Pencils down! Nov29

Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Pencils down!

Απεργία διαρκείας κήρυξαν οι Αμερικανοί σεναριογράφοι

Με τη φράση αυτή συνήθως αγγλόφωνοι καθηγητές σηματοδοτούν το τέλος κάποιας γραπτής εξέτασης. Από τις αρχές του Νοέμβρη, όμως, η συγκεκριμένη φράση αποτελεί και το σύνθημα της απεργίας διαρκείας της Συντεχνίας Συγγραφέων Αμερικής.

Η βιομηχανία του Χόλυγουντ και της αμερικανικής τηλεόρασης μάλλον πέρασε το πιο τρομακτικό Halloween των τελευταίων ετών. Ένα από τα πιο σημαντικά γρανάζια αυτής της μηχανής παραγωγής θεάματος αποφάσισε να απεργήσει. Πρόκειται για τους σεναριογράφους, οι οποίοι δια του αντιπροσωπευτικού τους οργάνου, WGA (Writers Guild of America), διακήρυξαν πως, αφού τα αιτήματά τους δεν εισακούονται από την Ένωση των Παραγωγών, τότε… “Pencils down!”

Ποια είναι, όμως, τα αιτήματα των σεναριογράφων; Βλέποντας την επιτυχία που σημειώνουν τόσο οι κινηματογραφικές ταινίες όσο και οι τηλεοπτικές σειρές, οι αμερικανοί σεναριογράφοι απαιτούν να λαμβάνουν μεγαλύτερο ποσοστό από τα κέρδη που προέρχονται από την αναπαραγωγή των έργων τους σε DVD, στο Διαδίκτυο, στα κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Με τις ισχύουσες ρυθμίσεις οι σεναριογράφοι εισπράττουν 4 cents για κάθε δισκάκι που πωλείται. Η Συντεχνία Συγγραφέων της Αμερικής παρουσίασε τις προτάσεις της ήδη από την αρχή των διαπραγματεύσεων με τους παραγωγούς που ξεκίνησαν στις 16 Ιουλίου.

Οι παραγωγοί (κινηματογράφου και τηλεόρασης) θεωρούν το συγκεκριμένο αίτημα ανεδαφικό και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσής τους, κ. Nicholas Counter: «Σεβόμαστε τους ανθρώπους αυτούς για την προσφορά τους, αλλά το αίτημά τους δεν ανταποκρίνεται στους καιρούς μας». Βέβαια, τόσο ο κ. Counter όσο και όλοι οι παραγωγοί δε θέλουν με τίποτα να σκέφτονται πως μπορεί να επαναληφθεί η κατάσταση του 1988. Τότε, οι σεναριογράφοι είχαν απεργήσει για πρώτη και τελευταία φορά, όμως οι κινητοποιήσεις τους διήρκεσαν 22 (!) εβδομάδες, από το Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο. Περιττό να αναφερθεί πως οι συνέπειες για την αμερικανική βοημηχανία θεάματος ήταν καταστροφικές. Η οικονομική ζημία ανήλθε σε $500 εκατομμύρια, ενώ το νέο πρόγραμμα εμφανίστηκε στις οθόνες μόλις τα Χριστούγεννα, προκαλώντας συρρίκνωση των ποσοστών τηλεθέασης κατά 9%.

Τι σημαίνει αυτή η νέα απεργία των σεναριογράφων μετά από 20 ολόκληρα χρόνια; Σημαίνει πως οι δημοφιλείς σειρές με υψηλότατη τηλεθέαση σε ολόκληρο τον κόσμο μπορεί να χρειαστεί να πορευτούν με επαναλήψεις. Υπάρχει κάποιο

Δημοφιλείς σειρές, όπως, το LOST, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα, αν η απεργία συνεχιστεί και μετά τα Χριστούγεννα

απόθεμα επεισοδίων στο συρτάρι, έτοιμων να παιχτούν, αλλά από εκεί και πέρα κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει. Η εύκολη λύση λέγεται ριάλιτι σόου για την αμερικανική τηλεόραση, κάτι που όλοι απεύχονται. Όμως, και οι οικονομικές απώλειες από το εξωτερικό θα είναι τεράστιες. Τηλεοπτικοί αναλυτές από τις Η.Π.Α. τις υπολογίζουν σε $1 δις. περίπου! Ούτε ο κινηματογράφος, το Χόλυγουντ καλύτερα, θα μείνει ανεπηρέαστος. Υπάρχουν σενάρια έτοιμα για ταινίες, όμως, αν ληφθεί η απόφαση αυτές να γυριστούν, μια και τα χορηγικά συμβόλαια πιέζουν ασφυκτικά, τότε αυτό θα γίνει, χωρίς να είναι δυνατή η οποιαδήποτε επαγγελματική διόρθωση στο σενάριο.

Αξιοσημείωτο είναι πως η WGA είναι μια πολύ ισχυρή ένωση που αριθμεί 5.000 μέλη και η συμφωνία των παραγωγών μαζί της μόνο εύκολη υπόθεση δε θα είναι. Προς το παρόν, ας είναι καλά τα ήδη γυρισμένα επεισόδια και οι ήδη γυρισμένες ταινίες. Αν η απεργία συνεχιστεί και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, όμως, τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα. Για την ώρα, πάντως… “Pencils down!”

 

Μιχάλης Γουδής

mgoudis@gmail.com

 

No related posts.