«Πολιτισμός των Μ.Μ.Ε. – Πολιτισμός στα Μ.Μ.Ε.»: Μια προσπάθεια που γεννά προσδοκίες

Κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Γιώργος Βουλγαράκης

Περίληψη: Οι δραστηριότητες του συνεδρίου και η αποτίμησή τους.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και απρόοπτα ολοκλήρωσε τις εργασίες του το συνέδριο «Πολιτισμός των Μ.Μ.Ε. – Πολιτισμός στα Μ.Μ.Ε.» στη Θεσσαλονίκη, που διήρκεσε από τις 3 έως και τις 5 Νοεμβρίου.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τη χορηγία του κοινωφελούς ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και έλαβε χώρα στην Αποθήκη 1 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η θεματολογία κάλυπτε ένα ευρύτατο φάσμα επιστημονικών ενδιαφερόντων, από ζητήματα ειδησεογραφικού και γλωσσολογικού χαρακτήρα, μέχρι ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας, προκλήσεων εν όψει των νέων τεχνολογιών, μουσικής βιομηχανίας και εμπορευματοποίησης. Πριν την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος και τόνισε τον προεξάρχοντα ρόλο που διαδραματίζουν τα Μέσα στη σύγχρονη κοινωνία.

Ο λέκτορας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. κ. Περικλής Πολίτης συντονίζει τους κ.κ. Βάια Δουδάκη, Γρηγόρη Πασχαλίδη και Λίλυ Μπάνου

Κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, πέρα από τις εισηγήσεις, διεξήχθη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με ομιλητές τους κ. κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, πρώην Υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο, πρώην Πρόεδρο του Συνασπισμού, και Χρήστο Ζαχόπουλο, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού. Τη συζήτηση συντόνισε η κ. Άννα Παναγιωταρέα, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. και πρόεδρος του συνεδρίου. Και οι τρεις ομιλητές τόνισαν κυρίως το ρόλο της τηλεόρασης στη σύγχρονη κοινωνία, καθώς και την ανάγκη επιβολής τάξης στο άναρχο τηλεοπτικό τοπίο. Μόνο παράπονο όσων παρακολούθησαν τη συζήτηση υπήρξε η έλλειψη χρόνου που δεν επέτρεψε στο κοινό να απευθύνει ερωτήσεις στους τρεις πολιτικούς.

Ο λέκτορας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε., κ. Χρήστος Φραγκονικολόπουλος έχει το λόγο

Οι εργασίες του συνεδρίου έληξαν την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου με άλλη μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την παρουσία και την κριτική των τεχνών στα Μ.Μ.Ε.. Στη συζήτηση πήραν μέρος η κ. Εύα Μέρτζου, διευθύντρια του ραδιοφωνικού σταθμού 95,8 και οι κ.κ. Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας και συντάκτης του ένθετου «Βιβλιοθήκη» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», Νίκος Μπακουνάκης, Αρχισυντάκτης του ένθετου «Βιβλία» στο «Βήμα της Κυριακής» και επίκουρος καθηγητής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και Ηλίας Κανέλλης, κριτικός κινηματογράφου και δημοσιογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα», ο οποίος και συντόνιζε τη συζήτηση. Οι απόψεις των ομιλητών παρουσίασαν ενδιαφέρον και προκάλεσαν αρκετές ερωτήσεις από το κοινό, δίνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο στη συζήτηση ένα διαδραστικό χαρακτήρα.

Η ομάδα υποστήριξης του συνεδρίου εργάζεται πυρετωδώς

Συνολικά, το συνέδριο «Πολιτισμός των Μ.Μ.Ε. – Πολιτισμός στα Μ.Μ.Ε.» αποτέλεσε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εμπειρία. Η κ. Άννα Παναγιωταρέα, πρόεδρος του συνεδρίου δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «Πολύ σημαντικό εγχείρημα, για το τμήμα το ίδιο. Δούλεψαν όλοι οι καθηγητές του τμήματος και οι διδάσκοντες, με αυταπάρνηση και αυτοπεποίθηση, αφιερώνοντας πάρα πολύ χρόνο και στην προετοιμασία των ομιλιών, και στην προετοιμασία του συνεδρίου. Ήταν μία ομαδική δουλειά, πράγμα που τιμά ιδιαίτερα το τμήμα. Χρειαζόμαστε τέτοιου είδους «εκφράσεις» ώστε να βγαίνουμε με ένα ενιαίο μέτωπο προς τα έξω και στην ακαδημαϊκή κοινότητα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και ήταν η πρώτη φορά που ένα τέτοιο συνέδριο διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν και άλλα, μιας και, όπως ανακοινώθηκε στο κλείσιμο, το ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» προτίθεται να αναλάβει τη χορηγία ξανά. Η ευρεία θεματολογία θα ικανοποιούσε, χωρίς υπερβολή, όλα τα γούστα, ενώ παράλληλα αποτέλεσε τόπο γόνιμων συζητήσεων για τους ακαδημαϊκούς, τόσο κατά τη διάρκεια των συνεδριών, όσο και στα διαλείμματα. Η παρουσία καθηγητών από όλη την Ελλάδα και φοιτητών, κυρίως του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ., είναι ίσως η καλύτερη απόδειξη ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τέτοιες εκδηλώσεις.

Επιμέλεια: Ηλίας Παπαδόπουλος
eliasdark@gmail.com
Συνέντευξη: Κωνσταντίνος Παπαρίλης-Πανάτσας
kppanatsas@gmail.com

No related posts.