MyAegean: “Μια μεγάλη φοιτητική αγκαλιά για όλο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου”

Η ανάγκη για επικοινωνία και η περιέργεια για εξερεύνηση του αγνώστου ώθησαν μια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο να δημιουργήσουν τη διαδικτυακή πύλη «ΜyAegean», προκειμένου να ενώσουν τους φοιτητές που βρίσκονται διάσπαρτοι σε έξι νησιά και να τονώσουν την αίσθηση του «ανήκειν» στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Ένα βράδυ… στην Ερμούπολη… πριν οκτώ χρόνια… μια παρέα παιδιών επέστρεφε από τις πανεπιστημιακές παραδόσεις με το mini-bus του δήμου… και ξαφνικά ακούγεται δυνατά η απορία ενός: «Πώς θα ήταν άραγε αν υπήρχε ένα chat δωμάτιο, όπου θα συνομιλούσε όλο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ;»… Η ιδέα ήταν αρκετή για να ταράξει τα νερά και να αρχίσει να στριφογυρίζει στο μυαλό όσων ένιωθαν μόνοι και έβλεπαν το Αιγαίο να τους κυκλώνει… Έτσι, μετά από λίγο καιρό… ένα βράδυ… μέσα στα Εργαστήρια του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων… κάποια φωνή ακούστηκε πάλι να ρωτά: «Μήπως ξέρει κανείς τι είναι τα forums ;»… Μάλλον είχε αρχίσει να διαφαίνεται πως η ανάγκη για επικοινωνία βασάνιζε πολλούς και πως ήταν επιβεβλημένη η εξεύρεση μιας ικανοποιητικής λύσης άμεσα…

«Βρεθήκαμε μόνοι σ’ ένα νησί, η θάλασσα μας περικύκλωνε και αναρωτιόμασταν: «Μα, πού είναι οι άλλοι ; Πώς θα τους γνωρίσουμε ;». Μοιάζαμε με εξερευνητές πάνω σ’ ένα πλοίο που ξεκινούν ένα θαλάσσιο ταξίδι, ψάχνοντας για στεριές και ανθρώπους με κοινές ανάγκες και επιθυμίες», θυμάται νοσταλγικά ο Γιάννης Αποστολόπουλος, ένας εκ των ιδρυτών του «MyAegean». Κάπως έτσι, και απολαμβάνοντας την υποστήριξη των καθηγητών τους που δέχτηκαν με μεγάλη χαρά την ιδέα της υλοποίησης του «MyAegean», γύρω στα 15 άτομα αποφάσισαν να ξεκινήσουν να σχεδιάζουν σε χαρτί τις σκέψεις τους και να πιάσουν το κατσαβίδι για να δώσουν ζωή σ’ έναν Η/Υ που έμελλε να γίνει η «καρδιά» – server του δημιουργήματός τους.

«Το 2003 – 2004 ανέβηκε η πρώτη πιλοτική πλατφόρμα που συνδύαζε τις δυνατότητες που προσφέρει τόσο το chat όσο και το forum. Όμως, εξαιτίας της έλλειψης εμπειρίας και του συνεχούς πειραματισμού, δεν προβλέψαμε κάποια θέματα ασφαλείας, με αποτέλεσμα να δεχτούμε σποραδικές επιθέσεις από hackers και να ταλαιπωρηθούμε, να απογοητευτούμε, να πεισμώσουμε, να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε κάτι ακόμα πιο σύγχρονο και ανθεκτικό. Είναι γεγονός πως μάθαμε από τα λάθη μας !», εξηγεί ο Γιάννης, ο οποίος είναι πλέον επί πτυχίω φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Από την επόμενη χρονιά, δηλαδή μέσα στο 2005, η ομάδα αυτή που δεν είχε σφιχτή δομή και δεν είχε χωριστεί με βάση αρμοδιότητες και ρόλους αλλά στηρίζονταν σε μια ανοιχτή λογική, ανέβασε μια νέα σελίδα που μοιάζει πάρα πολύ με τη σημερινή. Παράλληλα, ο πυρήνας των δρώντων μέσα σ’ αυτή άρχισε να συμμετέχει σε παρουσιάσεις σχετικές με το «MyAegean» αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως ο θεσμός της «Πολιτιστικής Εβδομάδας», να επιδιώκει να επιτυγχάνει τη συνεργασία με διαφόρους φορείς εντός και εκτός της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, όπως για παράδειγμα η AIESEC, να διοργανώνει δράσεις πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, όπως το «MyAegean eXperience» αλλά και να προσπαθεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη και εδραίωση της «Αιγαιακής Συνείδησης» σε όλους τους φοιτητές του Πανεπιστημίου.

Σήμερα, το «MyAegean» είναι μια πολυσυλλεκτική και διατμηματική δραστηριότητα που στηρίζεται στη δημιουργικότητα, την εθελοντική δράση, το κέφι, και το μεράκι των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου που από την αρχή στήριξαν την φιλόδοξη αυτή προσπάθεια. Πλέον διαθέτει συστήματα τόσο σύγχρονης όσο και ασύγχρονης επικοινωνίας, ηλεκτρονικό περιοδικό, συλλογή φωτογραφιών, τοπικά νέα από τα έξι νησιά/ πανεπιστημιακές μονάδες αλλά και τα δεκαοχτώ συνολικά τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παιχνίδια για να περνούν ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο τους οι τακτικοί επισκέπτες της σελίδας, κ.ά. «Το «MyAegean» βασίζεται στο τρίπτυχο «Επικοινωνία – Ενημέρωση – Διασκέδαση», γι’ αυτό και δεν εισέρχονται σ’ αυτό μόνο φοιτητές αλλά και απόφοιτοι, μαθητές που σκέφτονται να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο, άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με εμάς αλλά ξέρουν ότι μέσα στη σελίδα αυτή μπορούν να βρουν χρήσιμα πράγματα, όπως πληροφορίες για ακαδημαϊκά δρώμενα από τη νεοσύστατη πρωτοβουλία του «GRacademia» ή links για να ακούσουν τα web radios των φοιτητών στη Σύρο, τη Σάμο και τη Ρόδο», υπογραμμίζει ο Γιάννης.

Οι προκλήσεις για το μέλλον είναι πολλές, μιας και οι «φανατικά εργαζόμενοι» στο «MyAegean» θέλουν να αναπτύξουν μια περισσότερο αξιόπιστη δομή σε τεχνικό και οργανωτικό επίπεδο, να εμπλουτίσουν το ηλεκτρονικό περιοδικό, να «ιδρύσουν» διαδικτυακά ραδιόφωνα και στα έξι Τμήματα του Πανεπιστημίου, να εδραιώσουν τοπικές ομάδες εργασίας σε κάθε νησί, να δημιουργήσουν νέα δίκτυα συνεργασίας αλλά και να προωθήσουν την ιδέα της μάθησης μέσω της εμπειρίας, πράγμα που ώθησε και τους «πρωτεργάτες» να προχωρήσουν και να κάνουν την ιδέα τους πράξη. «Οι φιλίες και η εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για τη συνέχιση και εξέλιξη της προσπάθειας. Είναι πεποίθησή μας και πρέπει να γίνει από όλους αντιληπτό ότι ο καθένας μπορεί να προσφέρει με το δικό του τρόπο στο «MyAegean». Αυτό λέμε και στους νεότερους… «Δες τι μπορείς να κάνεις και κάνε το!». Εμείς βρισκόμασταν στο μηδέν και καταφέραμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά… Φυσικά σταθήκαμε και πολύ τυχεροί. Όμως, δεν υπήρχαν συνεκτικοί δεσμοί και βαδίζαμε σχεδόν «στα τυφλά». Σήμερα υπάρχει το μονοπάτι…», τονίζει ο Γιάννης.

Ο τελειόφοιτος πλέον ιδρυτής του «MyAegean» παραδέχεται πως συγκινείται από τις εξελίξεις στη σελίδα και το ενδιαφέρον νέων ατόμων να συμμετάσχουν σε μια προσπάθεια που ήρθε για να εδραιώσει μια μορφή αλληλο-υποστήριξης και συνεισφοράς πέρα από τα όποια γεωγραφικά εμπόδια. «Δύσκολα μπορείς να αποκοπείς από κάτι που έχεις χτίσει με κόπο και προσπάθεια, από κάτι που έχεις αγαπήσει τόσο πολύ. Ακόμα και μετά το πέρας τον σπουδών μου, θα συνεχίσω να κάνω ό,τι περισσότερο μπορώ για να μη σταματήσει να υπάρχει το «Δικό μας Αιγαίο» !», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Το νερό έχει μια μοναδική γοητεία και η θάλασσα δρα καταλυτικά τόσο στο συνειδητό όσο και στο υποσυνείδητο των ανθρώπων… Κανείς δεν ξέρει πού αρχίζει και πού τελειώνει, αν υπάρχει αρχή και τέλος… Σου παρέχει το συναίσθημα τόσο της απόλυτης ελευθερίας όσο και της πλήρους απομόνωσης… Σε κάθε περίπτωση, σε ωθεί να ταξιδέψεις με την αίσθηση μιας πέρα για πέρα ανοιχτής λογικής… κάθε φορά σ’ ένα καινούριο Αιγαίο…

 

No related posts.