Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης 2006

Άκρως εντυπωσιακά τα σκηνικά του φετινού διαγωνισμού

Περίληψη: Παρουσίαση του φετινού Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης.

Δύο μαγικές βραδιές στις αρχές του μήνα είχε την τύχη να ζήσει το φιλόμουσο κοινό της Θεσσαλονίκης, αφού την Πέμπτη στις 2 και το Σάββατο στις 4 Νοεμβρίου στο κλειστό γήπεδο της Πυλαίας διεξήχθη για δεύτερη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Τραγουδιού.

Με στόχο τη συνεχή βελτίωσή του ελληνικού τραγουδιού και την ανάδειξη νέων τάσεων και προτάσεων για αυτό, η Ε.Ρ.Τ. και η Δ.Ε.Θ. συνδιοργάνωσαν τη συγκεκριμένη εκδήλωση με αδιαμφισβήτητη επιτυχία και λαμπρότητα.

Μια διοργάνωση που ολοένα και περισσότερο καταξιώνεται στις συνειδήσεις του κόσμου αφού οι συμμετοχές όσων θέλησαν να διαγωνιστούν ξεπέρασαν τις 1300, ενώ παράλληλα το κλειστό της Πυλαίας κατακλύστηκε από το φιλοθεάμον κοινό και τις δύο βραδιές του διαγωνισμού. Επίσης, οι δύο υπέροχες συναυλίες του Δημήτρη Μητροπάνου την Πέμπτη και του Μιχάλη Χατζηγιάννη το Σάββατο, προσέδωσαν ακόμη περισσότερη μαγεία και λάμψη στη φετινή διοργάνωση.

Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου έλαβε χώρα η διεξαγωγή του ημιτελικού, όπου και διαγωνίστηκαν δεκαέξι τραγούδια, δέκα από τα οποία προκρίθηκαν στο μεγάλο τελικό του Σαββάτου. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας έδωσε συναυλία μπροστά σ’ ένα ενθουσιώδες κοινό ο δημοφιλής ερμηνευτής, που χρόνια τώρα δίνει τον καλύτερο εαυτό του σε ό,τι τραγουδάει, Δημήτρης Μητροπάνος.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης πραγματοποίηθηκε στο κλειστό της Πυλαίας με απόλυτη επιτυχία

Η δεύτερη και τελική βραδιά του Φεστιβάλ άρχισε με την παρουσίαση των δέκα από τα δεκαέξι τραγούδια που επιλέχτηκαν δύο βράδια νωρίτερα. Νεαροί στην πλειονότητά τους, οι συντελεστές των τραγουδιών έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού, κάνοντας παράλληλα αρκετά δύσκολο το έργο της κριτικής επιτροπής . Το χρονικό διάστημα μιας περίπου ώρας που μεσολάβησε της παρουσίασης των τραγουδιών και της ανάδειξης των νικητών “κάλυψε” για τους τηλεθεατές αλλά και τα περίπου 6.500 άτομα που κατέκλυσαν τις κερκίδες του κλειστού γηπέδου της Πυλαίας, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης.

Τελικά ένα απόλυτα ελληνικό τραγούδι με παραδοσιακό ήχο και τίτλο «Της Άρνης το νερό» με ερμηνευτή το νεαρό Σταύρο Σιόλα, σε σύνθεση και στίχους δικούς του, απέσπασε το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Το δεύτερο βραβείο κέρδισε το τραγούδι «Το τραγούδι των ψυχών» του Θόδωρου Μανωλίδη, ο οποίος και το ερμήνευσε μαζί με τους «Εξαίρεσις», ενώ το τρίτο βραβείο πήγε στο τραγούδι «Τι ζητάς» του Μύρωνα Στρατή, ο οποίος και το ερμήνευσε. Τα ειδικά βραβεία της καλλιτεχνικής επιτροπής στίχου, ερμηνείας και σύνθεσης έλαβαν αντίστοιχα τα τραγούδια: «Πόσο μελαγχόλησε αυτός ο τόπος» – Κωνσταντίνος Πισιμίσης (στίχος), «Της Αρνης το νερό» – Σταύρος Σιόλας (ερμηνεία), «Το τραγούδι των ψυχών» – Θόδωρος Μανωλίδης (σύνθεση). Αξιοσημείωτο, όμως, είναι να αναφερθεί ότι το τραγούδι του Μάρκου Σπύρου Λούκου «Η μπαλάντα του μ…..» προκάλεσε, δικαιολογημένα βέβαια, την ιδιαίτερη προσοχή του κοινού.

Κατάμεστο το κλειστό της Πυλαίας και τις δύο βραδιές του Φεστιβάλ

Τις δύο βραδιές του Φεστιβάλ παρουσίασαν οι ηθοποιοί της σειράς της Ν.Ε.Τ. «Λούφα και Παραλλαγή». Στις 2 Νοεμβρίου οι οικοδεσπότες του Φεστιβάλ ήταν ο Γιάννης Τσιμιτσέλης και ο Ορφέας Αυγουστίδης, ενώ στις 4 Νοεμβρίου ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης και η Τζένη Θεωνά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθούν η ευγενική προσφορά του Ο.Α.Σ.Θ. που διέθεσε αρθρωτά λεωφορεία για τη δωρεάν μετακίνηση του κοινού, αλλά και το γεγονός ότι διατέθηκε μεγαλύτερη ποσότητα εισιτηρίων από αυτά που μπορούσαν να φιλοξενηθούν από το χώρο διεξαγωγής, γεγονός που δημιούργησε εκνευρισμό σε μερίδα του κοινού που θέλησε να παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς το Φεστιβάλ Τραγουδιού.

Από την πλευρά μας νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που εργάστηκαν σκληρά για να γίνει πραγματικότητα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης κι ευχόμαστε ολόψυχα να ανανεωθεί το ραντεβού και για τον επόμενο χρόνο.

Τα δέκα τραγούδια του τελικού:

01. «Περί φυσικής…»- Γιώργος Ορφανουδάκης (Γ. Ορφανουδάκη / Κων. Σελεζνιώφ- Θαν. Ορφανουδάκη).

02. «Ψευδαισθήσεις» – Νίκος Τσιλιγκούδης και Ευριπίδης Ταρασίδης (Ν. Τσιλιγκούδη / Ευρ. Ταρασίδη-Ν. Τσιλιγκούδη)

03. «Λίγο πριν ξημερώσει» – Ευτυχία Μητρίτσα ( Στέλλας Γαδέδη- Πόλυ Κυριάκου)

04. «Τζερώνυμο» – Μιχάλης Εμιρλής (Μιχάλη Εμιρλή- Χριστόφορου Μπαλαμπανίδη)

05. «Νότες μαγικές» – Μαίρη Δούτση (Παναγιώτη Ανδρεάδη)

06. «Το τραγούδι των ψυχών» – Θόδωρος Μανωλίδης / «Εξαίρεσις» (Θόδωρου Μανωλίδη)

07. «Πόσο μελαγχόλησε αυτός ο τόπος» – Freedom of speech / Ευ.Ραυτόπουλου (Γιώργου Ταΐφάκου- Κωνσταντίνου Πισιμίση)

08. «Της Άρνης το νερό» – Σταύρος Σιόλας (Σταύρου Σιόλα)

09. « Τι ζητάς» – Μύρωνας Στρατής (Μύρωνα Στρατή)

10. « Η μπαλάντα του μ…» – Μάρκος Σπύρος Λούκος (Μάρκου Σπύρου Λούκου)

Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν οι:

Δήμητρα Γαλάνη – Συνθέτις, Eρμηνεύτρια

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας – Συνθέτης, Eρμηνευτής

Μαρία Χούκλη – Δημοσιογράφος

Νίκος Αντύπας – Συνθέτης

Νίκος Μωραΐτης – Στιχουργός, Δημοσιογράφος

Δημήτρης Σταρόβας – Μουσικός, Ηθοποιός

Ηρώ Λεχουρίτη – Τραγουδοποιός

Γιώργος Καζαντζής – Συνθέτης

Στάθης Παναγιωτόπουλος – Δημοσιογράφος, Τηλεπαρουσιαστής

Στέφανος Αΐνης
steftheprodigy@gmail.com

No related posts.