Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Χαμηλές πτήσεις ή… χαμηλές τιμές;

Τα αεροπορικά ταξίδια γίνονται όλο και πιο προσιτά

Όλο και κάπου θα έχετε πετύχει κάποιο διαφημιστικό σποτάκι αεροπορικών εταιριών που προσφέρουν φθηνά εισιτήρια. Τι χρειάζεται να γνωρίζει κανείς πριν πετάξει με κάποια από αυτές; Τι πρέπει να προσέξετε όταν θα κλείσετε θέσεις και πώς μπορείτε να το κάνετε;

Οδηγίες χρήσεως

Οι εταιρίες χαμηλού κόστους, όπως έχει επικρατήσει να λέγονται, χρησιμοποιούν σύστημα κράτησης θέσεων μέσω διαδικτύου, αφού έτσι αποφεύγουν να δώσουν προμήθειες σε τηλεφωνικά κέντρα κρατήσεων. Η διαδικασία χωρίζεται συνήθως σε τέσσερα βήματα:

  1. Καθορίζετε ημερομηνία και αεροδρόμια αναχώρησης και άφιξης στην ειδική φόρμα.
  2. Επιλέγετε τις ώρες και τις τιμές που προτιμάτε. Σε αυτό το στάδιο βλέπετε τις τιμές χωρίς φόρους αεροδρομίων και άλλες χρεώσεις.
  3. Συμπληρώνετε τα στοιχεία σας. Σε ελληνικές εταιρίες μπορείτε να επιλέξετε να λάβετε sms με τα στοιχεία της κράτησης.
  4. Συμπληρώνετε τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας (δίνονται αρκετές επιλογές και οι σοβαρές εταιρίες τηρούν πιστά τα μέτρα ασφαλείας για τις αγορές μέσω Internet). Σε αυτό το στάδιο βλέπετε και την τελική τιμή, με τις υπόλοιπες χρεώσεις.

Αυτό που χρειάζεστε πλέον είναι η ταυτότητά σας και ένα αντίγραφό της για να παραδώσετε τις αποσκευές σας και να παραλάβετε την κάρτα επιβίβασης. Μην αφήσετε την κράτηση για την τελευταία στιγμή, αφού όσο νωρίτερα ψάξετε, τόσο καλύτερες τιμές θα βρείτε. Προσοχή, όμως, μήπως οι αρχικά δελεαστικότατες τιμές εισιτηρίων… φουσκώσουν μετά την προσθήκη των φόρων!

Πώς γεμίζει ο κουμπαράς;

Μια εύλογη απορία είναι από πού ακριβώς εξοικονομούνται χρήματα, προκειμένου οι εταιρίες να είναι σε θέση να προσφέρουν τις εν τέλει συγκριτικά χαμηλές τιμές εισιτηρίων. Πολλά έχουν ειπωθεί στο παρελθόν σχετικά με το επίπεδο ασφάλειάς τους με αφορμή αρκετά αεροπορικά δυστυχήματα. Στις επίσημες ανακοινώσεις τους πάντως, οι εταιρίες βεβαιώνουν πως η συντήρηση των αεροπλάνων γίνεται όπως και στις υπόλοιπες αεροπορικές εταιρίες και πως τα μοντέλα των αεροπλάνων είναι εξελιγμένης τεχνολογίας.

Η πιο γνωστή εταιρία είναι η EasyJet

Αν λοιπόν οι κανόνες ασφαλείας εφαρμόζονται κανονικά, τότε οι περικοπές αφορούν την παροχή άλλων υπηρεσιών: Το γεύμα στο αεροπλάνο δε συνυπολογίζεται στην τιμή του εισιτηρίου, ενώ η καμπίνα των επιβατών τείνει να είναι ενιαία, χωρίς διαχωρισμούς επαγγελματικής/πρώτης θέσης.

Ακόμη, πολλές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό αξιοποιούν αεροδρόμια με μικρή κίνηση (και άρα χωρίς καθυστερήσεις) για να πληρώνουν μικρό κόστος προσγείωσης και εξυπηρέτησης αεροδρομίου. Ένα επιπλέον όφελος είναι η πραγματοποίηση πολλών συνδυασμών πτήσεων που καταλήγουν σε μεγάλους διεθνείς ταξιδιωτικούς προορισμούς, όπως η Ρώμη, το Παρίσι και η Βαρκελώνη. Μάλιστα εταιρίες όπως η EasyJet συνεργάζονται και με άλλους ταξιδιωτικούς κλάδους όπως οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων, η διαμονή κλπ. Έτσι, προσφέρουν ολοκληρωμένες ταξιδιωτικές λύσεις.

Η επόμενη μέρα

Ποιο είναι όμως το μέλλον στην εξέλιξη των εταιριών χαμηλού κόστους; Οι στατιστικές δείχνουν εντυπωσιακή αύξηση του επιβατικού κοινού όσο αυξάνεται η ενημέρωση και η ποικιλία στις προσφορές. Παράλληλα, ο αριθμός των εταιριών στο εξωτερικό, που δραστηριοποιούνται όμως και σε ελληνικά αεροδρόμια, αυξάνεται και δεδομένου του ανταγωνισμού, αναμένονται μικρότερες τιμές ναύλων. Μένει να δούμε αν και κατά πόσο μπορεί να αναπτυχθεί αυτός ο κλάδος και στην Ελλάδα όπου το επιβατικό κοινό είτε εξυπηρετείται από ξένες εταιρίες που συνεργάζονται με ελληνικές είτε εκμεταλλεύεται τις προσφορές εγχώριων εταιριών για τις πτήσεις εσωτερικού.

Πού μπορώ να μάθω περισσότερα και να κλείσω θέση;

Μπορείτε να επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες:

www.low-cost-airline-guide.com

www.flylowcostairlines.org

www.easyjet.com

www.germanwings.com

www.skyeurope.com

www.smartwings.net

 

Κατερίνα Τοπαλίδου

atopalid@gmail.com

 

No related posts.