Βαλκανικό Φόρουμ για την Επικοινωνία: Μια άποψη εκ των έσω

Περίληψη: Παρουσίαση των εργασιών του Φόρουμ και απολογισμός των δραστηριοτήτων του

Η Τρίτη 11/7 ήταν η επίσημη έναρξη των εργασιών του Βαλκανικού Φόρουμ για την Επικοινωνία, που φιλοξενήθηκε στην πόλη της Καβάλας με σκοπό την ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των Βαλκανικών χωρών.

Στο Φόρουμ, το οποίο οργανώνεται για δεύτερη χρονιά , συμμετείχαν σπουδαστές και ακαδημαϊκοί από Βαλκανικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία και Τουρκία), καθώς και δημοσιογράφοι που εργάζονται σε μέσα αυτών των χωρών.

Ο κύριος στόχος αυτής της προσπάθειας, πέρα από τον πρακτικό της δημιουργίας ηλεκτρονικής εφημερίδας, ήταν οι συμμετέχοντες να κατανοήσουν καλύτερα ανθρώπους από άλλες χώρες και να αναπτύξουν δεσμούς φιλίας. Όπως ο κ. Gazmend Kaplani, Αλβανός δημοσιογράφος που εργάζεται στις ελληνικές εφημερίδες «Τα Νέα», «Athens Voice» και το ραδιοφωνικό σταθμό της ΝΕΤ το έθεσε: «Υπάρχει κάτι καινούριο στα σύγχρονα Βαλκάνια, το οποίο αναπτύσσεται συνεχώς: η αλληλεξάρτηση». Γι’ αυτό ο κάθε ομιλητής κατά τη διάρκεια του φόρουμ τόνισε τη σημασία του παραμερισμού των διαφορών μεταξύ των λαών των Βαλκανίων, την υιοθέτηση της μετριοπάθειας, την προσπάθεια να ανακαλύψουμε την άποψη του άλλου για αμφιλεγόμενα ιστορικά γεγονότα και την καλύτερη γνώση τόσο των άλλων, όσο και του εαυτού μας. Το «γνώθι σ’ αυτόν» ήταν άλλωστε η ιδέα που εκφράστηκε από τη ρουμανική συμμετοχή κατά την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ.

Το Βαλκανικό Φόρουμ ξεκινούσε τις συνεδρίες του στις 9:30 το πρωί μέχρι περίπου τις 3:00 το απόγευμα. Οι συνεδρίες περιλάμβαναν ομιλίες από επαγγελματίες δημοσιογράφους και καθηγητές, σχετικά με τα σύγχρονα Βαλκάνια και τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα. Αξιοπρόσεκτη ήταν η εργασία που έκανε η ομάδα της Ρουμανίας, η οποία παρουσιάστηκε στο άνοιγμα των εργασιών του συνεδρίου, και περιλάμβανε ένα βίντεο και τα αποτελέσματα μιας μικρής έρευνας σχετικά με το πώς οι Ρουμάνοι του Βουκουρεστίου βλέπουν τα Βαλκάνια. Μετά τις ομιλίες, ακολουθούσε εργαστήριο πάνω στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία και στη γραφή για μια εφημερίδα στο Διαδίκτυο. Το αποτέλεσμα αυτού του εργαστηρίου θα είναι η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής έκδοσης, η οποία θα αποτελεί συγχώνευση ηλεκτρονικής εφημερίδας και blog, και η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί μετά το πέρας των εργασιών του Φόρουμ υπό την εποπτεία των πανεπιστημίων που συμμετείχαν σ’ αυτό. «Πιστεύω ότι το Φόρουμ ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες και το Internet. Μου άρεσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι συζητούσαμε ανοικτά με τους ομιλητές, αντί να ακούμε απλά διαλέξεις. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ ζωντανό και απέδωσε καρπούς», δήλωσε η Κική Κυριακή, φοιτήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα απογεύματα ήταν συνήθως ελεύθερα και περιλάμβαναν επισκέψεις στην πόλη της Καβάλας και τις παραλίες της, ενώ τη νύχτα όλοι οι συμμετέχοντες γνώρισαν τη νυχτερινή ζωή της πόλης.

Οι εργασίες του Φόρουμ διήρκεσαν μέχρι τις 13/7 και η επομένη ήταν ημέρα αναχωρήσεων.

Απολογισμός και απόψεις

Από την πλευρά του γράφοντος, που ήταν και συμμετέχων, αυτό το Φόρουμ αποτέλεσε μια σημαντική και σπάνια ευκαιρία για όλους όσους έλαβαν μέρος όχι μόνο να έρθουν σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες, αλλά επίσης να γνωρίσουν ανθρώπους από Βαλκανικές χώρες. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες δεν είχαν γνωρίσει κανέναν από αυτές τις χώρες, αν και οι αποστάσεις που τις χωρίζουν δεν είναι και τόσο μεγάλες.

Το όχι ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα των εργασιών του Φόρουμ έπαιξε σίγουρα σημαντικό ρόλο σ’ αυτό. Κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων, και της ανακάλυψης της νυχτερινής ζωής και των παραλιών, οι φοιτητές ήρθαν σε επαφή με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο σεμινάριο και προσπάθησαν να ανακαλύψουν διαφορές και ομοιότητες μεταξύ των εθνικοτήτων. Η άμεση επαφή είναι αναμφισβήτητα ευκολότερη εκτός επισήμων εργασιών. Αλλά, τελικά, ήταν οι διαφορές τόσο μεγάλες, όσο οι περισσότεροι πιστεύουν; «Ο καθένας από εμάς αναρωτιόταν πώς θα είναι αυτή η εμπειρία. Τώρα που έχουμε φτάσει στο τέλος, πιστεύω ότι η επικοινωνία μεταξύ των Βαλκανικών λαών είναι δυνατή. Στο τέλος, αποδείχθηκε ότι η μοναδική πραγματική διαφορά ήταν η εθνική γλώσσα των συμμετεχόντων», είπε η Ymeri Anisa, φοιτήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Τιράνων.

Αυτό που επίσης ανακάλυψαν οι συμμετέχοντες ήταν ότι τα προβλήματα μεταξύ των Βαλκανικών κρατών είναι σε μεγάλο βαθμό κατασκευασμένα. «Αυτό που αποδείχθηκε εδώ ήταν ότι τα ίδια τα Βαλκάνια δεν έχουν κανένα πραγματικό πρόβλημα, όσον αφορά τους λαούς. Πιστεύω πως οι κυβερνήσεις είναι κυρίως υπεύθυνες για τη δημιουργία εντάσεων μεταξύ μας», υποστηρίζει η Σεργιάδου Ελισάβετ, φοιτήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Συνολικά, αυτή η εμπειρία ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη και πολύ χρήσιμη για όλους τους συμμετέχοντες. «Είναι πολύ όμορφο ότι για μερικές μέρες κάθε χρόνο νέοι άνθρωποι από τα Βαλκάνια συναντώνται και συνδυάζουν τη δουλειά με τη διασκέδαση. Πάνω απ’ όλα, μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε ο ένας τη νοοτροπία του άλλου και όταν επιστρέψουμε στις χώρες μας μπορούμε να διαδώσουμε αυτό που μάθαμε εδώ: Ότι οι διαφορές μεταξύ μας είναι πολύ μικρές και ότι η απαραίτητη συνεργασία μεταξύ των λαών της Βαλκανικής είναι εφικτή», δηλώνει ο Marin Victor, φοιτητής της Σχολής Φιλοσοφίας και Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Spiru Haret της Ρουμανίας.

Ως συμμετέχων, ο γράφων μπορεί μόνο να ελπίζει ότι το Βαλκανικό Φόρουμ για την Επικοινωνία θα συνεχίσει να οργανώνεται κάθε χρόνο, καθώς προάγει, πάνω απ’ όλα, κατανόηση και συνεργασία μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής Χερσονήσου. Συνολικά, ήταν μια ευχάριστη εμπειρία, η οποία παρέχει τόσο πρακτικές, όσο και πολιτισμικές γνώσεις σε όλους όσους συμμετέχουν σ’ αυτό.

Ηλίας Παπαδόπουλος
eliasdark@gmail.com

No related posts.