο μεγάλος ιταλός συγγραφέας, ακαδημαϊκός και φιλόσοφος πίστευε πως ο Αύγουστος είναι ο μήνας που τα πάντα σταματούν. Ο καιρός είναι πιο ζεστός από ποτέ, οι περισσότεροι εργαζόμενοι παίρνουν την άδειά τους και οι μεγάλες πόλεις αδειάζουν, άρα δύσκολα προκύπτουν αξιόλογες ειδήσεις. Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, τα κανάλια λειτουργούν με «εφεδρικό» προσωπικό.

Πράγματι, τα γεγονότα για πολλά πολλά χρόνια επιβεβαίωσαν την πεποίθηση του Έκο, για να φτάσουμε, όμως στο καλοκαίρι του 2007, όταν και άλλαξαν όλα. Ο φετινός Αύγουστος ήταν τόσο γεμάτος από ειδήσεις στη χώρα μας που μάλλον όλοι οι υπόλοιποι μήνες δε θα μπορούν καν να συγκριθούν μαζί του. Μέσα σε διάστημα δύο μόλις εβδομάδων προκηρύχθηκαν βουλευτικές εκλογές, ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος, κάηκε η μισή Ελλάδα, βγήκαν για πρώτη φορά στην ιστορία λανθασμένες βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση… Ομολογουμένως ανεπανάληπτα γεγονότα για μήνα Αύγουστο.

Το κακό στην όλη υπόθεση, όμως, ήταν πως οι ειδήσεις αυτές δε συνοδεύτηκαν από αντίστοιχες αποφάσεις και εξελίξεις που θα έδειχναν πως το σύστημα αντιδρά σε όλες αυτές τις δυσλειτουργίες. Δεν είχαμε παραιτήσεις, αποπομπές, αποφασιστικές λύσεις στα προβλήματα. Αντ’ αυτού είχαμε τον «στρατηγό άνεμο» και την «ασύμμετρη απειλή», τα ψεύτικα, πολιτικά δάκρυα για τους πυρόπληκτους που τόσο γρήγορα στέγνωσαν, για να δώσουν τη θέση τους σε πομπώδεις και γελοίες προεκλογικές ομιλίες και συγκεντρώσεις. Δεσμεύσεις, αντιπαραθέσεις, σκάνδαλα, κατηγορίες, φωτιές, πυρόπληκτοι, τηλεμαραθώνιοι και τηλεμαχίες (ελληνιστί debate!) συνθέτουν το τοπίο της Ελλάδας του 2007. Και στη μέση ο Έκο που μιλάει για τον ήσυχο και ανέμελο Αύγουστο.

Πώς θα μπορούσε να το φανταστεί ο αγαπητός Ουμπέρτο πως δε θα χρειάζονταν παρά μόνο λίγες μέρες ελληνικής παρανοϊκής καθημερινότητας, για να διαψευστεί η διάσημη κουβέντα του. Αυτή είναι, όμως, η Ελλάδα μας. Καμένα δάση, καμένα πολιτικά μυαλά, άνθρωποι καμένοι ζωντανοί… Και πάνω σε όλα αυτά πολιτικές κόντρες, έριδες, προγράμματα, ομιλίες, συγκεντρώσεις, λαμόγια, αφίσες, ασύμμετρες απειλές και στη μέση ο Έκο. Γιατί στην Ελλάδα τον Αύγουστο είναι που βγαίνουν οι ειδήσεις. Από Σεπτέμβριο και πάλι είναι όλα καλά… σαν να μην υπήρξε ο Αύγουστος. Τελικά, ό,τι κι αν έγινε ο Έκο έχει δίκιο, δεν υπάρχουν ειδήσεις τον Αύγουστο.

 

Μιχάλης Γουδής

mgoudis@gmail.com

 

No related posts.