Biennale: 15η και άκρως νεανική!

Τετρακόσιοι νέοι καλλιτέχνες από όλη την Μεσόγειο, μια ξεχωριστή  διοργάνωση  για να άγει κανείς την ψυχή του, πολλοί επιμελητές και εθελοντές που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό σε διάφορα πόστα. Αυτό είναι το ουσιαστικό τρίπτυχο της 15ης Biennale Νέων Καλλιτεχνών Μεσογείου με τίτλο «Symbiosis» ! Η συμβίωση πολλών τεχνών, διαφορετικών καλλιτεχνών, ιδιαίτερων υλικών, ποικίλων ιστοριών που αντιστοιχούν σε κάθε χώρο… αποτυπώνει επάξια την έννοια και το βαθύτερο νόημα του τίτλου της Biennale.

Συναντηθείτε με την Biennale, καθημερινά εκτός από Δευτέρα…

Αποθήκη 7: Εφαρμοσμένες Τέχνες και διπλωματικές εργασίες αρχιτεκτονικής!

Στο φουαγιέ της, οι εφαρμοσμένες τέχνες συμβιώνουν, μονιάζουν και αλληλοσυμπληρώνονται. Μια ιδιόμορφη πασαρέλα πάνω σε χρησιμοποιημένες παλέτες, μια διάσταση της μόδας που είναι σε θέση να συστήσει τη θεματική των υπολοίπων εκθεμάτων, νέοι καλλιτέχνες από όλη τη Μεσόγειο που μεταφέρουν την κουλτούρα και τη δημιουργική τους διάθεση. Ρούχα που αναπαριστούν τα εσωτερικά μας όργανα, ως βήμα για μια πρώτη συμβίωση με τον ίδιο μας τον εαυτό. Αντικείμενα από ενδιαφέροντες πολιτισμούς και συμβολισμοί που αξίζει τον κόπο να κατανοήσουμε ο καθένας με το δικό του τρόπο. Στο βάθος, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συναντά το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και δύο σχολές αρχιτεκτονικής ανταλλάσσουν διπλωματικές εργασίες, θέτοντας τα θεμέλια για έναν ωραίο «διάλογο».

Αποθήκη 9: Καλές τέχνες και φαντασία!

Μπορείτε να ανοίξετε τα παραθυρόφυλλα σας στον κόσμο, να δείτε προσωπικές φωτογραφίες, να αντιληφθείτε πόση παράνοια κρύβεται στην καθημερινή σας ρουτίνα, να βρείτε αξίες ανάμεσα στα χαρτόκουτα, να γνωρίσετε τις ποικίλες εκδοχές της τέχνης, μέσα από το γύψο, τα νήματα, το μολύβι…! Μοιρασμένος χώρος στα δύο, με δύο εισόδους. Η δεύτερη, σας βγάζει απευθείας στα οράματα φρέσκων δημιουργών από την Σχολή Καλών Τεχνών.

Αποθήκη 13: Place for info and for your message in the bottle!

Στο Info Desk, οι εθελοντές είναι πανέτοιμοι να ενημερώσουν, να προτείνουν, να εξυπηρετήσουν. Εκεί θα μάθετε για το πρόγραμμα της έκθεσης, τις παράλληλες εκδηλώσεις, θα λάβετε απαραίτητες πληροφορίες και θα λύσετε όλες σας τις απορίες. Ακριβώς απέναντι, μπορείτε να διαλέξετε το δικό σας μπουκάλι-ενθύμιο από την «Symbiosis». Εντός του, το μήνυμα έχει παραλήπτη εσάς! Μπορεί να έχει ύφος προσωπικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό ή ακόμη και μια σημαντική προτροπή, από αυτές που μας κάνουν να ξεκινάμε τη μέρα με χαμόγελο ή να κοιμόμαστε τα βράδια γεμάτοι ευγνωμοσύνη.

Αποθήκη 15: Τέχνη, όπως την αντιλαμβάνεσαι με την ψυχή!

Τι κοινό έχει ένα φουξ μπισκότο, ενα γύψινο ζευγάρι με το κεφάλι στα χέρια, δυο audio books για διαφορετικές προσεγγίσεις και πολλοί σκορπισμένοι τσιμεντόλιθοι; Είναι μόνο μερικά από τα δυναντά σημεία της Αποθήκης 15. Αν σας ξεναγήσουν μάλιστα εθελοντές από το Τμήμα Μουσειολογίας -πρόθυμοι, πλήρως κατατοπισμένοι και διαθέσιμοι σε κάθε Αποθήκη- η γεύση από Biennale θα είναι πιο ουσιαστική από ποτέ!

Οι παράλληλες δράσεις:
Πολλές και με ευρύ φάσμα τεχνών στο επίκεντρο! Από το Hotel Ariston μέχρι το Λιμάνι κι από το Δημαρχειακό Μέγαρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους, ομάδες αυτοσχεδιασμού, καλλιτέχνες με δημιουργική διάθεση και πρωτοποριακά σχήματα εικαστικών, φωτογραφίας και στρογυλλής τραπέζης πλαισιώνουν την 15η Biennale.

Πρόταση:
Βίλα Καπαντζή, Βασ. Όλγας 108: Still life… is still alive!

Η νεκρή φύση συναντάει την καθημερινότητά μας και 8 καλλιτέχνες, απλά αποδίδουν δημιουργικά αυτή την ασαφή για όλους εμάς σχέση.  Ο Μάρκος Καρέλας παίζει με ιδιαίτερες μορφές στα χαρακτικά του, με σύμβολο ένα κουτί χάπια και επιρροή από τρόφιμους ψυχιατρείου. Η Εύα Θεοδωρίδου λέει με θράσος: “Plastic Surgery is a Bitch” και ορίζει κάπως έτσι το αληθινό από το πλασματικό. Η Ελίζα Μοσχοπούλου, μας ταξιδεύει στα μέρη του σώματος μας, σαν να ’ταν χάρτες με έντονα ή μελανά χρώματα! Ο Βασίλης Χατζόπουλος μας δείχνει μια μηχανή φτιαγμένη από σκουπίδια, στο δικό του συμβολικό κλουβί. Η Αιμιλία Σερδάκη αφήνει έναν άνδρα να συναντήσει μια γυναίκα σε μια σκακιέρα ανακωχής… επιτέλους! Ο Κώστας Πασχαλίδης βλέπει τη νεκρή φύση μέσα από την μεταλλική εκδοχή του ζωικού βασιλείου, ενσαρκώνοντάς την πάνω στην φράση “still life, steel life, steal life”. Ο Γιώργος Στεφάνου με το ηχητικό του θέμα, μας παρασύρει σε επεξεργασμένα ακούσματα μέσω υπολογιστή και μας καλεί να τα βαφτίσουμε. Ο Γιώργος Χλωρός μας προσκαλεί να κάτσουμε στην καρέκλα απέναντι στην video-προβολή του και σε μια άδεια άσπρη κούπα να «πιούμε» τις σκέψεις της καθημερινής μας ρουτίνας.

Μην ξεχάσετε:
Να περάσετε από το θρυλικό Hotel Ariston, για φιλοξενία με άπειρες δόσεις τέχνης, εργαστήρια, παραστάσεις και performances, από τους εφήμερους κατοίκους του, τους δημιουργούς όσων θα δείτε.
Read more στο http://xvbiennalistas.tumblr.com/!

No related posts.