Σκοπιανό: Επίλυση Μετ’ Εμποδίων Nov30

Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Σκοπιανό: Επίλυση Μετ’ Εμποδίων

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς

Στην τελική ευθεία μπαίνει το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αν και οι καθημερινές εξελίξεις αποδεικνύουν τη δυσκολία εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντησή του με τους πρέσβεις των δύο πλευρών, κ.κ. Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νικολά Ντιμιτρόφ, στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε την απόφασή του να επισκεφθεί τις εμπλεκόμενες χώρες και να συνδιαλεχθεί με τους αρμόδιους υπουργούς.

Στο προγραμματισμένο ραντεβού του (01/11) με τους δύο πρέσβεις, ο κ. Νίμιτς παραχώρησε κείμενο μιάμισης σελίδας, όπου παρατίθεται ένα σχέδιο-πλαίσιο «ως βάση για έντιμη και δίκαιη λύση», χωρίς να περιλαμβάνεται τελική πρόταση. Επίσης, κατέστη σαφής η ανάγκη χρονοδιαγράμματος, δεδομένης της υποψηφιότητας της γείτονος στο ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Απρίλιο. Ωστόσο, βάσει πληροφοριών, ο μεσολαβητής αναμένεται να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που δε βρεθεί συμβιβαστική λύση έως τους πρώτους μήνες του νέου έτους, έπειτα από προσπάθειες 13 χρόνων.

Αναφορικά με τις θέσεις Ελλάδας-Σκοπίων δεν παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις από τα όσα εξέφραζαν εξαρχής: Η

Η Υπουργός Εξωτερικών, κ.Ντόρα Μπακογιάννη με τον απελθόντα Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Κόφι Άναν

Ελλάδα ζητά μια σύνθετη ονομασία που θα προσδιορίζει τη γειτονική χώρα σε σχέση με τη Μακεδονία ως γεωγραφική ενότητα. Η ΠΓΔΜ θέτει ζήτημα διπλής ονομασίας της χώρας, καθώς διεθνώς αναγνωρίζεται με τη συνταγματική της ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και μόνο η Ελλάδα επιθυμεί αλλαγή του ονόματος.

Σχετικά με την προειδοποίηση της Ελλάδας για άσκηση βέτο που θα μπλοκάρει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση που δε βρεθεί συμβιβαστική λύση, η κυβέρνηση των Σκοπίων επικαλείται την Ενδιάμεση Συμφωνία. Ειδικότερα, προειδοποιεί με προσφυγή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα ζητήσει την αναγνώρισή της με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

«Στρατηγική των ηττημένων» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο άσκησης βέτο ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, κ. Νικολά Μιλοσόσκι. Ο κ. Μιλοσόσκι, μάλιστα, σε μια απαρίθμηση των προτεραιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του κατέταξε πρώτη την ένταξη στο ΝΑΤΟ, τρίτο το ζήτημα του Κοσόβου και τέταρτο το ζήτημα της ονομασίας. Από την άλλη, ο σκοπιανός πρωθυπουργός, κ. Νικόλα Γκρουέφσκι, δε φαίνεται να έχει θέσει τους ίδιους στόχους για την εξωτερική πολιτική της ΠΓΔΜ. Σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων παρουσιάστηκε απόλυτος στο θέμα της ονομασίας, ακόμα

Πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, κ. Μιλοσόσκι

κι αν αυτό κοστίσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Διάσταση απόψεων των δύο αντρών εκφράστηκε και ως προς το κείμενο Νίμιτς. Ο κ. Γκρουέφσκι έκανε λόγο για προβληματικά σημεία και απέρριψε την εύρεση ονόματος -διαφορετικού από το συνταγματικό- για διεθνή χρήση. Ο κ. Μιλοσόσκι από πλευράς του χαρακτήρισε θετικές και ικανοποιητικές τις κατευθύνσεις και παρουσιάζεται διαλλακτικός κατά την επικείμενη επίσκεψη Νίμιτς στα Σκόπια.

Τριβές και προβληματισμοί συνθέτουν και το σκηνικό στην Ελλάδα, όπου ενισχύονται τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών σε περίπτωση μη επίλυσης του Σκοπιανού. Κύριο μέλημα της κυβέρνησης αποτελεί η στάση που θα διατηρήσουν βουλευτές και παράγοντες της Β. Ελλάδας. Για την κατάσταση αυτή ενημερώθηκε και ο κ. Νίμιτς από τον Έλληνα πρέσβη.

Η Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, σε μια εν κρυπτώ συνάντηση με 40 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, έθεσε χρονοδιάγραμμα 5 μηνών -από το Νοέμβριο έως τον Απρίλιο- για την επίλυση του Σκοπιανού. Έκανε λόγο για σύνθετη ονομασία, χαρακτήρισε το βέτο όπλο και όχι αυτοσκοπό και ζήτησε από τους παρευρισκομένους την προβολή της ελληνικής θέσης στους διεθνείς οργανισμούς και τη διατήρηση ενιαίας εσωτερικής φωνής.

Έντονη κριτική στις κυβερνητικές πρακτικές ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατηγορεί την κυβέρνηση για απραξία και την καθιστά υπαίτια για την αδιάλλακτη στάση των Σκοπίων. Το Κ.Κ.Ε. συνδέει το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ με το ζήτημα του Κοσόβου και τα αμερικανικά «παιχνίδια». Ο ΣΥΝ τάσσεται υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ διατηρεί σκληρή γραμμή απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές.

Από τις 16 Δεκεμβρίου του 1991, οπότε και η Σύνοδος υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, έχουν μεσολαβήσει 16 χρόνια με αρκετές προτάσεις σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων («Βόρεια Μακεδονία», «Μακεδονία του Βαρδάρη», «Μακεδονία-Σκόπια», «Νέα Μακεδονία», «Σλαβομακεδονία») χωρίς να υπάρξει κάποια συμφωνία. Τώρα διαφαίνεται έντονη κινητικότητα επί του θέματος με την ελπίδα του συμβιβασμού και της αποδοχής. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την εξέλιξη και κυρίως την κατάληξη του ζητήματος.

No related posts.