AIESEC, φως στο εργασιακό τούνελ

Περίληψη: Οι δραστηριότητες του οργανισμού AIESEC , ο οποίος βοηθά φοιτητές από όλο τον κόσμο να αποκτήσουν επαγγελματική κατάρτιση.

Το πανεπιστήμιο είναι μια όμορφη ιστορία, φτιαγμένη από νεανικά υλικά, γεμάτα τρέλα, γέλιο και νυχτερινά «κατορθώματα». Ξέρετε πώς τελειώνει αυτό το υπέροχο παραμύθι; Οι φοιτητές παραμένουν για πάντα βάτραχοι. Οι φοιτήτριες δεν θα ξυπνήσουν ποτέ από τον ύπνο του δηλητηριασμένου μήλου. Ένα πλοίο πήρε τους τυχερούς επιβάτες και τους οδήγησε στην χώρα της σίγουρης και μόνιμης εργασίας. Και οι υπόλοιποι; Αυτοί ανέβηκαν κατά εκατοντάδες σε φουσκωτά που σχεδιάστηκαν να αντέχουν 20 και 30 άτομα. Και συνεπώς έπεσαν στο νερό… Κάποιοι βυθίστηκαν. Κάποιοι κατάφεραν να ανέβουν στην επιφάνεια. Οι φοιτητές-ναυαγοί οφείλουν να κολυμπήσουν μεσοπέλαγα. Και ξέρετε κάτι; Η θάλασσα γύρω τους λυσσομανάει και τα σκυλόψαρα καραδοκούν πίσω από κάθε κύμα…

Κάπου εδώ εμφανίζεται το πρώτο πλοίο που έσπευσε για την άμεση διάσωση. Κοιτώντας στο σκαρί του τα γράμματα του ονόματός του είναι ευδιάκριτα: AIESEC …

Η μεγάλη «σανίδα σωτηρίας» σχεδιάστηκε και καθελκύστηκε το 1947 σε έναν αριθμό 7 διαφορετικών χωρών. Ο οργανισμός της AIESEC εμφανίστηκε στην Ελλάδα 9 χρόνια μετά, το «μακρινό» 1956. Αυτή την στιγμή παρούσα σε 97 χώρες και 800 διαφορετικά πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, η AIESEC αποτελεί το μεγαλύτερο διεθνή, αμιγώς φοιτητικό, εκπαιδευτικό, μη κομματικό και βέβαια, μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν φοιτητές ή και πρόσφατα πτυχιούχοι προσδίδοντας ασφαλώς και πλήρως, μια νεανική αύρα στο εγχείρημα της οργάνωσης. Η Ελλάδα μετρά 6 πανεπιστημιακά ιδρύματα στο πρόγραμμα με την AIESEC HE LLAS να δραστηριοποιείται στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

«Πρόκειται για μία διεθνή πλατφόρμα που αφορά κυρίως την ανάπτυξη ικανοτήτων σε άκρως ανταγωνιστικούς, εργασιακούς χώρους. Προσφέρονται πολλές δυνατότητες και υπάρχει η δυνατότητα επιλογής στον καθένα» αναφέρει ο κ. Παύλος Ζουριδάκης, διοικητικό μέλος της AIESEC του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το προνόμιο της ζωής στο εξωτερικό για εργασία και για συμμετοχή σε ενδιαφέροντα συνέδρια, «εμπειρικού εξοπλισμού» προσθέτουν το θετικό πρόσημο μπροστά από την λειτουργία του οργανισμού, που εκπαιδεύει το φοιτητικό δυναμικό στις απαιτητικές συνθήκες της εργασιακής ζούγκλας. Η αντίστοιχη AIESEC Α UTH , αναλαμβάνει την ελληνική αγορά εργασίας, βρίσκοντας τις κατάλληλες θέσεις για τα μέλη της AIESEC από το εξωτερικό, φροντίζοντας την ορθή απορρόφησή τους στα ελληνικά δεδομένα. Κάθε χρόνο η ελληνική AIESEC επιτρέπει σε πάνω από 3.500 νέους να ζήσουν στο εξωτερικό, για ένα διάστημα από 2 μήνες έως και ενάμιση χρόνο, με σκοπό την απόκτηση πολιτισμικής εμπειρίας και τη γνωριμία με το διεθνές εργασιακό περιβάλλον .

Η κ Άννα Παλαιολόγκ , επίσης διοικητικό μέλος της AIESEC του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και «ψυχή» του τμήματος μας οδηγεί στα άδυτα του οργανισμού. «Μεγάλος αριθμός φοιτητών έρχεται για ενημέρωση. Πέρα από διασκέδαση υπάρχει και το σημαντικότατο κομμάτι της προσφοράς στην κοινωνία» μας εκμυστηρεύεται, αφήνοντας στον αέρα τα ξακουστά party του οργανισμού ανά τον κόσμο. «Η πιο ουσιαστική εύνοια του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος είναι οι εμπειρίες που μπορείς να αποκτήσεις. Βέβαια, μετά το τρίτο έτος συμμετοχής στην AIESEC, ο καθένας έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα διεθνούς πρακτικής άσκησης. Οι οργανώσεις των υπόλοιπων κρατών αναλαμβάνουν το «φορτίο» για την εξεύρεση της κατάλληλης θέσης, με κανονική πληρωμή, τις καλύτερες δυνατές εργασιακές συνθήκες, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα ιδιαίτερα, προσωπικά προσόντα του καθενός».

Στην προετοιμασία του καθενός είναι απαραίτητη η συμμετοχή του στα ανάλογα συνέδρια. Το μεγαλύτερο από αυτά φιλοξενήθηκε στην ινδική πόλη Άγκρα. Βέβαια, ακόμα και αυτό το ινδικό συνέδριο γιγαντιαίων διαστάσεων, διοργανώθηκε από απλά μέλη του AIESEC που ολοένα προσπαθούν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους.

Κωνσταντίνος Παπαπρίλης Πανάτσας
Αρθρογράφος
kppanatsas@gmail.com

No related posts.